ryba Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) No tak, teraz topic o nowym WFC, jak wtedy marudziliscie ze agregat byl za duzy, to teraz jest 2 razy mniejszy :] Wszystko sie zaczelo od tego, ze mialem chec sobie cos nowego zbudowac, a ze czesci lezaly, to czemu by tego nie poskladac :) Co z czym i dlaczego: Electrolux GL 70 AA (czy jakos tak :] ) -> darmowka, dostalem niedzialajaca lodowke, ale jak widac, kompresor zdrowy byl :D Skraplacz + wentylator -> darmowka z jakiegos agregatu ktory rozbieralem na czesci Parownik -> wymontowany z ostatniego klimatyzatora przerobionego na WFC Pojemnik na wode -> blacha ocynk, darmowka od taty :) thx Rurki -> odpadki po poprzednich budowach kapilara 1.6M 0.8mm -> j/w dwie plyty na podstawy -> 15 zl pret gwintowany, rurki alu, nakretki -> 20 zl gumowe nozki 4szt -> 12 zl Armaflex -> 20 zl, ale to dopiero przyjedzie (ehh, ta poczta polska :D) mapp gaz, R507, luty.... tyle co kot naplakal, mozna nie liczyc Suma: 67 zl.... ile piwa przez ten agregat nie wypije to sami sobie policzcie :P A teraz fotki i foteczki... duzo mi sie ich nie chcialo robic ;] W zbiorniku wolne miejsce na pompke. Pozatym chcialem zeby byl dosc sporej pojemnosci, zeby nie bylo problemow z pojemnoscia cieplna ukladu. Wyjasnie to na koncu. Tak wiem, nie jest to elo malowana na czarno obudowa ze stali, ale nie musiala taka byc :] No i to na tyle fotek, musze jeszcze to wszystko zaizolowac i bedzie cacy. O czym to ja jeszcze mialem..... a tak. Dlaczego taki duzy pojemnik na ciecz? Proste, kompresor nie jest zaje.... mocny, dlatego duzo zimnej cieczy starczy na puszczenie jednej albo kilku petli 3DMarkow, przy czym woda nie nagrzeje sie za mocno. Jak narazie widze jeden minus tego agregatu o ktorym wiem od poczatku. Jest to wolne ochladzanie cieczy do ujemnych temperatur, ze wzgledu na duza ilosc cieczy w pojemniku (~10L). Agregacik zbudowany z mysla o chlodzeniu kart graficznych, w drodze jest takze sterownik. Wtedy ustawienie temperatury cieczy na poziomie 10-15 stopni i nie musimy sie przejmowac skroplinami, albo tym, ze mamy zbyt mala chlodnice lub dzisiejsza noc jest zbyt ciepla :] Edytowane 2 Września 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Chłodziarka na takim kompresorze i z taką ilością cieczy to nie bedzie nic dobrego :D ... no chyba, ze bedzie działać 24/7 ;) . Nie podobają mi się także rozmiary Twoich agregatów, masz jakiś kompleks ;) ? No i najważniejsze pytanie - czemu w tytule jest napisane ryba wielką literą? :D edit... zmieniłeś tytuł :( Edytowane 2 Września 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Chłodziarka na takim kompresorze i z taką ilością cieczy to nie bedzie nic dobrego :D ... no chyba, ze bedzie działać 24/7 ;) . Nie podobają mi się także rozmiary Twoich agregatów, masz jakiś kompleks ;) ? No i najważniejsze pytanie - czemu w tytule jest napisane ryba wielką literą? :D edit... zmieniłeś tytuł :( Ja nie mam zadnego problemu, tylko nie lubie potem sie meczyc zeby cokolwiek zrobic czy upchac, a tak wszystko jest jak ma byc. Agregat moglby byc ciut nizszy, ale tak mi sie rurki uciely :] Szerokosc i dlugosc jest robiona pod wymiary pojemnika. PS. wolny jestes o tej godzinie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 PS. wolny jestes o tej godzinie :] Wpatrywałem się w swój swietny av [; W jaki sposob chcesz zaizolowac pojemnik z cieczą? Jaka bedziesz mial pokrywke? Cała chlodziarka przypomina mi układ demka, na pierwszy rzut oka to to samo ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Wpatrywałem się w swój swietny av [; W jaki sposob chcesz zaizolowac pojemnik z cieczą? Jaka bedziesz mial pokrywke? Cała chlodziarka przypomina mi układ demka, na pierwszy rzut oka to to samo ;) . Mata z armaflexu samoprzylepna na boki, a gora po cholere mi ?:] "tloczenie" idzie od pomki, a powrot cieczy bedzie przez mufke, ktora jest wlutowana z boku pojemnika. No jeszcze jedna fotka sie uchowala :] Agregat po jakims czasie robi -36 stopni na calym!! parowniku. Czyli nie jest zle :] Edytowane 2 Września 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Całkiem możliwe to to ;P No ale czekamy na siakieś testy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Pokrywa chociazby po to, zeby po 2 miesiacach z cieczy nie zrobił się syf. Chcesz miec tam kurz, włosy itp śmieci? Przerabialem to na wlasnej skórze, wiec nie mów ze tak nie bedzie [; Pamietaj, ze w chlodziarkach podstawa to izolacja pojemnika z ciecza. Musi być bardzo dobra, bo stracisz duuuzo 'C i pojemnosci cieplnej. Edytowane 2 Września 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Pokrywa chociazby po to, zeby po 2 miesiacach z cieczy nie zrobił się syf. Chcesz miec tam kurz, włosy itp śmieci? Przerabialem to na wlasnej skórze, wiec nie mów ze tak nie bedzie [; Pamietaj, ze w chlodziarkach podstawa to izolacja pojemnika z ciecza. Musi być bardzo dobra, bo stracisz duuuzo 'C i pojemnosci cieplnej. Myslalem nad czyms takim, ale narazie nie bedzie, bo nie ma pracownika ktory zajmuje sie blacharka u ojca :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Przyda sie, na poczatku chociazby prowizoryczna. Zaizoluj to porzadnie, ja bym nawet dal po 3cm styropianu z kazdej strony. Kosztuje to nic, a wydajnosc potrafi poprawic diametralnie. Imho cienki armaflex (<10mm) sie tu nie sprawdzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pijany Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 bardzo ladna konstrukcja, wazne ze agregat robi dobra temp. a kiedy mozemy sie spodziewac testow :) na wspomnianych kartach ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 bardzo ladna konstrukcja, wazne ze agregat robi dobra temp. Akurat w chlodziarkach mało istatne jest jaka temp robi uklad, tylko jaka zdola utrzymac przy obciazeniach typu 0.5kW+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Akurat w chlodziarkach mało istatne jest jaka temp robi uklad, tylko jaka zdola utrzymac przy obciazeniach typu 0.5kW+ Nie martw sie, bedzie ponizej 0.5kW :] Pozatym duza pojemnosc ukladu wyleczy jezeli chodzi o wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Dzisiaj agregat przeszedl drobny test. Atman 306 F2S Dummy load 180W zbudowany na rezystorach Węze 8/10 Wyniki, temp radiatora grzalki: Idle -> -11*C Stres -> 19*C Niby nie jest zle, za godzine sprawdze jeszcze temperature cieczy. Mam dziwne wrazenie ze srednica wezy jest zbyt mala, albo pompka bardzo slabo sobie radzi przy temperaturze -20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 ...pompka bardzo slabo sobie radzi przy temperaturze -20...Może być, może być. Żadna akwariówka nie jest "przewidziana" do pracy w cieczy o temp. ujemnej. Nie wiem jaki płyn stosujesz, ale przy tych tempach większość "nieprzystosowanych" cieczy osiąga konsystencję kisielu- no i może być problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Może być, może być. Żadna akwariówka nie jest "przewidziana" do pracy w cieczy o temp. ujemnej. Nie wiem jaki płyn stosujesz, ale przy tych tempach większość "nieprzystosowanych" cieczy osiąga konsystencję kisielu- no i może być problem. 100% borygo, nie bawilem sie w zadne roztwory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...