Skocz do zawartości
ryba

Wfc Dla.... Mnie :d

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, teraz topic o nowym WFC, jak wtedy marudziliscie ze agregat byl za duzy, to teraz jest 2 razy mniejszy :] Wszystko sie zaczelo od tego, ze mialem chec sobie cos nowego zbudowac, a ze czesci lezaly, to czemu by tego nie poskladac :)

Co z czym i dlaczego:

Electrolux GL 70 AA (czy jakos tak :] ) -> darmowka, dostalem niedzialajaca lodowke, ale jak widac, kompresor zdrowy byl :D

Skraplacz + wentylator -> darmowka z jakiegos agregatu ktory rozbieralem na czesci

Parownik -> wymontowany z ostatniego klimatyzatora przerobionego na WFC

Pojemnik na wode -> blacha ocynk, darmowka od taty :) thx

Rurki -> odpadki po poprzednich budowach

kapilara 1.6M 0.8mm -> j/w

dwie plyty na podstawy -> 15 zl

pret gwintowany, rurki alu, nakretki -> 20 zl

gumowe nozki 4szt -> 12 zl

Armaflex -> 20 zl, ale to dopiero przyjedzie (ehh, ta poczta polska :D)

mapp gaz, R507, luty.... tyle co kot naplakal, mozna nie liczyc

Suma: 67 zl.... ile piwa przez ten agregat nie wypije to sami sobie policzcie :P

A teraz fotki i foteczki... duzo mi sie ich nie chcialo robic ;]

Dołączona grafika

W zbiorniku wolne miejsce na pompke. Pozatym chcialem zeby byl dosc sporej pojemnosci, zeby nie bylo problemow z pojemnoscia cieplna ukladu. Wyjasnie to na koncu.

Dołączona grafika

Tak wiem, nie jest to elo malowana na czarno obudowa ze stali, ale nie musiala taka byc :]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i to na tyle fotek, musze jeszcze to wszystko zaizolowac i bedzie cacy. O czym to ja jeszcze mialem..... a tak. Dlaczego taki duzy pojemnik na ciecz? Proste, kompresor nie jest zaje.... mocny, dlatego duzo zimnej cieczy starczy na puszczenie jednej albo kilku petli 3DMarkow, przy czym woda nie nagrzeje sie za mocno. Jak narazie widze jeden minus tego agregatu o ktorym wiem od poczatku. Jest to wolne ochladzanie cieczy do ujemnych temperatur, ze wzgledu na duza ilosc cieczy w pojemniku (~10L).

Agregacik zbudowany z mysla o chlodzeniu kart graficznych, w drodze jest takze sterownik. Wtedy ustawienie temperatury cieczy na poziomie 10-15 stopni i nie musimy sie przejmowac skroplinami, albo tym, ze mamy zbyt mala chlodnice lub dzisiejsza noc jest zbyt ciepla :]

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodziarka na takim kompresorze i z taką ilością cieczy to nie bedzie nic dobrego :D ... no chyba, ze bedzie działać 24/7 ;) . Nie podobają mi się także rozmiary Twoich agregatów, masz jakiś kompleks ;) ?

No i najważniejsze pytanie - czemu w tytule jest napisane ryba wielką literą? :D

edit... zmieniłeś tytuł :(

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodziarka na takim kompresorze i z taką ilością cieczy to nie bedzie nic dobrego :D ... no chyba, ze bedzie działać 24/7 ;) . Nie podobają mi się także rozmiary Twoich agregatów, masz jakiś kompleks ;) ?

No i najważniejsze pytanie - czemu w tytule jest napisane ryba wielką literą? :D

edit... zmieniłeś tytuł :(

Ja nie mam zadnego problemu, tylko nie lubie potem sie meczyc zeby cokolwiek zrobic czy upchac, a tak wszystko jest jak ma byc. Agregat moglby byc ciut nizszy, ale tak mi sie rurki uciely :] Szerokosc i dlugosc jest robiona pod wymiary pojemnika.

PS. wolny jestes o tej godzinie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. wolny jestes o tej godzinie :]

Wpatrywałem się w swój swietny av [;

W jaki sposob chcesz zaizolowac pojemnik z cieczą? Jaka bedziesz mial pokrywke?

Cała chlodziarka przypomina mi układ demka, na pierwszy rzut oka to to samo ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpatrywałem się w swój swietny av [;

W jaki sposob chcesz zaizolowac pojemnik z cieczą? Jaka bedziesz mial pokrywke?

Cała chlodziarka przypomina mi układ demka, na pierwszy rzut oka to to samo ;) .

Mata z armaflexu samoprzylepna na boki, a gora po cholere mi ?:] "tloczenie" idzie od pomki, a powrot cieczy bedzie przez mufke, ktora jest wlutowana z boku pojemnika.

No jeszcze jedna fotka sie uchowala :]

Dołączona grafika

Agregat po jakims czasie robi -36 stopni na calym!! parowniku. Czyli nie jest zle :]

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrywa chociazby po to, zeby po 2 miesiacach z cieczy nie zrobił się syf. Chcesz miec tam kurz, włosy itp śmieci? Przerabialem to na wlasnej skórze, wiec nie mów ze tak nie bedzie [;

Pamietaj, ze w chlodziarkach podstawa to izolacja pojemnika z ciecza. Musi być bardzo dobra, bo stracisz duuuzo 'C i pojemnosci cieplnej.

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrywa chociazby po to, zeby po 2 miesiacach z cieczy nie zrobił się syf. Chcesz miec tam kurz, włosy itp śmieci? Przerabialem to na wlasnej skórze, wiec nie mów ze tak nie bedzie [;

Pamietaj, ze w chlodziarkach podstawa to izolacja pojemnika z ciecza. Musi być bardzo dobra, bo stracisz duuuzo 'C i pojemnosci cieplnej.

Myslalem nad czyms takim, ale narazie nie bedzie, bo nie ma pracownika ktory zajmuje sie blacharka u ojca :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w chlodziarkach mało istatne jest jaka temp robi uklad, tylko jaka zdola utrzymac przy obciazeniach typu 0.5kW+

Nie martw sie, bedzie ponizej 0.5kW :] Pozatym duza pojemnosc ukladu wyleczy jezeli chodzi o wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj agregat przeszedl drobny test.

Atman 306

F2S

Dummy load 180W zbudowany na rezystorach

Węze 8/10

Wyniki, temp radiatora grzalki:

Idle -> -11*C

Stres -> 19*C

Niby nie jest zle, za godzine sprawdze jeszcze temperature cieczy. Mam dziwne wrazenie ze srednica wezy jest zbyt mala, albo pompka bardzo slabo sobie radzi przy temperaturze -20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...pompka bardzo slabo sobie radzi przy temperaturze -20...

Może być, może być. Żadna akwariówka nie jest "przewidziana" do pracy w cieczy o temp. ujemnej. Nie wiem jaki płyn stosujesz, ale przy tych tempach większość "nieprzystosowanych" cieczy osiąga konsystencję kisielu- no i może być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być, może być. Żadna akwariówka nie jest "przewidziana" do pracy w cieczy o temp. ujemnej. Nie wiem jaki płyn stosujesz, ale przy tych tempach większość "nieprzystosowanych" cieczy osiąga konsystencję kisielu- no i może być problem.

100% borygo, nie bawilem sie w zadne roztwory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi