Paweł666 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Nie mam dyskietek :lol2: Skazałem tę technologię na straty, ale jak widzę nastąpi reaktywacja. Mam nadzieję, że dojdzie do tego momentu wczytania biosu, bo jak narazie nic nie działa. Jak się włoży dyskietkę z biosem, to samo zaskoczy? Co musi się na niej znaleźć? Przypominam, że monitor mi się nie odpala.Instrukcja na stronie DFI - CLICK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Mam nadzieję, że zechce się uruchomić z dyskietki, bo nie mogę wejść do biosu. Jeśli się nie uda to i tak najprawdopodobniej przesiądę się na LT X38. Oby tylko kręciła się równie dobrze jak UT P35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zdaje się, że defaultowo FDD jest ustawiony jako 1szy do bootowania. To chyba jednak nie zda egzaminu. Wcześniej nie czytałem dokładnie ;P, ale jeśli nie przechodzi POSTa (a rozumiem, że nie przechodzi), to tym bardziej nie odpali z dyskietki. ;/ Pozostaje wymiana albo pożyczyczenie od kogoś 65nm. ;P 3. Add O.C fail item.No, w końcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Zdaje się, że defaultowo FDD jest ustawiony jako 1szy do bootowania. To chyba jednak nie zda egzaminu. Wcześniej nie czytałem dokładnie ;P, ale jeśli nie przechodzi POSTa (a rozumiem, że nie przechodzi), to tym bardziej nie odpali z dyskietki. ;/ Pozostaje wymiana albo pożyczyczenie od kogoś 65nm. ;P No, w końcu... co robi ten item? po złym oc przywraca poprzednie ustawienia i nie trza flashować biosu? jesli tak to very gutes, bo mi już wywala jakiś komunikat że bateria na płycie słaba - chyba od ciągłego flashowania bios :D ja mam często tak że na oc wszystko ładnie działa a jak chce zejść z oc i przywracam ustawienia standardowe to już się komp nie uruchamia i trza flashować bios, przyzwyczaił się do oc czy jak? :D ps: ja tam w ustawieniach energooszczędności nic nie zmieniałem i proce poszedł na 3,2 - jedyne co zmieniałem to fsb i volty - trza być proekologicznym :D Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 co robi ten item? po złym oc przywraca poprzednie ustawienia i nie trza flashować biosu? jesli tak to very gutes, bo mi już wywala jakiś komunikat że bateria na płycie słaba - chyba od ciągłego flashowania bios :DHrhr. Teraz to już nie wiem, co on ma robić. Myślałem, że to będzie działać tak, że jak się z czymś przesadzi, to to grzecznie cofnie do standardowych ustawień bez potrzeby sięgania za obudowę. A tu nic. ; ) ja mam często tak że na oc wszystko ładnie działa a jak chce zejść z oc i przywracam ustawienia standardowe to już się komp nie uruchamia i trza flashować bios, przyzwyczaił się do oc czy jak? :DTeż mi się zdarzyło, że po przykręceniu oc komp nie wstawał, ale wystarczył clear cmos. ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) co robi ten item? po złym oc przywraca poprzednie ustawienia i nie trza flashować biosu? jesli tak to very gutes, bo mi już wywala jakiś komunikat że bateria na płycie słaba - chyba od ciągłego flashowania bios :D ja mam często tak że na oc wszystko ładnie działa a jak chce zejść z oc i przywracam ustawienia standardowe to już się komp nie uruchamia i trza flashować bios, przyzwyczaił się do oc czy jak? :D ps: ja tam w ustawieniach energooszczędności nic nie zmieniałem i proce poszedł na 3,2 - jedyne co zmieniałem to fsb i volty - trza być proekologicznym :D IMHO coś masz spsute że musisz BIOS ciągle flashować :? ClearCMOS ma załatwiać sprawe i tyle - ino jak taką płyte zareklamować :lol: Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Straszna kicha z ta plyta, dalem ja do serwisu zeby wgrali nowy bios bo plyta wogole nie startowala z E8200. Dostalem spowrotem z nowym biosem i plyta startuje ale ma straszne fochy. Wogole nie wstaje z 4 koscmi, czesto wyskakuje blad biosu itd. Jestem zmuszony oddac ta plyte i wziac cos innego...To moja 4 plyta DFI a tu taka porazka! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikit Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Łącze się z wami w bólu bo dzisiaj rano przystąpiłem do składani podobnego zestawu: 1. DFI Blood Iron P35-T2RL 2. Intel Core 2 Duo E8200 3. 2x OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Po złożeniu wszystkiego do kupy, maszyna ciągle się resetowała. Straciłem sporo czasu nad głowieniem się co zawiodło: a może ram, a może płyta, a może procesor ... a zawiodły obydwie półkule :]. To było raczej pewne, że trzeba będzie wgrać nowy bios .... Wgrałem najnowszą (2007/12/24) wersje flashową i wszystko śmiga. Z buta pocisnąłem procesor na 3000 MHz, Smart Guardian pokazuje 22C na cpu i nistety 52C na mostku. Mam obsadzone 4 sloty pamięci i jak narazie błędów brak. Zobaczymy czy faktycznie pojdzie na 4,2 :]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) jaki clock generator ustawić w set fsb aby to działało na tej płycie jak trzeba? co zrobić zeby poprawnie pokazywało temperatury, bo u mnie temp wyglądają tak (idled 3ghz@def): (proc e2160) Edytowane 26 Stycznia 2008 przez unckle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 jaki clock generator ustawić w set fsb aby to działało na tej płycie jak trzeba? co zrobić zeby poprawnie pokazywało temperatury, bo u mnie temp wyglądają tak (idled 3ghz@def): Co do SetFSB to zreknij na screeny w moim sigu a z temperaturkami to nie wiem o co bangla - przeca są dobre ?? (choć dla procka chyba zaniża ale z tym nic nie zrobisz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 jaki clock generator ustawić w set fsb aby to działało na tej płycie jak trzeba? W setfsb wybierz CY28551LFXC i wszystko śmiga aż miło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cYq Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Czy jest jakaś inna możliwość update'u biosa niż przez FDD? bo nie mam już cholera tego w kompie a planuje kupić 8200.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Czy jest jakaś inna możliwość update'u biosa niż przez FDD? bo nie mam już cholera tego w kompie a planuje kupić 8200.. Pewnie ze jest :D Winflash. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Mnie interesuje rozstaw otworow montazowych chlodzenia na nb. To jest jakis standard chipsetu P35 czy zalezy od producenta mobo? Bo konkretnie zastanawiam sie czy blok ktory pasowal na nf4 z lanparty ultra-d (pomijajac jego specyfike, tzn ze byl niski) bedzie pasowac na blood iron? Bo napewno nie pasuje na abita p35, wiec pytanie sie upraszcza czy w abicie jest ten sam rozstaw co na blood iron? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 aerial - pamietaj o plombie i stracie gw mnie to powstrzymuje przed wodowaniem ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 aerial - pamietaj o plombie i stracie gw mnie to powstrzymuje przed wodowaniem ;( Mnie tez to troche powstrzymuje przed wodowaniem, poczekam z miesiac i zrywam. Probowalem zerwac na goraco ale niestety nie chce zlazic bez uszkodzenia. Jak ktos znajdzie jakis patent na zerwanie to dawac znac :0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Ktos juz tu pisal ze z radiatora latwo schodzila (z mobo nie). Cos podlozyc pod ta polowke odklejona i w razie czego mozna ponownie przylepic na radiator. To chyba gdzies w tym temacie nawet ktos pisal. edit: nie to jednak w temacie o darku (ktory ma takie same plomby) Plomba nie jest papierowa. Jest z metalizowanej folii. NB podgrzany do 65-67*C sprawia ze plomba dosc ladnie schodzi. Niestety z NB schodzi natomiast z laminatu raczej watpie. Bardzo mnie rozczarowala polityka DFI dawanie plomb. Placi sie kupe kasy za ich mobo i maja plomby. Jakos chyba zaden inny prodcent tego nie robi......... Edytowane 29 Stycznia 2008 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) No ja odklejałem plombe w celu zmiany pasty czy tam kleju termo na AS5 no i ślady po zrywaniu są ale moze by sie nie doczepili bo ładnie nakleiłem ale przy kolejnej próbie sie moze bardziej pokiereszować. Spytam kumpla co pracował w firmie elektronicznej ponoć mieli taki płyn do odklejania plomb. W sumie po OC na pssiv mam 55C około bez nawiewu a bez OC 45C (Idle - Stres około 5C więcej). Zobacze jak to będzie wyglądało po załozeniu aktywnego chłodzenia na RAM - troche będzie owiewało chipset więc może na razie się wstrzymam z wodowaniem. Edit: Takiego czegoś używali - tylko ciekawe jak to podziała na metalizowaną plombe Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Działa bezpośrednio na klej, przenikając do jego warstwy przez papierową etykietę. To moze nie dzialac na taka metalizowana folie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Mam pytanie odnośnie tych ustawień co dają ?? x CPU GTL 0/2 REF Volt: 0.67x x CPU GTL1/3 REF Volt: 0.67x x North Bridge GTL REF Volt: 0.67x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 To moze nie dzialac na taka metalizowana folie. Wogole nie ma sensu usuwac tej plomby jesli chcecie zmienic paste pod radiatorem zrobcie to w ten sposob ze: 1.przygotowac Rozpuszczalnik (ale taki prawdziwy nie zmywacz do paznokci) 2. kilka patyczkow do uszu 3. dwa waciki 4.pasta termoprzewodzaca (docelowa ktora chcemy zaaplikowac) 1.odpiac kolki mocujace radiator na mobo 2.delikatnie polozyc radiator na boku, w strone plomby - gniazda cpu (bardzo delikatnie by nie uszkodzic plomby) 3. patyczkiem nasaczonym rozpuszczalnikiem przemyc od boku spod radiatora (pozbyc sie gluta) 4. podobnie uczynic z rdzeniem NB 5. zrobic to samo uzywaja alkoholu izopropylowego (nie jest konieczne) 6. nalozyc paste na rdzen - * duza krope na srodku (wielkosci ziarnka ryzu) * kropke rozprowadzic karta kredytowa 7. delikatnie powrocic radiator do pozycji wyjscowej 8. zacisnac bolce montazowe radiatora 9. GOTOWE 10. Cieszyc sie nizszymi Temperaturami:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 @Strongmen - wszystko pięknie ładnie do puki ktoś nie założy WC i do tego dojdzie spore OC = brak nawiewu i ciepłość (w Idlu mam na NB po dłuższej pracy ponad 50C - stress nie sprawdzałem - wolałem dać nawiew) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 @Strongmen - wszystko pięknie ładnie do puki ktoś nie założy WC i do tego dojdzie spore OC = brak nawiewu i ciepłość (w Idlu mam na NB po dłuższej pracy ponad 50C - stress nie sprawdzałem - wolałem dać nawiew) Na wiekszym napieciu (1,5 i wiecej) na NB sa temperatury rzedu 60 i wiecej. Jak dawalem 1,9V to bez nawiewu tempy rzedu 70-75*C. Oczywiscie w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Mam pytanie do posiadaczy procesorów E8xxx na tej płycie ! Czy ustawiacie ręczenie zworkami FSB czy zostawiacie na automatyce - tak jak przyszła ze sklepu ? U mnie zabootawała na jednym i drugim ustawieniu. Pytam tylko jak powinno w zasadzie być ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Witam! Miałem do tej pory FOXCONNA P35 i na nim pracował mój E4400 wykecony na 3,5GH (10x350) @ 1,48V. Na def v-core robił max 3,0GH (10x300). Zdarzyła się możliwość wymiany na DFI Blood Iron P35 i tak też zrobiłem. Wstępnie zapowiadało się świetnie proc na def. napięciu dojechał do 3,2GH (10x320) i... na tym skończyła się jego kariera OC :mur: Na 10x340 nie poszedł nawet na 1,45V. Pamięci ustawione na 1100MHz (5-5-5-15 @ 2,1V) nie poszło, zmniejszyłem im taktowanie tez nie dało rady. Dodam że przy 10x320 pamiątki szły 1067MHz @ 5-5-5-14 @ 2,1V, a na foxconie szły prawie 1250MHz 5-5-5-15 @ 2,25V. Z pół roku temu miałem na kilka dni MSI NEO2-FR i pamiętam, że miałem dokładnie taki sam problem. Ten sam procek szedł na niej na def. napięciu 3,2GH i ani jednego MHz więcej :mad: Ludzie poratujcie, bo szkoda mi tego E4400 żeby się męczył na tym foxckonnie na 3,5GH. Już się przyzwyczaiłem do myśli, że na DFI myknie z 3,7-3,8GH, a tu pyta :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 widocznie foxcomn musial dawac wysokie napiecia wieksze niz podawal w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nie sądze aby była to różnica napięc :blink: Raczej obstawiam, że potrzeba poprzestawiać jakieś inne ustawienia :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) a wiec troche prawd i mitów PLOMBA - odpinam piny radiatora, grzeje suszarką okolice plomby na płycie lekko podnoszac radiator zero śladów na plombie oraz na mobo, plomba w całości zostaje na radiatorze nie naruszona ląduje razem z nim w kartonie :P PROBLEMY Z LANEM - przy moim konfigu poczatkowo win fast 2000xp +sb live 100 + sb 128(do gg i skypa) zero problemów po wymianie sb live na sb xfi model sb 460 z panelem i xram 64 dalej zero broblemow TEMPERATURY - smart guardian pokazuje mi realne (sprawdzine organoleptycznie) ewerest dodatkowo pokazuje temp jajek i zamienia temperature auxa i proca ntomiast core cpu temp czy jakos tak wogule jakies jaja bo zaniża o okolo 20 st C temperatura chipsetu na stokowym chłodzeniu parzy od ok 45 do 65 (w koncu to intel) przy OC rzedu 333>440fsb (na procku miałem wode) po zwodowaniu ide 30 sters 38 (bloki połaczone szergowo proc>mostek >grafa) pamieci maja nawiew w postaci wentylatora 120 z obrotami 1000 mosfety cieple nie parza nawet po oc (po załozeniu radiatorów temp ok 40-45 stopni moze fotki mego sprzetu i zrzuty ekranu PAMIĘCI - i tu zaczynaja sie schody 4x1G ocz special ops max 429MHz z cl4 nap 2.3V(przy wyzszym napieciu problemy z odpaleniem) zmiana na cl 5 nie wniosła zmian. natomiast 2x1G 460MHz cl4 nap 2.3V (wiecej jeszcze sie nie bawilem i teraz moja prożba do was jakie pamieci polecicie do tej płyty oczywiscie 2x2G moj wybór padł na Patriot Dual 2x2 GB 800MHz LLK cl 4 / OCZ Reaper Dual 2x2 GB 800MHz cl4 (cena ok 400zł) ew jeszcze myslałem o OCZ 4GB DDR II 800 ReaperX EB CL5-5-5-18 EPP (2 x 2GB) Heatpipe ale cena juz 530 ok procek obecnie 6550 > docelowo 8200 lub 8400 interesuje mnie osobiscie fsb w okolicy 500-600 oczywiscie jesli temperatrury zezwola przepraszam za błędy IE w pracy :P Edytowane 1 Lutego 2008 przez serbit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 No to coś czuje że sie DFI polubi z suszarką :D Tylko zapytanie, jaki bloczek spasuje na NB albo jaki jest rozstaw otworów - mierzył ktoś :?: Bo z rana leniwy jestem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Co możecie powiedzieć na temat zasilania w tej płycie ?? wiem że jest 4 fazowe ale czy mierzyliście V-dropy i ogólne napięcia , chodzi mi oto czy nadąży za Quadem przy OC ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...