Gromitek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Witam wszystkich :) !!!! Dolaczam do grona posiadaczy tej plyty, mam taki schiz niewiem co jest grane, chodzi o temperaturki w biosie sa podobne jak w Smart Guardianie , prosze o jakies sugestie. Pozdrawiam a jaką temperaturę masz w pokoju? ps: u mnie sg nie zaniża, do temp. polecam speed fan (mierzy dodatkowo hdd i karte graf, rdzenie i inne) Edytowane 9 Lutego 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Core Temp vs Smartguardian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 @Gromitek to jakie masz te tempy ?? Bo mi SG potrafi pokazać 15C gdy w pokoju mam 20C. Komu wierzyć :?: Stawiam na CoreTemp choć troche duże te tempy. Chłodzenie jak w sigu, temperatura w pokoju 21C stan procesora IDLE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ja wlasnie pozbylem sie radiatorka z nb - suszarka i schodzi bez problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A co z plombą?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A co z plombą??Dwie strony wcześniej masz opis z fotkami i pewnie z tego patentu skorzystał aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genocide666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Mam mega lamski problem ponieważ przywróciłem biosa do do domyślnych ustawień i CPU-Z pokazuje mi w zakładce mainboard że pci-exp chodzi x 1 zamiast x 16 gdzie to można zmienić z powrotem? <br> Mam płytę DFI Blood Iron z najnowszym biosem z 24/12/2007. Sorry za lamskie pytanie ale do tej pory pracowałem tylko z AGP;/ To że w biosie to wiem tylko gdzie? ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Co do plomby - to schodzi gladko jak sie ja podgrzeje. Nameczylem sie niezle wstawiajac na nb blok master freezer z cpu i przerabiajac zapinke szlifierka. Co ciekawe da sie wlozyc mobo z grafa i 3ma blokami do obudowy za jednym zamachem.. ;] Jak na poczatek jestem zadowolony dosc dobrze sa poumieszczane wszystkie gniazda, pierwszy boot z czterema kostkami bez problemow. A nie ma nic piekniejszego niz wyjmowanie grafy zeby pozamieniac w bankach pamieci jak wszystko jest pospinane wezami.. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Jak wiadomo plomba na NB wymieka pod wplywem suszarki, ale czy ktos moglby polecic jakies chlodzenie ma chipset, czy wystarczy tylko zmienic gluta na prawdziwa paste ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Kup sobie HR-05-SLI jeśli masz coś dużego na cpu :wink: Ewentualnie HR-05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Troche przy drogi bajer (~90zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 IMHO zależy jakie będzie chłodzenie WC/AC. Jak AC to nic nie trzeba wymieniać tylko paste zmienić i styknie. Przy WC i braku ruchu powietrza robi się problem i jakoś należało by usprawnić chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Jeśli taniej to zmień pastę a ten radiator sobie powinien poradzić. Dobrze by było żeby wiało na niego lekko z chłodzenia cpu jeśli masz taką możliwość. Zawsze możesz szukać używki thermalrighta :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) @Gromitek to jakie masz te tempy ?? Bo mi SG potrafi pokazać 15C gdy w pokoju mam 20C. Pierwsze 3 temp od góry to jest dokładnie to samo co pokazuje SmartGuardian, najniższą temp jaką miałem na proc. to 21 stopni tuż po właczeniu zminego kompa. Większość programów do sczytywania temp. pokazuje to samo. Wg mnie najlepiej patrzyć na temperatury rdzeni a nie tą pojednnczą co sczytuje SG - u mnie jest ona mniej stabilna niż ta na rdzeniach - potrafi skakać 2-3 st w te i we wte, choć ogólnie zbliżona jest do rdzeni (na zdjęciu akurat taka sama) a co do "gluta" pod chłodzeniem NB to wydaje mi się że to nie żaden glut a jakaś lepsza pasta i nie warto tego zmieniać - bardzo dobrze przewodzi ciepło, bo przy 50 st. na NB radiatorek niemalże parzy, żeby obniżyć temp na nim tzreba po prostu dać jakiś nawiew Edytowane 10 Lutego 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 ja mam takie szybkie pytanie przed zakupem: czy ona ma opcję wake on pci devices żebym mógł z pilota od tunera tv odpalać kompa? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 ja mam takie szybkie pytanie przed zakupem: czy ona ma opcję wake on pci devices żebym mógł z pilota od tunera tv odpalać kompa? :)Teoretycznie jest coś takiego "Wake-Up by PCI Card" ale czy działa i jak działa to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Czy w biosie można ustawić aby wentyl startował od powiedzmy 60*,a poniżej się nie uruchamiał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czepek04 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 nowy bios 2007/12/27 pojawił się chyba dzisiaj http://www.dfi.com.tw/Support/Download/bio...G=A&SITE=NA ps. a ten 2007/12/24 wyparował :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) kurcze mogli by zrobić raz a porządnie a nie co pare dni nowy bios... i znów sters czy nie wyłączą prądu przy flashowaniu... ps: czy robiąc OC podkręcanie jakieś inne napięcia niż volty na pamięć i proc i czy to coś wogle daje, bo ja podnosze tylko te 2 wymienione i wszystko działa a inne to nawet podnosiłem ale tak jakby nie miały wpływu to opuściłem z powrotem na stock tu jest prawidłowy link do tego biosu: http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=US z nowości dodali nową tabelę napięć dla vtt pod nowe 45 nm procki - na francu pisali że ma to kolosalne znaczenie dla oc tych proców.... Edytowane 13 Lutego 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Panowie nosi mnie zamiar kupna tego cuda :) Widzę że e2xxx ślicznie się kręcą bez zająknięcia na 3GHz:D Więc powiem może co mnie interesuje Blood-iron P35-t2rl Intel Pentium Dual Core E2160 bądź E2180 jeszcze nie wiem (który lepszy do OC?) GeForce 8600 GT Palit 256MB Sonic+ I problem z pamięciami myśle nad Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 675MHz CL4-4-4-12 Czy korsarze stykną? Jest coś lepszego za tą cene? Części będe kupował w komputroniku (mam ceny hurtowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2m Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Są jakieś problemy za zmieszczeniem wentyla na procesor? Np. Ninja wejdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Są jakieś problemy za zmieszczeniem wentyla na procesor? Np. Ninja wejdzie? Mam Mugena wchodzi, ale jest trochę ciasno :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Panowie nosi mnie zamiar kupna tego cuda :) Widzę że e2xxx ślicznie się kręcą bez zająknięcia na 3GHz:D Więc powiem może co mnie interesuje Blood-iron P35-t2rl Intel Pentium Dual Core E2160 bądź E2180 jeszcze nie wiem (który lepszy do OC?) GeForce 8600 GT Palit 256MB Sonic+ I problem z pamięciami myśle nad Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 675MHz CL4-4-4-12 Czy korsarze stykną? Jest coś lepszego za tą cene? Części będe kupował w komputroniku (mam ceny hurtowe) może warto rozważyć nowość - unowoczesnego Blood Irona : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=253869 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Czy na tej plycie dziala komus regulacja obrotow tego jednego wentyla cpu1? (smartguardian albo speedfan) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czepek04 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Czy na tej plycie dziala komus regulacja obrotow tego jednego wentyla cpu1? (smartguardian albo speedfan)działa w smartguardianie bez problemu lecz tylko ten Fan1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) panowie jako ze zawitał do mnie 8400 w boksie za 700zł :P mój poprzedni procek e6550 , 2.33 który smigał na 3,7 wszystkie regulacje działały tj napiecia natomiast po włozeniu E8400 maksymalne napiecie jakie sie udało mi ustawic to 1.328 i dalej ani ruszy mimo ze CPU VID special add ustawiam nawet na 200 a CPU VTT voltage na 1,4v czyli teoretycznie w stresie powinienem miec na procku 1,6V a tu tylko 1,328V bios z 24/12/07r jesli ktos wie to prosze o pomoc moze cos przeoczyłem wszystkie napiecie podniesione o 2 pozycje mostek 1,7V pamiatki to redline mushkina 2x2 1000cl5 a wracajac do tematu plomby na mostku na odpowiedniku DK nie schodzi tak jak na bloodzie zostaja fragmenty na radiatorze bądz na płycie (troche lipa bo moze grozić utrata gwarancji Edytowane 20 Lutego 2008 przez serbit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 po primo zmień bios na najnowszy: http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=US po drugie primo poczytaj o kreceniu e8xxx tu: http://www.frazpc.pl/artykuly/578/45NM/dla...ORE/2/DUO/E8200 i pozmieniaj odpowiednio ustawienia napiec gtl vtt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) biosik zaraz wrzucę vtt dawałem nawet 1,45 vid nawet +200 natomiast GTL nie ruszałem wszystko mam ustawione na 0,67X czyli mam rozumieć ze mam zjechać z tym w dół jeszcze pytanko co to jest i co to robi :wink: ps. dzięki za arta bios już wgrany no i VTT poprawiło czyli na def mam 1,1V GTL zjechałem na minimum problem dalej mam pomimo iż ustawiłem VTT na 1,4V VID +100 to mam 1,28V na procu w stresie a 1,24 ide już nawet dałem na mostku 1,8V może besel mod na 400 pomoze :P Edytowane 21 Lutego 2008 przez serbit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakazishi Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Kilka pytań od laika: Czy ta płyta główna nie wymaga update biosu do obsługi procesora E8200? Jeśli nie, czy płyta wykryje procesor ale z ograniczonymi możliwościami, i czy będę mógł zrobić update bez pożyczania innego procesora od znajomego? Pozdrawiam, Marcin Edytowane 23 Lutego 2008 przez Rakazishi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 witam konkrety: wczoraj chodziło, zostawione na noc, aby ściągało patcha do UT 2007 włączam monitor rano i windows xp loading, ale ekran stoi, zwiecha to reset ciemność clear cmos zworką i taki obrazek mam: no to sciagam na dyskietkie najnowszy bios, odpalam ta dyskietke program sie uruchamia, ale mam komunikat "uknown flash type" domyślam się, że rozwiązaniem było by flashowanie bez sprawdzania biosu, tzw Force flash, ale nie wiem, która opcja za to odpowiada: AWDFLASH v8.82 (05/23) ©Phoenix Technologies Ltd. 2007 All Rights Reserved Usage: AWDFLASH [FileName1] [FileName2] [/<sw>[/<sw>...]] FileName1 : New BIOS Name For Flash Programming FileName2 : BIOS File For Backing-up the Original BIOS <Swtches> ?: Show Help Messages py: Program Flash Memory pn: No Flash Programming sy: Backup Original BIOS To Disk File sn: No Original BIOS Backup Sb: Skip BootBlock programming Wb: Always Programming BootBlock cd: Clear DMI Data After Programming cc: Clear CMOS Data After Programming cp: Clear PnP(ESCD) Data After Programming LD: Destroy CMOS Checksum And No System Halt For First Reboot After Programming QI: Qualify flash part number with source file E: Return to DOS After Programming R: RESET System After Programming cks: Show update Binfile checksum cksXXXX: Compare Binfile CheckSum with XXXX vgaXX: Change to VGA mode XX(Hex value). ch: Update HOLE. Hx: Only update the specified Hole(0~7). custid:xxxxxxxx NVMAC:XXXXXXXXXXXX NVGUID:XXXXXXXXXXXXXX Support nForce Input MAC,GUID Function,with "/wb" to update MAC and GUID. Example: AWDFLASH 6A69R000.bin /py/sn/nvmac:xxxxxxxxxxxx/wb czyli pytanie, da się jakoś wymusić flash ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...