Gromitek Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) biosik zaraz wrzucę vtt dawałem nawet 1,45 vid nawet +200 natomiast GTL nie ruszałem wszystko mam ustawione na 0,67X czyli mam rozumieć ze mam zjechać z tym w dół jeszcze pytanko co to jest i co to robi :wink: ps. dzięki za arta bios już wgrany no i VTT poprawiło czyli na def mam 1,1V GTL zjechałem na minimum problem dalej mam pomimo iż ustawiłem VTT na 1,4V VID +100 to mam 1,28V na procu w stresie a 1,24 ide już nawet dałem na mostku 1,8V może besel mod na 400 pomoze :P przeczytaj dokładnie cały art - tam masz dokładnie napisane w zakładce podkręcanie i temp. jak nalezy postępować tu cytat: "należy pamiętać o tym, by nie ustawiać napięcia VTT wyższego od napięcia CPU!" Kilka pytań od laika: Czy ta płyta główna nie wymaga update biosu do obsługi procesora E8200? Jeśli nie, czy płyta wykryje procesor ale z ograniczonymi możliwościami, i czy będę mógł zrobić update bez pożyczania innego procesora od znajomego? Pozdrawiam, Marcin 1.wymagany jest update bios żeby poszły na niej e8xxx 2. chyba się nie uruchomi na e8xxx , ktoś już chyba wcześniej pisał o ile dobrze pamiętam że trzeba proca pożyczać na update witam konkrety: wczoraj chodziło, zostawione na noc, aby ściągało patcha do UT 2007 włączam monitor rano i windows xp loading, ale ekran stoi, zwiecha to reset ciemność clear cmos zworką i taki obrazek mam: http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_temp/1...90718631628.jpg no to sciagam na dyskietkie najnowszy bios, odpalam ta dyskietke program sie uruchamia, ale mam komunikat "uknown flash type" domyślam się, że rozwiązaniem było by flashowanie bez sprawdzania biosu, tzw Force flash, ale nie wiem, która opcja za to odpowiada: AWDFLASH v8.82 (05/23) ©Phoenix Technologies Ltd. 2007 All Rights Reserved Usage: AWDFLASH [FileName1] [FileName2] [/<sw>[/<sw>...]] FileName1 : New BIOS Name For Flash Programming FileName2 : BIOS File For Backing-up the Original BIOS <Swtches> ?: Show Help Messages py: Program Flash Memory pn: No Flash Programming sy: Backup Original BIOS To Disk File sn: No Original BIOS Backup Sb: Skip BootBlock programming Wb: Always Programming BootBlock cd: Clear DMI Data After Programming cc: Clear CMOS Data After Programming cp: Clear PnP(ESCD) Data After Programming LD: Destroy CMOS Checksum And No System Halt For First Reboot After Programming QI: Qualify flash part number with source file E: Return to DOS After Programming R: RESET System After Programming cks: Show update Binfile checksum cksXXXX: Compare Binfile CheckSum with XXXX vgaXX: Change to VGA mode XX(Hex value). ch: Update HOLE. Hx: Only update the specified Hole(0~7). custid:xxxxxxxx NVMAC:XXXXXXXXXXXX NVGUID:XXXXXXXXXXXXXX Support nForce Input MAC,GUID Function,with "/wb" to update MAC and GUID. Example: AWDFLASH 6A69R000.bin /py/sn/nvmac:xxxxxxxxxxxx/wb czyli pytanie, da się jakoś wymusić flash ? coś się chyba biosik skaszanił w nocy (może jakiś zanik napięcia) ale dziwne to, jesli flashowanie nioc nie daje to spróbuj wyłączyć napęd fdd w biosie i zobacz co wtedy napisze EDIT: NIE CYTUJEMY OBRAZKÓW! romek Edytowane 5 Marca 2008 przez romek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam mam ten sam problem co Strongmen ze strony 5, lan pobiera mi adres sieciowy okolo 3 minut i wyskakuje komunikat ograniczenie lub brak łaączności, wsadzilem dodatkowego lana z drugiego kompa i to samo, nie mam pojecia juz co robic (żona cche neta na swoim kompie) nigdy nie mialem takiego problemu, moze ktos z was mi pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Włożyłem do tej płytki E8200. Płytka nie wstaje, występuje "multibot". Czy tak to wygląda gdy na płytce jest stary bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Gromitek masz racje co do napiecia nie czytałem arta to nie wiedziałem ale bios błednie rozpoznawał proca bo na biosie z 24/12/07 na def dawał na proca 1,2 po wgraniu biosu z 27/12/08 poprawka na prawidłowe podawanie napiecia na def na 1,1V teraz VTT mam na 1.2V VID na +250 GTL 0.61% lecz pojawił sie kolejny problem poniewaz nie moge przekroczyc 500MHz nawet na mnozniku x8 pomimo napiecia 1,8 ma mostku i 1,42 na procu obecnie pracuje na 480x9 i nap 1,42V lekki piekarnikk bo az 70 na rdzeniach w stesie (bloczek juz nie wyrabia trzeba w koncu cos wydajniejszego załozyc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Mi sie trafiła jakas ładna sztuka 44 tydz. Ostatnio ostro zjechalem z napieciem na 3.8ghz 1.15v -1.16v wygrzewalem go prawie godzine max temp 70 c lecz w wiekszosci 65c w idle 47c, w grach jak schodzilem na pasek 55-56c chłodzenie freezer 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) Witam mam ten sam problem co Strongmen ze strony 5, lan pobiera mi adres sieciowy okolo 3 minut i wyskakuje komunikat ograniczenie lub brak łaączności, wsadzilem dodatkowego lana z drugiego kompa i to samo, nie mam pojecia juz co robic (żona cche neta na swoim kompie) nigdy nie mialem takiego problemu, moze ktos z was mi pomoze teraz do mnie dotarło że też może mam problem z kartą sieciową - mianowicie mam tak że tuż po uruchomieniu systemu (gdy już wszystko się wczyta) to trzeba poczekać ze 20 sek aż komp będzie w stanie nawiązać połączenie z internetem - denerwowało mnie to bo antywir tuż po uruchomieniu próbuje się zaktualizować i wisi z freezowany przez te 20 sek (jak się wyjmie kabel sieciowy z gniazdka to problem znika) - na innym kompie ten sam antywir na tym samym połączeniu uruchamia się momentalnie (połączenie nawiązywane jest od razu) ... może też tak być że to wina aplikacji - trza będzie poprzeinstalowywać... ale ogólnie karta sieciowa działa Edytowane 13 Marca 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Problem w tym ze sprawdzalem to na dwoch sytemach mam tez viste i jest to samo, wiec nie ma sesnu instalowac xp od nowa ... nie wiem co robic.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) Jak na tą płytkę wgrać bios? Wrzuciłem na fdd awdflash, najnowszy bios. Uruchamiam awdflash, wpisuję nazwabiosu.bin, dyskietka zaczyna mulić, przez 15 minut nic się nie dzieje :/ nic się nie wczytało. Jest jakiś lepszy sposób na wgranie biosu? Co mogę robić źle? Edytowane 25 Lutego 2008 przez woj84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 tak szybszy wchodzisz na stronę dfi I35RDC27.exe pobierasz ten plik wkładasz dyskietkę odpalasz plik i akceptujesz komendy następnie restart windy bootuje ci sie z dyskietki naciskasz bodajże enter i czekasz ok 5 min aż rozpozna flash i go zaprogramuje następnie bodajże f1 restart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Chyba wiem co było nie tak, stacja dysków :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) tez tak miałem ale wada był kabel do flopa który pociołem wzdłuż i założyłem oplot uszkadzając jednocześnie wtyczkę z kablem Edytowane 26 Lutego 2008 przez serbit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ma ktos moze na Blood Iron takie ramy? Jak sie sprawuja ? http://allegro.pl/item323382514_mushkin_sp..._najlepsze.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Witam mam ten sam problem co Strongmen ze strony 5, lan pobiera mi adres sieciowy okolo 3 minut i wyskakuje komunikat ograniczenie lub brak łaączności, wsadzilem dodatkowego lana z drugiego kompa i to samo, nie mam pojecia juz co robic (żona cche neta na swoim kompie) nigdy nie mialem takiego problemu, moze ktos z was mi pomoze Miłem identyczny problem z Gigabyte P965 S3. Na poczatku winiłem mojego dostawce netu, ale problem zniknał kiedy zainstalowłem najnowsze stery od Marvella (sieciowka). Sprobuj moze pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Jesli obie sieciowki to 1Gb to problemem moze byc lipny przewod sieciowy. Tylko przewod kategorii 5e i 6 uciagnie gigabit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) Panowie, mam problem z ta plyta "chyba" tak mi sie wydaje. Zlozylem kumplowi kompa: E2160 + Scythe Mugen Dfi Blood Iron OCZ 2x1GB 800 Mhz Platinium rev.2 Zotac 8800GTS 512 MB X-FI Gamer Edition Samsung 200GB (z poprzedniego kompa) DVD RW Be-Quiet Dark Power Pro P7 450 Watt Skrecilem wszystko do kupy wlaczam power i komp sie odpala ale nic wiecej, nie zalacza sie monitor, nie dziala Power (przytrzymany ok. 5 sec. zeby wylaczyc kompa) - trzeba wylaczyc listwe lub zasilacz dopiero sie wylacza. Na poczatku myslalem ze zle podpialem koncowki od Power, Reset, Power Led, Hdd led i Speaker, poprzestawialem i dalej nic tak sam objaw. Komputer sie wlacza ale dalej nic, zero reakcji. Wiatraki sie kreca diody swieca i zero akcji na monitorze. Wyjalem pamieci i wlozylem swoje z siga, to samo. Odlaczylem wszystko, HDD, DVD RW, kable od obudowy, zostawilem tylko podlaczony ATX Switch (zebym mogl komputer uruchamic), wszystkie wentyle, i dalej to samo. Wyjalem grafike swoja z siga i podlaczylem do tego kompa to samo. W koncu pomyslalem ze moze to zasilacz cos nie teges to rozlaczylem wszystko, podlaczylem grafe, zasilacz, ramy do mojego kompa i wszystko OK, komputer sie uruchomil, moglem wejsc do Biosu. W zwiazku z tym wszystko wskazuje na to ze z plyta jest cos nie bardzo. Mial ktos moze podobny problem z ta plyta??? Pls o pomoc, czy plyta na gware??? Aha pls jak ktos ma chwile bylbym wdzieczny za opis jakie kolory kabli od koncowek do obudowy wpinal w ktore nr piow w kostce na plycie. Zawsze mam z tym problem bo nigdzie nie jest to dobrze opisane. Ja mam takie kolory + nr pinow w kostce: ATX SW - czarny (10) i zielony (8\) Reset SW - czarny (9) i bialy (7) Speaker - czerwony (19) i czarny (13) Hdd Led - czerwony (3) i czarny (5) Power Led - zielony (2) i czarny (6) bede wdzieczny za odpowiedz. Edytowane 6 Marca 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) takie glupie pytanie a 8 pinowe zasilanie podpioles? Edytowane 7 Marca 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) tak, podlaczylem kurde masakra jakas z ta plyta. 1-szy moj kontakt z DFI i jak na razie nie moge go zaliczyc do udanego. Jezeli z wiekszoscia ich plyt sa takie jazdy to w takim razie podziekuje za DFI. Z kolei jak to ludzie pisza w Topicu o MSI (mojej z siga) ze same problemy, to w ciagu ostatnich 2 miesiecy zlozylem 4 komputery na tej wlasnie plycie i zadnych problemow nie bylo, boot za 1-szym razem. Takze jak macie jakies sugestie to pls o rady. Dzisiaj od kumpla pozycze Asus'a P5K (lezy mu w szufladzie) i sprubuje zrobic przekladke. Jak sie uruchomi to wtedy na 100% problemem bedzie Blood Iron ponizej fota: (jeszcze bez napedow, blyem w trakcie skladania) EDYTA: juz naprawilem Edytowane 8 Marca 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Czy też wam się uruchamia net ze 20 sek od włączenia- strasznie mnie to denerwuje - komp się uruchmia wolniej niż stare p4 :mad: , tak szukam najnowszych sterowników do tej zintegrowanej karty siciowej marvell i nie mogę znaleźć :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Witam. Używam sterowników do karty sieciowej z CD dołączonej do płyty głównej i nie zaobserwowałem takiego problemu, zarówno pod Win XP jak i Vista. Spróbuj może przeinstalować sterownik na nowszy bądź starszy. Pozdrawiam. Poszukaj tutaj http://www.marvell.com/drivers/search.do Edytowane 9 Marca 2008 przez Kobian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 przeinstalowałem neostradę i się skróciło do 5 sek - sterownik zainstalowalem najnowszy i nie pomogło - to pewnikiem coś natury softwarowej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Hmm trochę dziwna ta nasza płyta. Dziś zmieniłem Freezera na Ninje no i nie mogę kontrolować obrotów w SmartGuardianie :/ Kiedyś jak miałem AMD i DFI Infinity nie było żadnych problemów, a tutaj cyrk. Obstawiam w takim razie PWM no ale pewności nie mam, czy u Was też tak jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 wstaje piękny ranek wyłączam kompa aby zmienić rez -włączam znajomy bip obrazu brak -wyłączam ruszam karta włączam znowu bip obrazu brak -zdejmuje bloczek na grafie sprawdzam rdzeń zakładam boxowe to samo -wkładam kartę na pci jest obraz ale zatrzymuje sie na pamięci -wyjmuje jedna kostkę 2G ramu odpala i widzi ram -wiec dokładam druga kostkę ramu 2g i znów zatrzymanie -kombinuje z kostkami ostatecznie zostaje na 2g -wyjmuje xfi dokładam kostkę ramu widzi 4g :P -wkładam xfi zwiecha na pam płyta cierpi na niedobór mocy i strasznie sie grzeje fet miedzy gniazdami sata a mostkiem południowym ponad 90st dalej nie wiem bo do tylu jestem w stanie zmierzyć no i mostek tez patelnia jako ciekawostkę dodam ze jakiś czas temu dźwięk zaczął mi brumic jak miałem procka obciążonego na maxa i odpalałem gierke to występował reset kompa aż dyski sie wyłączały, z brakiem obrazu kilka razy sie już zetknąłem ale po dociśniecu karty albo wyłączeniu i wałczeniu kompa wracało do normy ciekawy przypadek no nie ?? czym to może być spowodowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 nie wiem ale powiem ci ze nie jestes odosobnionym przypadkiem z tymi 4gb ramami ;-) mialem dokladnie to samo u siebie - paranoja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) bardzo dziwne tez mam 4gb i do tego dwie karty na pci takie jaja to mialem tylko na Msi teraz odpukac dziala wszystko dobrze jedynie to grzanie bo niektore elementy naprawde sa gorace:( mimo dodatkowych radiatorkow Edytowane 14 Marca 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Witam. Planuje kupic taka plyte do e8200 a nie mam mozliwosci pozyczyc proca do zmiany biosu(ktos pisal ze na e820 na standardowym biosie nie ruszy) jest jakis myk na to?? Juz 2 czy 3 osoby maja problem z porranym bledem kompa , zastaje ich czarny ekran i problem z uruchomieniem na nowo systemu. Powaznie rozmyslam nad ta plyta ale ostatnie 2 strony o bledach i grzeniu sie plyty troche mnie odstraszaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Akurat grzac to sie wszytkie grzeja jedynie lepiej radza sobie te z hetpajpami dodatkowo ja mam wc wiec mnie sie grzeje bardziej i trzeba miec to w pamieci co do biosu to gdybys kupowal w stacjonarnym sklepie mogli by Ci wrzucic najnowszy bios Edytowane 15 Marca 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Taka wazna informacja dla kupujacych tematyczna DFI teraz praktycznie kazda nowa ze sklepu ma wgrany bios z konca grudnia tak wiec nie powinno byc problemu z nowymi prockami (ja kupowalem w ostatni wtorek w apollo, kumpel 2 tyg wczesniej w pcprojekcie i w kazdym wypadku byl wgrany ostatni bios) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Ile robią wasze płyty? Mój brat miał ją kilka dni i wyszło 510MHz. Troszkę mało : |. Już wolę od niej Asusa P5K PRO, póki co. PS. Ale najgorsza jest plomba na chłodzeniu :E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) 510 to raczej z innego powodu Ponad 560 bez podnoszenia V Tak wiec mysle ze plyta po odpowiednim schlodzeniu i podbiciu napiecia jest w stanie zrobic 600 ;-) Edytowane 16 Marca 2008 przez Strongmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 510 to raczej z innego powodu Ponad 560 bez podnoszenia V Tak wiec mysle ze plyta po odpowiednim schlodzeniu i podbiciu napiecia jest w stanie zrobic 600 ;-) podnoszenia V ale jakiego V proca, mostka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...