Skocz do zawartości
Majster

Ratowanie płyty z walniętym BIOS-em

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytania do szanownych kolegów którzy flashowali choć raz BIOS na "gorąco", przez podmianę kości:

- Czy operacja się udała (ile mieliście udanych/nieudanych próB)?

- To że przy wyciąganiu układu nie dotyka się żadnej nóżki to wiem, ale czy koniecznie trzeba wyjmować układ tak aby wszystkie nóżki w miarę jednocześnie opuściły podstawkę?

- Czy zgrywanie BIOS-u na innym modelu płyty (ale mającej ten sam układ flash i te same napięcia programujące) wiąże się z większym ryzykiem niż zgrywanie na płycie tego samego typu?

Pytam, bo miałem ostatnio w rękach płytę która doświadczyła nieudanego upgradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej...

taka operacja praktycznie nie jest niebezpieczna - robiłem to chyba setki razy i nigdy nic nie spaprałem; jedyna zasada jakiej sie trzymam to to zeby awarda robić na płycie z awardem itp :)))

co do równomiernego wymowania lub wkładanie kosci biosu to nie jest to konieczne - raczej nie powinno sienic dziać (na początku jak to robiłem to wsadziłem nawet kosc odwrotnie i tylko troche sie zagotowała :) )

i uzywaj uniflasha - naprawde polecam

trzymaj sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej...

taka operacja praktycznie nie jest niebezpieczna - robiłem to chyba setki razy i nigdy nic nie spaprałem; jedyna zasada jakiej sie trzymam to to zeby awarda robić na płycie z awardem itp :)))

co do równomiernego wymowania lub wkładanie kosci biosu to nie jest to konieczne - raczej nie powinno sienic dziać (na początku jak to robiłem to wsadziłem nawet kosc odwrotnie i tylko troche sie zagotowała :) )

i uzywaj uniflasha - naprawde polecam

trzymaj sie

J tez robilem to duuuuzo razy ale nie zgadzam sie z przedmowca

Na starej plycie acorpa na lx fleszowalem juz kosci 128 kb, 256kb, ami, awarda za kazdym razem sie udalo - robie to amiflashem ale tym z interfejsem (800 pare kb zajmuje) i nie wazne czy kosc jest awarda czy ami, nie trzeba nawet z dyskietki puszczac wystarczy tryb msdos krok po kroku i zostawic samego himema a nawet bez himema.

Raz skopalem kostke jak wpadla mi spowrotem o jedno oczko za daleko

A jak wkladalem odwrotnie (nieuwaga) to sie raczej nie palily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...