Skocz do zawartości
Gość Andżej

Błędy Crc Przy Rozpakowywaniu Plików

Rekomendowane odpowiedzi

Przy rozpakowywaniu głównie większych plików ( powyżej 1GB) często wyskakują błędy CRC. Ostatnio ściągnąłem plik podzielony na 40 plików rar. Przy rozpakowywaniu wyskakiwały błędy CRC w różnych plikach od 1 do 40 praktycznie losowo. Pliki na drugim komputerze rozpakowały się poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy rozpakowywaniu głównie większych plików ( powyżej 1GB) często wyskakują błędy CRC. Ostatnio ściągnąłem plik podzielony na 40 plików rar. Przy rozpakowywaniu wyskakiwały błędy CRC w różnych plikach od 1 do 40 praktycznie losowo. Pliki na drugim komputerze rozpakowały się poprawnie.

Zmień rara na inną/nowszą/starszą wersję- czasami pomaga. Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część dalsza. Po przekopiowaniu wypakowanego obrazu gry z innego komputera na ten po zainstalowaniu w deamon tools obrazu podczas wgrywania również błędy CRC praktycznie losowo raz się wgra 5% raz 50%.

Edytowane przez Andżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część dalsza. Po przekopiowaniu wypakowanego obrazu gry z innego komputera na ten po zainstalowaniu w deamon tools obrazu podczas wgrywania również błędy CRC praktycznie losowo raz się wgra 5% raz 50%.

Piracik :huh:

Sprawdź pamięci memtestem (tak jak mówił kolega) oraz stabilność procesora (kręcony?). Możesz też sprawdzić, czy na dysku nie ma bad-sektorów (jednak skoro mówisz, że błąd wyskakuje losowo i raz wgra się tyle a raz tyle to raczej bady nie będą przyczyną). Wnioskuję, że pliki pochodzą z warezów - przeskanuj komputer jakimś dobrym antywirusem, czy nie masz czasem jakiegoś syfu (głównie chodzi mi o wirusy i robale).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie było kręcone ani pamięci ani procesor. Może dodam, że system to win XP procek E6300 pamięci kingstony 2x1GB 667MHz.

Plik u kumpla wypakował się bez problemu, gra się wgrała bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to nie soft a hard szwankuje... Jaki zasilacz napędza Ci kompa (marka, moc)? Podaj resztę konfigu.

Płyta Asus P5N-E SLI, zasilacz Chieftec 450W grafika 7900GS. Wcześniej było wszystko w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to nie soft a hard szwankuje... Jaki zasilacz napędza Ci kompa (marka, moc)? Podaj resztę konfigu.

Dokładnie. Przydałoby się też podanie danych S.M.A.R.T.

Bo z tego co widzę kolega na część naszych pytań odpowiada, ale jak na razie nie widzę, aby do jakichś zaleceń się stosował.

@Andżej (uh, musiałeś błąd nawet w loginie zrobić? Kłuje mocno w oczy..): Zrób najpierw to, co Ci kazaliśmy - jeżeli to nie pomoże, to wtedy będziemy gdybać dalej.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgranie winrara nie pomogło probowałem kilka wersji. Zaraz zrobie test gold mem a jak zrobić test SMARTa? W Evereście w zakładce SMART wszystkie wartości w normie i wszystko pozytywnie. A bym oczywiście zapomniał Dysk 320GB Seagate SATA.

Andżej błąd umyślny

Edytowane przez Andżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andżej błąd umyślny

Wiem, wiem, mam tego świadomość ;)

Wgranie winrara nie pomogło probowałem kilka wersji. Zaraz zrobie test gold mem a jak zrobić test SMARTa? W Evereście w zakładce SMART wszystkie wartości w normie i wszystko pozytywnie. A bym oczywiście zapomniał Dysk 320GB Seagate SATA.

np. SpeedFan odczytuje dokładne dane - zrób screen'a i wrzuć go tutaj, to powiemy Ci, czy coś jest podejrzanie nie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi