Skocz do zawartości
teraw

Sharkoon Revenge Eco

Rekomendowane odpowiedzi

witam

problem mam taki:

kupilem bude Sharkoon Revenge Eco, w srodku proca chlodzonego fryzjerem, grafe galaxy z zalmanem i delte 400 i nie do konca wiem jak umiescic wiatraki.

z przodu oczywiscie wiatrak zasysajacy swieze powietrze do kompa i wiejacy na dysk

z tylu wiatrak wydmuciach!acy cieple powietrze poza bude (fryzjer wieje od przodu do tylu, czyli rozgrzane powietrze z cpu bedzie wylatywalo od razu poza bude

zasilacz jest chlodzony przez wiatrak wydmuciach!acy cieple powietrze z tylu, kratke wentylacyjna ma z przodu, wiec nie zasysa goracego powietrza z proca, tylko cieple powietrza naturalnie unoszace sie w gorna czesc obudowy

sprawa tyczy sie wiatrakow w boku obudowy:

sa dwa miejsca na te wiatraki, jedno na wysokosci procka, drugie na wysokosci grafy, troszke ponizej

stwierdzilem, ze nie ma sensu umieszczanie wentylatora prz procku, jako posiadane przeze mnie chlodzenie wymusza przeplyt powietrza prod->tyl, nie w kierunku plyty, a wiatrak wialby w blache fryzjera (wiatrak nawiewajacy oczywiscie przydalby sie przy chlodzeniu wiejacym w kierunku mobo, jak box)

przed grafa dalem wiatrak wysysajacy cieple powietrze z budy na zewnatrz

pyania:

czy wiatrak przed cpu naprawde nic nie da, czy lepiej wstawic wyciagajacy? (dmuchajacy na blache chyba nie ma sensu)

czy wiatrak wyciagajacy cieple powietrze z okolic grafy to dobry pomysl, czy lepiej nawiew? (wg mnie lepiej wyciag, bo grzejace sie czesci grafy sa na spodzie i cieplo nie moze ulatywac do gory i gromadzi sie pod grafa, wiec przyda sie je stamtad wyciaganac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czego masz raczki zeby sprawdzic? :wink:

U siebie testowalem wyciagajacy przy grafice. Sprawdzal sie przy stockowym chlodzeniu bo blower by nvidia mial za mala moc zeby sensownie rozpraszac cieplo. Obecnie mam nawiew @5v dla wspomagania vf.

Co do gornego - zostaw goly. Ew. jakis filtr zrob. Gdyby to nie byl fryzier tylko powiedzmy Andy czy Kamacross - wtedy zastanawialbym sie nad min nawiewem. A przy konstrukcji typu tower...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pyania:

[1]czy wiatrak przed cpu naprawde nic nie da, czy lepiej wstawic wyciagajacy? (dmuchajacy na blache chyba nie ma sensu)

[2]czy wiatrak wyciagajacy cieple powietrze z okolic grafy to dobry pomysl, czy lepiej nawiew? (wg mnie lepiej wyciag, bo grzejace sie czesci grafy sa na spodzie i cieplo nie moze ulatywac do gory i gromadzi sie pod grafa, wiec przyda sie je stamtad wyciaganac)

1. Skoro uzywasz freezera to tylko ci zepsuje cyrkulacje powietrza. Ewentylanie mozesz zawiesic przedni wentylator wyzej - tak zeby dmuchal na wysokosci fryzjera. Zdaje sie ze w twojej budzie sie to da zrobic bez problemu, gdyz mocowanie przedniego wiatraka mozesz odkrecic i przykrecic do wyzszych zatok.

2. Sam pokombinuj.. to chyba nie az taki problem. Najczesciej jednak bardziej wydajny jest nawiew na wysokosci grafy.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Teraw,

każdy, jak zapewne widzisz, ma swoją receptę na dobrą wentylację. Najlepiej będzie, jak to koledzy już doradzali, sprawdzić to samemu również.

Ja mogę ze swej strony podpowiedzieć by kierować się zasadą, aby orientacyjny bilans (bowiem trudno go zmierzyć w domowych warunkach) powietrza pompowanego do wewnątrz i wypompowywanego nazewnątrz był na korzyść tego drugiego. Tzn. lepiej, żeby było o jeden wentylator za dużo z tych odsysających niż o jeden za dużo z tych zasysających. Oczywiście pod warunkiem, że wszystkie wentylatory mają te same parametry. Przy różnych wentylatorach musisz sam to oszacować... lub po prostu sprawdzić.

Jednym słowem najprawdopodobniej najlepsze rezultaty w chłodzeniu całego zestawu, tj. nie tylko GPU, ale i CPU, chipsetu, HDD itp., uzyskasz przy wentylatorze bocznym umieszczonym pod kartą graficzną w charakterze wyciągającego powietrze nazewnątrz. Aczkolwiek wobec dość mocno osiatkowanej obudowy nie musi to być regułą i nawiew przyniesie lepsze rezultaty dla GPU przy braku różnic w temperaturach pozostałych komponentów. Zatem sprawdź to.

Jednego możesz być pewnym - umieszczenie wentylatora na wysokości procesora, który wiałby prosto w wierzch radiatora Freezera jest kompletnie bezsensu i zmarnuje potencjał najważniejszego, z punktu widzenia wentylacji całego systemu, wentylatora umieszczonego na tylniej ściance, który zmuszony byłby wypompowywać chłodne, dopiero co zassane powietrze.

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paolo

wentyl przesuwac mozna w rebel 9, w revenge jest stale miejsce na wentyl przedni, tak w 1/3 wysokosci od dolu, czyli ladnie wieje na chipset i grafe

@Labovsky

bilans jest w tym momencie 3:1 na kozysc wydmuciach!acych (z tylu, przy grafie i zasilacz vs przedni), wiec nie trzeba sie martwic, ze wentyle musza wywiewac dopiero co wessane chlodne powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten wiatrak nawiewa powietrze do wnetrza budy. a czy zepsuje cyrkulacje? nie wiadomo, ja dla pewnosci wolalem kupic wersje bez tego wynalazku z dwoma miejscami na 120.

poza tym w wielu recenzjach pisze, ze 25cm wiatraki sharkoon sa zle wywazone, a przez to lozyska terkocza, a chyba nie po to sie kupuje wielki wiatrak, zeby halasowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem zwolennikiem bocznych, dużych wentylatorów... no chyba, że obudowa jest zaprojektowana jako taka od początku. Tzn. za wykorzystaniem dużego, bocznego, cichego wentylatora idzie przeniesienie zasilacza na spód, dysków na górę i ażurowa wierzchnia ścianka, bez wentylatorów przód-tył. Jedyną znaną mi obudową, która jest właśnie zaprojektowana pod tym kątem Tacens Algeo, choć z wymienionych cech posiada jedynie ażurowy wierzch.

Oczywiście równie ważną cechą jest 25cm wentylator o odpowiedniej kulturze pracy, o co, jak wspomniał teraw, w Sharkoonie nie zawsze jest łatwo.

W innym przypadku wg mnie boczny wentylator tej wielkości to tylko i wyłącznie kłopot.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede zakladal nowego tematu wiec napisze tutaj.

Mam taka sama bude i docelowo na procku bedzie siedzial freezer 7 pro (jak zechce mi sie go zalozyc ;p), natomiast grafa to referat 4850 (cieple powietrze wyrzucane jest poza obudowe). Z waszej dyskusji wynika, ze nie ma sensu montowac wentylator na boku na gorze, ale zastanawiam sie czy nie wrzucic na dolna czesc.

W obudowie aktualnie z tylu siedzi stodwudziestka pentagram http://www.allegro.pl/item397467146_pentag..._7521_w_wa.html i mam zamiar jeszcze dokupic 1x120 acutake na front, a jezeli doradzicie zeby na bok zalozyc, to takze 1x120 acutake.

Edytowane przez kurniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup tylko 120 na front jako wpychającą i ustaw wentyl z tyłu (wyciągający) na większę obroty niż przedni żeby powietrze nie kisiło się w środku. Na bok nie ma sensu zakładać, zaburzy to przepływ powietrza w środku. Jakbyś miał grafę pasywną wtedy można by było założyć z boku na dole jako wyciąg. Załóż freezera na proc odczujesz różnicę w stosunku do boxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co jest kurde grane :/

Tak jak pisalem wczesniej z tylu siedzi 120mm 1200 obrotow pentagrama. Dzisiaj przyszla paczka z dwoma wentylatorami acutake 120 narazie zalozylem jeden na front i w idle temp grafy (4850) spadla o jakies 1-3 stopnie (gdy pare dni temu przylozylem wentylatorek na usb do frontu to momentalnie temp grafy spadla o jakies 5 stopni i prawdopodobnie by jeszcze spadala gdybym dluzej przytrzymal ten wentylatorek), temp hdd spadl o jakies 3 stopnie natomiast temp procka wzrosla o 4-5 stopni, i na dodatek cos mi sie wydaje, ze wentylator od zasilacza caly czas pracuje na wyzszych obrotach (tak jak bym caly czas gral lub jakiegos 3d marka zapuscil). Ktos wie o co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi