Skocz do zawartości
Huberek

Komputer Dla Rodziny :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składać będę na dniach komputer dla wujostwa. Przeznaczenie-internet, proste gry, office czasem, filmy itd. Typowo domowe zastosowanie (dwoje dorosłych+7letnia dziewczynka). Oczywiście troszkę im to podkręcę :> Właściwie zestaw już mam wymyślony, ale pomyślałem że może akurat ktoś podsunie mi jakiś dobry pomysł. :)

A więc tak:

proc: Intel E2140 - 225zł

mobo: EVGA 650i - 350zł LUB Abit IP35-E - 375zł Tu właśnie się zastanawiam co wybrać. Bardzo wysokie o/c nie jest priorytetem-liczy się głównie stabilność po średnim podkręceniu i możliwość rozbudowy w przyszłości.

pamięć: Kingston 1gb 667 - 127zł

grafa: Spylę im swojego 7300GT za 220zł (nóweczka prosto z wymiany gwarancyjnej za 6600GE a ja dołożę sobie do 8600GT)

dysk: Samsung sp2504c 250gb sata -211zł Tu też się zastanawiam jeszcze, ale wydaje mi się że ten dysk będzie idealny.

dvdrw: Samsung SH-182M - 97zł

buda: CoolerMaster 330 - 135zł Tu zastanawiam się czy na pewno potrzebują oni takiej obudowy, bądź co bądź nie najtańszej. Poproszę o sugestie i alternatywne (tańsze) budy.

zasilacz: Modecom mc-350 - 110zł LUB Amacrox AX400-PNF - 125zł Który cichszy? Mocniejszy raczej nie potrzebny.

klawa: jakiś Logitech za 38zł

mysz: nie mam pojęcia!! smile.gif coś do 40zł raczej Proszę o poradę! smile.gif Zastanawiam się też nad jakimś zestawem klawa+mysz bezprzewodowymi Logitecha. Myślę że dla nie-grających będzie to dobry wybór.

---------------------------------------------------

wychodzi 1550zł więc całkiem przyzwoicie.

monitor: NEC 93V - 650zł

Tak więc proszę o komentarze i sugestie ;)

DZIĘKI Z GÓRY! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Składać będę na dniach komputer dla wujostwa. Przeznaczenie-internet, proste gry, office czasem, filmy itd. Typowo domowe zastosowanie (dwoje dorosłych+7letnia dziewczynka). Oczywiście troszkę im to podkręcę :> Właściwie zestaw już mam wymyślony, ale pomyślałem że może akurat ktoś podsunie mi jakiś dobry pomysł. :)

A więc tak:

proc: Intel E2140 - 225zł

mobo: EVGA 650i - 350zł LUB Abit IP35-E - 375zł Tu właśnie się zastanawiam co wybrać. Bardzo wysokie o/c nie jest priorytetem-liczy się głównie stabilność po średnim podkręceniu i możliwość rozbudowy w przyszłości.

pamięć: Kingston 1gb 667 - 127zł

grafa: Spylę im swojego 7300GT za 220zł (nóweczka prosto z wymiany gwarancyjnej za 6600GE a ja dołożę sobie do 8600GT)

dysk: Samsung sp2504c 250gb sata -211zł Tu też się zastanawiam jeszcze, ale wydaje mi się że ten dysk będzie idealny.

dvdrw: Samsung SH-182M - 97zł

buda: CoolerMaster 330 - 135zł Tu zastanawiam się czy na pewno potrzebują oni takiej obudowy, bądź co bądź nie najtańszej. Poproszę o sugestie i alternatywne (tańsze) budy.

zasilacz: Modecom mc-350 - 110zł LUB Amacrox AX400-PNF - 125zł Który cichszy? Mocniejszy raczej nie potrzebny.

klawa: jakiś Logitech za 38zł

mysz: nie mam pojęcia!! smile.gif coś do 40zł raczej Proszę o poradę! smile.gif Zastanawiam się też nad jakimś zestawem klawa+mysz bezprzewodowymi Logitecha. Myślę że dla nie-grających będzie to dobry wybór.

---------------------------------------------------

wychodzi 1550zł więc całkiem przyzwoicie.

monitor: NEC 93V - 650zł

Tak więc proszę o komentarze i sugestie ;)

DZIĘKI Z GÓRY! :)

Procesor : AMD Athlon X2 4000+ - 245 zł

Płyta Główna : ASUS M2N-E ultra - 329 zł

RAM 2x1024 Patriot DDR2 667 - 309 zł

Chieftec GPS-450AA-101A 170 zł

Grafikę mówisz że masz swoją.

Reszta według uznania.

Edytowane przez krystian_gracz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2140 - OK

mobo - IP35-E ma double boota, brałbym Foxa P35A/Gigabyte 965P-DS3

pamięć - 2*1GB by się przydało na dzisiaj :)

grafika - za 190 zł mają nowego z DDR3, nie orzynaj ich ...

dysk - może być

nagrywarka - weź SH-183L na SATA

buda - inne będą badziewne, a CM obleci

zasilacz - Amacrox cichszy będzie :) a moc taka sama , bo to właściwie to samo prócz wiatraka i wykonania

mysz - nie polecam żadnych shitów w stylu A4Tech czy coś ... lepiej wziąć za te 30 zł Logitecha najprotszego, sam takiego mam... ostatnio kupiłem przy okazji SWOP-80 od A4T i to się nie umywa ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o/c lekkie im zrobię więc dlatego słabszy procesor.

w przyszłosci będzie mocniejsze oc, więc do tego przydała by się jakaś porządna (i przyszłościowa) płyta.

pamięci-wystarczy im 1gb w zupełności.

dzięki za odpowiedź :)

Edytowane przez QRVICH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie istnieje coś takiego jak "przyszłościowa" płyta. Moda na podzespoły komputerowe zmienia się 2 razy w roku. Kompa się składa na "dziś". Na przyszłość to możesz sobie fundusz emerytalny otworzyć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc - Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GHz 1MB L2 box 295-320zł (chłodzenie Pentagram HP-100 AlCu lite ok. 60zł)

Płyta - Gigabyte GA-945P-S3 ok. 240zł

Pamięć - 2x512MB DDR2 800MHz A-Data Vitesta ok. 175zł

Grafika - Palit GeForce 8600GT 256MB DDR3 375-385zł

Dysk - 160GB Samsung HD161HJ 170-185zł

Nagrywarka dvd - LG GSA-H30N SATA 110-115zł

Zasilacz - Amacrox AX-400PNF 350W ok. 125zł

Buda: ok 100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koncentruj się za bardzo na wydajności pomyśl lepiej o wygodzie - dobry klaw mysz monitor cichy komputer w fajnej budzie,, 10% różnicy wydajności nie mają szans odczuć ;] taka prawda o domowych kompach do typowych zastosowań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koncentruj się za bardzo na wydajności pomyśl lepiej o wygodzie - dobry klaw mysz monitor cichy komputer w fajnej budzie,, 10% różnicy wydajności nie mają szans odczuć ;] taka prawda o domowych kompach do typowych zastosowań

zdecydowanie masz rację :) dlatego zastanawiam się jaką klawę z myszą wziąć, jaką budę itd. Za sugestie z tego zakresu będę bardzo wdzięczny ;)

O co Ci chodzi ?

Zaproponowałem Ci całkiem dobry zestaw.

Oczywiście nie kwestionuję tego że jest dobry. Mam natomiast obiekcje co do sensowności wyboru tak mocnej grafy i procesora (lepszy będzie e2140+o/c)

Pozdro :)

Edytowane przez QRVICH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 940NW Wide 696.00

2. Nagrywarka DVDR Samsung SH-S182D OEM Black 95.00

3. Pamięć DDR2 2x 1GB PC5300 667MHz Kingston KVR667D2N5/1G 252.00

4. Zasilacz ModeCom MC-350ATX 2.0 350W 110.00

5. [775] Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GH 1MB 224.00

6. [ATX] Obudowa Sharkoon Rebel9 Eco Silver 139.00

7. [iNT][775] Płyta Gigabyte GA-P35-DS3L 355.00

8. [sATA2] Dysk Samsung 250GB 7200 8MB HD250HJ 219.00