Skocz do zawartości
L.Viadro

Dwu Czy Czterordzeniowy Pentium?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupienia nowego kompa i celowałem w INTEL Pentium Dual Core2 3Ghz, kosztuje ok. 1000zł, ale teraz widze że w tej samej cenie jest czterordzeniowy procek taktowany 2.4Ghz. Moje pytanie brzmi: który procek będzie wydajniejszy? Czy ten czterordzeniowy to faktycznie cztery rdzenie są taktowane po 2.4 czy to jakiś myk marketingowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz do wydania określoną sumę pieniędzy i załapiesz się cenowo na quada ,to chyba logiczne , że cztery rdzenie będą prawie zawsze lepsze od 2.

Co innego gdy zakup Q6600 miałby odbywać się kosztem karty grafiki itp.ale w Twoim przypadku możesz zainwestować w 4 jajka.Korzyść z tego taka , że taki CPU może przeżyć ze 2 kolejne generacje GPU, zanim przestanie Ci wystarczać.

Jeśli jesteś entuzjastą PC, to wtedy zawsze więcej=lepiej.

A tutaj najnowszy test 4 vs 2 jajka na xbit labs->clik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 ikonek w trayu bedzie przy okazji dobrze zrec raid'a chyba :wink:

Dobre AC - Andy, Infinity, BigTyphoon ect? :wink:

Dobre ac, czyli takie za 200 i wiecej aby to mialo rece i nogi + jakies wentylki do budy, co by sie reszta nie ugotowala i za ta kase skladamy juz wc na cpu itp, itd :wink:

RAID zbedny, jeden szybki styknie, ale od przybytku glowa nie boli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nigdy nie zaglądałem :E ale wystarczy czytać regularnie Co kupić i takie rzeczy się wie :)

TO jak nie wiesz co po co wprowadzasz w blad? To "mniejsze grzanie" to 2-4 stopnie roznicy, tak w idle jak i stresie. Moze jednak zajrzyj np. na xbit labs, gdzie jest dobre porownaian m.in. temperatou obudwu rewizji, bo inaczej tylko powielasz wiesc gminna...

W temacie - tu jest zestawienie, porowanie i wnioski odnosie 2 vs. 4 rdzeni

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...quad-q6600.html

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jak nie wiesz co po co wprowadzasz w blad? To "mniejsze grzanie" to 2-4 stopnie roznicy, tak w idle jak i stresie. Moze jednak zajrzyj np. na xbit labs, gdzie jest dobre porownaian m.in. temperatou obudwu rewizji, bo inaczej tylko powielasz wiesc gminna...

W temacie - tu jest zestawienie, porowanie i wnioski odnosie 2 vs. 4 rdzeni

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...quad-q6600.html

Text przeczytałem i w sumie wiem tyle co wiedziałem :mur:

Co do składanego sprzętu to zastanawiam się nad tym procem bo kosztuje tyle samo co dwurdzeniowy 3Ghz, tylko dlatego się zastanawiam, do tego biore jakieś mobo ABITA, 2 x 1GB GoodRam, GF8800GTX, zasiłke BeQuiet min 400W, jakiegoś zwykłego twardziela i byle jaką nagrywarke :D Obudowe raczej wezme Thermaltake Matrixa (dwa duże wentyle przód/tył).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi