rados Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Chciałbym zapytać, czy ważna jest znajomość c przed nauką cpp, a jeżeli tak/nie to dlaczego? Znajomość pascala/delphi przeszkadza czy pomaga w zrozumieniu i nauczeniu się c/c++. Jeśli ktoś zna jakieś wykłady na ircu o tematyce c/cpp bardzo było by mi miło, gdyby podzielił się linkiem do informacji o nich. P.S. Proszę nie krzyczcie, że nie googlowałem :P. edit: literówka Edytowane 5 Września 2007 przez rados Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 2. Niektórzy twierdza ze przeszkadza przez inną skladnie. Ja w c++ nie pisze, ale sporo swojego kodu w delphi potrafie przepisać na c++, bo róznice nie są wcale tak wielkie jak się wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Po pierwsze to temat był przerabiany już. Po drugie zawsze są 2 obozy - jedni twierdzą że pomaga, inni że przeszkadza. Prawda jak zwykle leży po środku. Zaletą jest to, że zna się już jakiś język programowania i umie myśleć jak programista. Minusem jest to, że jak się nauczyliśmy myśleć w pascal/delphi, to przestawienie się na sposób myślenia w C++ może być przyczyną wypadania włosów i połamanej klawiatury. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Chwilowo korzystam z nieswojej klawiatury ]:->. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 a prawda leży po środku i większość programów niby to w C++ pisana jest w po części w C :). Ucz się C++, przy okazji zapewne nieraz spotkasz się ze składnią C, ale wg mnie nieznajomość C nie wpłynie znacząco na naukę C++. Może nawet i pomoże wyplewić chwasty zanim zostaną zasiane :) ps. witamy w klubie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Chciałbym zapytać, czy ważna jest znajomość c przed nauką cpp, a jeżeli tak/nie to dlaczego? Znajomość pascala/delphi przeszkadza czy pomaga w zrozumieniu i nauczeniu się c/c++. 1. imo nie ważna 2. pascal->cpp nie wiem, cpp->pascal mi przeszkadzało: może być przyczyną wypadania włosów i połamanej klawiatury. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 znajomość pascala może przeszkadzać w kwestii konieczności panowania nad typami zmiennych w C++ :) i konwersjami jawnymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 znajomość pascala może przeszkadzać w kwestii konieczności panowania nad typami zmiennych w C++ :) i konwersjami jawnymi. Hmm, przecież w delphi też jest potrzeba konwersji (np. IntToStr), albo Cię nie zrozumiałem :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...