Skocz do zawartości
salit21

Rozbudowa "radia" Na 5ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam łacze radiowe z rozdzieleniem na dom rowniez radiowo - obecnie na 2,4GHz. Sprzet jaki uzywam:

- do odboru antena paraboliczna (szczegulow nieznam)

- WAP Planet WAP-4000

- router Planet XRT-401D

- WAP (rozsyłający na dom) OvisLink AirLive WL-1120AP

Problem polega na tym iz gdy dzwoniłem do mojego prvider aby zwiekszyc predkość (do 1024kbps i wiecej) uslyszalem ze musze wymienic sprzet na 5GHz co kosztowaloby w rozliczeniu (zabierajac moja antene paraboliczna i co tam jeszcze trzeba) jakies 500zl. Jestem ciekaw co musialbym kupic/zmienic (kupujac na wlasna reke) aby otrzymac ten standard i predkosc?

Prosilbym o wypowiedzi jak rowniez o np. linki Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co ma czestotliwosc obecnej radiowki do predkosci internetu. Przeciez na 2.4GHz da sie wycisnac o wiele wiecej niz 1024kbps. Moze provider ma przepelniona siec i sie robia kolizje. Nie wiem. Albo czegos nie rozumiem, albo tutaj jest jakis walek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 2.4 GHz spokojnie mozna puscic 1 Mbit, moze w Twojej miejscowosci jest duzo radiowek i 'zasrane powietrze' ; ]. Prawdopodobnie Twoj admin chce sie przesiasc na 5 GHz i powoli ludzi przepina, lub postawil baze na 5 GHz i podpina tam ludzi by odciazyc inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PartyBOY napisał(a):

Słuchaj, a jaka jest miej więcej odległość między twoim domem, a bazą ?

To zalezy od tego do ktorego nadajnika bedzie nie podalaczac - u mnie na wsi to byloby jakies max 600m a do anteny nadajacej na okoliczne miejscowosci jest jakies 2,4km (wszystko ofcs w ini prostej).

Mysle ze planuje mnie podlaczyc na ta "glowniejsza" antene gdzie pewnie ma wieksza przepustowosc i 5GHz jest niezbedne tylko ile moze kosztowac taka antena no i pewnie WAPa tez bede musial zmienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O [ciach!]a co za koleś z twojego admina :? W tej chwili masz antenę paraboliczną przy odległości 600m ? :mur: Nie mam więcej pytań. Przy takiej odległości i nawet mocno zasyfionym eterze można bez problemu zrobić link o przepustowości 1024 KB/s (wykorzystując standard 802.11g). Jak możesz to lepiej poszukaj sobie innego ISP <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz bys sie przesiadal na te 5 giga kupno sprzetu we wlasnym zakresie powinno wyjsc taniej:

antena http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,1367

ap http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,1353

potalem ceny z cyberbajta bo ten skelp utrwalil mi sie w pamieci, aczkolwiek tego apka mozesz poszukac gdzie indziej tanie, antenka jest ichniejszzej produkcji, imo robia jedne z lepszych anten w polsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazalo sie ze musze miec te 5GHz ze wzgledu na przeniesienie na inny nadajnik oddalony o jakies 4 km ktory jest mniej przeciazony jesli wogole chce osiagnac predkosc wieksza niz 320kbps.

administrator zaproponowal mi abym kupil sobie we wlasnym zakresie WAPa Ovislink WLA-5000 ap a antene jakas na 5GHz i 23dbi. Obliczylem i kupno sprzetu na allegro wyszloby mnie jakies 100 - 200zl mniej jednak niewiem czy jesli sprzet dzialajacy na stansardzie g czy g+ bedzie dzialal z innymi?

No i gorzka pigula do przelkniecia to 80zl brutto za 512kbps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi