salit21 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Posiadam łacze radiowe z rozdzieleniem na dom rowniez radiowo - obecnie na 2,4GHz. Sprzet jaki uzywam: - do odboru antena paraboliczna (szczegulow nieznam) - WAP Planet WAP-4000 - router Planet XRT-401D - WAP (rozsyłający na dom) OvisLink AirLive WL-1120AP Problem polega na tym iz gdy dzwoniłem do mojego prvider aby zwiekszyc predkość (do 1024kbps i wiecej) uslyszalem ze musze wymienic sprzet na 5GHz co kosztowaloby w rozliczeniu (zabierajac moja antene paraboliczna i co tam jeszcze trzeba) jakies 500zl. Jestem ciekaw co musialbym kupic/zmienic (kupujac na wlasna reke) aby otrzymac ten standard i predkosc? Prosilbym o wypowiedzi jak rowniez o np. linki Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Nie rozumiem co ma czestotliwosc obecnej radiowki do predkosci internetu. Przeciez na 2.4GHz da sie wycisnac o wiele wiecej niz 1024kbps. Moze provider ma przepelniona siec i sie robia kolizje. Nie wiem. Albo czegos nie rozumiem, albo tutaj jest jakis walek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 na 2.4 GHz spokojnie mozna puscic 1 Mbit, moze w Twojej miejscowosci jest duzo radiowek i 'zasrane powietrze' ; ]. Prawdopodobnie Twoj admin chce sie przesiasc na 5 GHz i powoli ludzi przepina, lub postawil baze na 5 GHz i podpina tam ludzi by odciazyc inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salit21 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 a moze jest tak ze mam za slaby zasieg na 2,4 i daletgo chce wymienic na 5ghz, ale jakie urzadzenie musialbym wtedy kupic tzn. zmienic (WAP przyjmujacy sygnal - WAP-4000, antena) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Słuchaj, a jaka jest miej więcej odległość między twoim domem, a bazą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salit21 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 PartyBOY napisał(a): Słuchaj, a jaka jest miej więcej odległość między twoim domem, a bazą ?To zalezy od tego do ktorego nadajnika bedzie nie podalaczac - u mnie na wsi to byloby jakies max 600m a do anteny nadajacej na okoliczne miejscowosci jest jakies 2,4km (wszystko ofcs w ini prostej). Mysle ze planuje mnie podlaczyc na ta "glowniejsza" antene gdzie pewnie ma wieksza przepustowosc i 5GHz jest niezbedne tylko ile moze kosztowac taka antena no i pewnie WAPa tez bede musial zmienic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 O [ciach!]a co za koleś z twojego admina :? W tej chwili masz antenę paraboliczną przy odległości 600m ? :mur: Nie mam więcej pytań. Przy takiej odległości i nawet mocno zasyfionym eterze można bez problemu zrobić link o przepustowości 1024 KB/s (wykorzystując standard 802.11g). Jak możesz to lepiej poszukaj sobie innego ISP <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Jestem ciekaw jaki zysk ma ta antena, której teraz używasz, i co najważniejsze...jakiej jest produkcji.."made by allegro" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 jak juz bys sie przesiadal na te 5 giga kupno sprzetu we wlasnym zakresie powinno wyjsc taniej: antena http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,1367 ap http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,1353 potalem ceny z cyberbajta bo ten skelp utrwalil mi sie w pamieci, aczkolwiek tego apka mozesz poszukac gdzie indziej tanie, antenka jest ichniejszzej produkcji, imo robia jedne z lepszych anten w polsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) IMO jak już się przesiadać na 5Ghz to nie ze względu na prędkości tylko ogólne zasyfienie kanałów i kłopoty ze wzajemnym zakłócaniem. Inwestycja wówczas jest nieopłacalna. Edytowane 6 Września 2007 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salit21 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Okazalo sie ze musze miec te 5GHz ze wzgledu na przeniesienie na inny nadajnik oddalony o jakies 4 km ktory jest mniej przeciazony jesli wogole chce osiagnac predkosc wieksza niz 320kbps. administrator zaproponowal mi abym kupil sobie we wlasnym zakresie WAPa Ovislink WLA-5000 ap a antene jakas na 5GHz i 23dbi. Obliczylem i kupno sprzetu na allegro wyszloby mnie jakies 100 - 200zl mniej jednak niewiem czy jesli sprzet dzialajacy na stansardzie g czy g+ bedzie dzialal z innymi? No i gorzka pigula do przelkniecia to 80zl brutto za 512kbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Chyba na tamtym terenie nie ma zbyt duzej konkurencji wsrod dostawcow internetu... Nie dosc ze ceny masakryczne to przy zmianie parametrow uslugi musisz inwestowac w sprzet... Paranoja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...