Skocz do zawartości
ucho82

Monitor 21" (nie Panoramiczny)

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdziłem, że panorama, to nie dla mnie. Będę tradycjonalistą i pozostanę jednak przy starym dobrym monicie formatu kwadrat.

Na forum jednak nie odszukałem podobnego tematu, dlatego założyłem ten.

Panowie, jakie cacko mogę kupić do 1800zł, co ma 21" i nie jest panoramą?

Jest ktoś w szczęśliwym posiadaniu takowego monitu, który ma służyć przede wszystkim do gier typu Battlefield 2?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przedziale cenowym 1500 - 2000 nie ma niepanoramicznej 21". Jedynie pozostaje 20" Philips 200P7ES za 1730 PLN na S-IPS - teraz widzę że w jednym sklepie ma tylko 2 l gw. - ale jest jeszcze DELL 2007FP z 3 L gw. za 1590 PLN

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przedziale cenowym 1500 - 2000 nie ma niepanoramicznej 21". Jedynie pozostaje 20" Philips 200P7ES za 1730 PLN na S-IPS - teraz widzę że w jednym sklepie ma tylko 2 l gw. - ale jest jeszcze DELL 2007FP z 3 L gw. za 1590 PLN

Dorze, że na Ciebie trafiłem, bo po dwudniowej lekturze na forum wiem, że nie nie lejesz wody ;)

Powiedz mi w takim razie jaka jest cena monitu jaki proponujesz, tego który się nie mieści w granicy jaką zaproponowałem?

Jeśli będzie mocno dla mnie odległa, to zdecyduje się najwyżej na LG LCD L226WA-WN mimo, że to panorama, ponieważ mam 19" a jeśli zmieniać to chociaż o te 2 cale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi w takim razie jaka jest cena monitu jaki proponujesz, tego który się nie mieści w granicy jaką zaproponowałem?

Tzn. ? Sądziłem że odpowiednią propozycją będzie ten Dell 2007FP ( kosztuje 1590 PLN i ma 3 l gw. ). - proszę przy zakupie zapytać czy sprzedają wersję S-IPS czy S-PVA - oba typy matryc mają wady i zalety ... S-IPS jest zwykle nieco szybsza

http://www.allegro.pl/item231147596_dell_m...lata_gwara.html

ps. wszystkie monitory 22" (w cenie do 2K ) są na TN - nie wiem czy chcesz się w nią pakować ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. ? Sądziłem że odpowiednią propozycją będzie ten Dell 2007FP

Pewnie by był ale prosiłem o propozycję 21", to samo o którym wspomniałeś, że w przedziale do 2000 nie znajdę takowego sprzętu. O jakim konkretnie monicie mówisz i o jakiej cenie? (pamiętając że do B2)

Co powiesz o tym (do max 2500 przełknę):

Samsung 214T

Według ceneo.pl mieści się w tym przedziale ;)

Jaki Ty byś wybrał ? :)

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór wśród 21" jest naprawdę niewielki ... generalnie tylko się wydaje że różnych modeli jest wiele a tak na prawdę można je policzyć na palcach jednej ręki. Ten Samsung 214T wygląda całkiem przyzwoicie ( dosyć szybki jak na S-PVA ) ale nie podoba mi się spory LAG.

Grałem na HP LP 2465 ( S-PVA, lag wyczuwalny ale tylko przez bardziej wymagających - ciężko powiedzieć czy go w ogóle odczujesz podczas gry bo na pulpicie na pewno nie ). Ten 24" model nie wykazywał jakiegoś przeszkadzającego smużenia - kosztuje 2300 PLN. Powinieneś być z niego zadowolony - rozumiem że totalnego pedantycznego hopla jakościowego nie masz .... bo wówczas bym polecił EIZO ze wzgl. na 10 bit LUT ... ale ten 20" model kosztuje 2400 PLN ( jak to u EIZO ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór wśród 21" jest naprawdę niewielki ... generalnie tylko się wydaje że różnych modeli jest wiele a tak na prawdę można je policzyć na palcach jednej ręki. Ten Samsung 214T wygląda całkiem przyzwoicie ( dosyć szybki jak na S-PVA ) ale nie podoba mi się spory LAG.

Grałem na HP LP 2465 ( S-PVA, lag wyczuwalny ale tylko przez bardziej wymagających - ciężko powiedzieć czy go w ogóle odczujesz podczas gry bo na pulpicie na pewno nie ). Ten 24" model nie wykazywał jakiegoś przeszkadzającego smużenia - kosztuje 2300 PLN. Powinieneś być z niego zadowolony - rozumiem że totalnego pedantycznego hopla jakościowego nie masz .... bo wówczas bym polecił EIZO ze wzgl. na 10 bit LUT ... ale ten 20" model kosztuje 2400 PLN ( jak to u EIZO ).

Tak, tylko wszystkie te modele są panoramiczne a ja szukam formatu kwadrat. Teraz się kapnąłem, że ten Samsung to też wide. Możesz polecić 21" kwadratowy? Są w ogóle takie?

A hopla jak trafnie zauważyłeś nie mam, jednak jakość obrazu jest dla mnie ważna.

LAG stwierdzasz po czasie reakcji np. 16ms?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle czyżbyś myślał o Eizo FlexScan S2000 :wink: ?

Nie - S2000 jest droższy ... myślałem nad 2031W ale to z drugiej strony panorama a kolega jak myślę chce mieć określoną wysokość poniżej której nie chce "zejść" więc chyba najodpowiedniejszy będzie 24" 16:10 HP LP2465 bo EIZO 24" to już majątek a S2000 też ponad 3 K kosztuje.

Tak, tylko wszystkie te modele są panoramiczne a ja szukam formatu kwadrat. Teraz się kapnąłem, że ten Samsung to też wide. Możesz polecić 21" kwadratowy? Są w ogóle takie?

A hopla jak trafnie zauważyłeś nie mam, jednak jakość obrazu jest dla mnie ważna.

Z 21" to chyba tylko ten Samsung 214T ma 4:3 i przyzwoity czas reakcji ... tylko ten lag nie jest mały.

ps. Samsung 214T nie jest "wide"

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko ten lag nie jest mały.

ps. Samsung 214T nie jest "wide"

Byłbyś zadowolony z Samsunga? :)

Po czym poznajesz w opcjach lag?

Masz jakiś typ, który ma zarówno dobry czas reakcji itd, jak również mały lag? (21"kwadrat)

Monitory panoramiczne są dla mnie oszukańcze. Niby 24" ale wysokość monitora tyle co w zwykłej 19". Nie podoba mi się to. Natomiast już 21" kwadrat robi wrażenie, dlatego podjąłem takowy wybór. Teraz tylko kwestia jednoznacznej decyzji, który model?

Battlefield ma chodzić tak abym nie widział laga ;) (pamiętajmy, że nie jestem chory na tym punkcie, jednak co za dużo to nie zdrowo ;) )

Szkoda, że ten HP jest wide :/

Musisz znać taki model, który będzie miał opcje idealne dla szybkich gier fpp. :)

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=969&ph=12

55,4 ms opóźnienia to jednak całkiem sporo - nie wiem ile ms ma ten 24" HP ale będzie to pewnie tyle co w DELL 24" czyli pewnie ok. 23 ms .... i tyle nie jest źle bo sprawdzałem HP LP2465 w praktycznej grze ... ale mniej jest wskazane.

24" 16:10 jest tak samo wysoki jak 21" 4:3

ps. przy 15 ms opóźnienia nie czuję zupełnie ( testowane przeze mnie w praktycznej grze na NEC WGX2 PRO a wynik pomiaru podany ze strony digitalversus )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli interesuje Cie cos tanszego np. na matrycy TN to mozna zwrocic uwage na LG 20 L2000CE LCD, w sumei duzy pixel i w miare przyzwoita rozdzielczosc... swego czasu sam zastanwialem sie nad tym monitorem (p.s. wiadomo ze matryce xVA i xIPS sa lepsze... ale nie mam az takich wymagan...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że totalnego pedantycznego hopla jakościowego nie masz .... bo wówczas bym polecił EIZO ze wzgl. na 10 bit LUT ... ale ten 20" model kosztuje 2400 PLN ( jak to u EIZO ).

Małe rozwinięcie tematu :wink:

Dokładne dopasowanie wartości gamma każdego z podstawowych kolorów (Red, Green, Blue) jest warunkiem poprawnego wyświetlania kolorów. Monitory EIZO już podczas procesu produkcji mają precyzyjnie określone barwy: Red, Green i Blue w skali 0-255, na podstawie 10-bitowej tabeli Look-Up Table (LUT).

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi