Skocz do zawartości
Arronax

Modernizacja Starego Kompa - Zakup Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

otoz sprawa jest nastepujaca . Szkoda mi troche mojego rodzenstwa ze wzgledu na to , ze w moim domu jest ciagle komputer taki oto : celeron 500 s370 , 192 SDRAM , Riva TNT 2 . Ja studiuje i mam innego kompa chociaz tez do niedawna i ten o ktorym pisze byl moim . Sprawa jest taka , ze chce go troszke zmodernizowac dosc tanim kosztem bo teraz to nawet filmikow na youtube nie potrafi dobrze wyswietlic .

Brat wogole nie gra w zadne gry , siedzi tylko na necie . Komputer wiec ma byc glownie do tego zeby dobrze odtwarzalo sie filmiki w necie , dalo sie na nim ogladac filmy ( obecnie tez z tym raczej slabo) no i zeby mozna bylo pograc w starsze gry a glownie mi zalezy na tym zeby mozna bylo grac w Simsy 2 ( w ktore siostra by chciala grac ) .

Docelowo planuje wymienic karte graficzna i procesor a takze dorzucic jedna kostke 256 MB . Moja plyta glowna to soltek Sl-65FVB i z tabelki w ktorej gdzies tam kiedys widzialem w necie wynika ze max procek jaki moge wsadzic to Celeron 1,2 bodajze albo PIII 1gh (PGA). Z tym , ze czesto znacznie tansze sa 933 wiec mozliwe ze zakupie takiego .

I mam tu kilka pytan bo nigdy nie wymienialem procka .

1.Czy moj radiator i wiatrak z celerona 500 da rade chlodzic Pentiuma 1Gh?

2. Czy demontaz i montaz nowego procesora to cos trudnego?

3. Rozumiem ,ze do chodzenia wymagany jest i radiator i wentylator a gdy np na aukcji na allegro jest info , procesor wraz z coolerem (co to wlasciwie jest ten coller?)

4. Jaki zasilacz jest wymaganty do 1gh pentiuma i jakiejs tam karty na agp ze 64 Mb ?

Co do karty to jeszcze niewiem co bym mial tam wlozyc ale raczej nie zamiezam przeznaczyc na nia wiecej jak 60zl ( myslalem nad Gf3TI)

Edit:

na szybko napisalem nowy temat w tym dziale , teraz zauwazylem ze jest dzial co kupic, ale jako ze moje pytanie dotyczy procesora na socket 370 to mam nadzieje , ze nie lamie w ten sposob regulaminu

Edytowane przez Arronax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Niestety nie wiem co to za wiatrak, więc nie mam 100% pewności

Ad.2 Nic trudnego -

- odpinasz stary cooler,

- podnosisz blokadę procesora w sockecie,

- wyjmujesz proc,

- wkładasz nowy,

- zamykasz blokadę

- nakładasz pastę termoprzewodzącą

- zakładasz cooler.

Ad3. Cooler to właśnie radiator z wentylatorem.

Ad.4 Ten, który posiadasz na 99% wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Niestety nie wiem co to za wiatrak, więc nie mam 100% pewności

Ad.2 Nic trudnego -

- odpinasz stary cooler,

- podnosisz blokadę procesora w sockecie,

- wyjmujesz proc,

- wkładasz nowy,

- zamykasz blokadę

- nakładasz pastę termoprzewodzącą

- zakładasz cooler.

Ad3. Cooler to właśnie radiator z wentylatorem.

Ad.4 Ten, który posiadasz na 99% wystarczy.

dzieki za szybkie odpowiedzie , krotko i rzeczowo . Moge oczywiscie kupic procka z chlodzeniem odrazu ale np, zalozmy ze kupie bez i sprawdze to chlodzenie , ktore mam . Tak odrazu to mi sie chyba ten procek nie spali i powinienem zdazyc sprawdzic temp. i czy ogolnie moze byc takie chlodzenie? I jeszcze jedno , ta pasta jest konieczna ?

Co do zasilacza to jest jeszcze w odwodzie modecom fell 350 W bo planuje kupic karte do swojego kompa tez Galaxy 7600 GS i z tego co sie pobieznie orientuje to ta zasilka moze byc za slaba .

Ta ktora jest obecnie w tamtym starym kompie to jakas zasilka sprzed 8 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za szybkie odpowiedzie , krotko i rzeczowo . Moge oczywiscie kupic procka z chlodzeniem odrazu ale np, zalozmy ze kupie bez i sprawdze to chlodzenie , ktore mam . Tak odrazu to mi sie chyba ten procek nie spali i powinienem zdazyc sprawdzic temp. i czy ogolnie moze byc takie chlodzenie? I jeszcze jedno , ta pasta jest konieczna ?

Co do zasilacza to jest jeszcze w odwodzie modecom fell 350 W bo planuje kupic karte do swojego kompa tez Galaxy 7600 GS i z tego co sie pobieznie orientuje to ta zasilka moze byc za slaba .

Ta ktora jest obecnie w tamtym starym kompie to jakas zasilka sprzed 8 lat.

to może zapodaj fotkę tego coolera który masz, to postaram się ocenić jego przydatność. Oczywiście od razu się nie spali, ale może się zawieszać. Takie chłodzenie to wydatek powiedzmy 20zł.

Pasta jest konieczna, gdyż bez niej ciepło nie będzie odprowadzane do radiatora (procesor nie będzie się stykał z radiatorem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może zapodaj fotkę tego coolera który masz, to postaram się ocenić jego przydatność. Oczywiście od razu się nie spali, ale może się zawieszać. Takie chłodzenie to wydatek powiedzmy 20zł.

Pasta jest konieczna, gdyż bez niej ciepło nie będzie odprowadzane do radiatora (procesor nie będzie się stykał z radiatorem)

znaczy koszt procesora na allegro juz z coolerem na allegro nie jest taki duzy wiec pewnie kupie odrazu z chlodzeniem . Fotke moge zrobic ale chyba najpierw to bym musial odkrecic zasilacz bo tak za duzo nie bedzie widac ale zobacze troche pozniej co da sie zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy koszt procesora na allegro juz z coolerem na allegro nie jest taki duzy wiec pewnie kupie odrazu z chlodzeniem . Fotke moge zrobic ale chyba najpierw to bym musial odkrecic zasilacz bo tak za duzo nie bedzie widac ale zobacze troche pozniej co da sie zrobic

Ojej, PIII i Celeronki Coppermine na s370 dzisiaj są tak skandalicznie tanie, że moim zdaniem Ty nie masz się za dużo co zastanawiać :P

Chodzi o to, że płyty główne pod te procesory są drogie (w porównaniu do tych na Slot1), tak więc same procesory są stosunkowo tanie (również porównując m.in. do tych na Slot1).

Jeżeli Ty masz Celeronka PPGA - on mógł jeszcze pracować "na sucho". PIII Coppermine ma nieosłonięte jądro i większą moc cieplną, więc na nie trzeba nałożyć pastę termoprzewodzącą. Koszt samej pasty to 5-15zł, tak więc.. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, PIII i Celeronki Coppermine na s370 dzisiaj są tak skandalicznie tanie, że moim zdaniem Ty nie masz się za dużo co zastanawiać :P

Chodzi o to, że płyty główne pod te procesory są drogie (w porównaniu do tych na Slot1), tak więc same procesory są stosunkowo tanie (również porównując m.in. do tych na Slot1).

Jeżeli Ty masz Celeronka PPGA - on mógł jeszcze pracować "na sucho". PIII Coppermine ma nieosłonięte jądro i większą moc cieplną, więc na nie trzeba nałożyć pastę termoprzewodzącą. Koszt samej pasty to 5-15zł, tak więc.. :P

Ok , ok jeszcze sie tylko zastanawiam czy kupic odrazu z chlodzeniem czy sprobowac ze starym , postaram sie jutro zrobic fotki tego co mam na starym ( tak pod wieczor )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz proca z chłodzeniem, bo te radiatorki z Celków PPGA najczęściej źle przylegają do procków FC-PGA.

z tego co napisał, to ma zasilacz montowany pionowo, więc też trzeba wziąć poprawkę na to, że jak kupi z chłodzeniem, to może mu się poprostu nie zmieścić. Najlepiej niech zapoda fotki ile ma tam miejsca i jak ma obecnie cooler to coś poradzimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze troche wiecej danych , bo jak plyta jest na lx'e to nic tam nie wlozysz ( max fsb 66 )

napisz jaka lyta to pomysli sie

Napisał w pierwszym poście:

soltek Sl-65FVB

Chipset to KT133A, tak więc wejdzie każdy Coppermine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezauwazylem maj mistake [;

1.imo lepiej kupic takie cos : http://allegro.pl/item241160462_arctic_coo..._mx1_gw_fv.html

2. demontaz teoretycznie nie ( o ile glut na tem medocino sie nie zespawal z radiatorem ) montaz tyz nie

3. patrz 1

4. zasilacz mozesz miec za slaby polecam jakas delte z allegro http://allegro.pl/item241343416_zainwestuj...a_prezent_.html

jedyny problem to zasilacz pionowo

masz 2 wyjscia albo wywalic go nazewnatrz albo zrobic jak zrobil jonas

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216310

btw jakie masz ramy ?

jezeli na 100 to lepiej kupic p3 http://allegro.pl/item241774416_700_256_100_1_65v.html

a jezeli ramy sa 133 ( albo pociagna tyle ) to kupic takie cus :

http://allegro.pl/item239229777__pentium_3..._gwarancja.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezauwazylem maj mistake [;

1.imo lepiej kupic takie cos : http://allegro.pl/item241160462_arctic_coo..._mx1_gw_fv.html

Po co, skoro nie chce podkręcać? Poza tym jeżeli ma zasilacz montowany tak a nie inaczej, to wątpię, że coś takiego się mu zmieści.

2. demontaz teoretycznie nie ( o ile glut na tem medocino sie nie zespawal z radiatorem ) montaz tyz nie

3. patrz 1

Fakt, niektóre Mendocino miały fabrycznie chyba nawet "przyspawane" radiatory..

4. zasilacz mozesz miec za slaby polecam jakas delte z allegro http://allegro.pl/item241343416_zainwestuj...a_prezent_.html

IMHO powinien wystarczyć. Może najlepszy nie jest, ale Feel'e nie były tragiczne, tak więc.. Wydaje mi się, że powinien wymienić wtedy, gdy okaże się, że obecny powoduje problemy.

jedyny problem to zasilacz pionowo

masz 2 wyjscia albo wywalic go nazewnatrz albo zrobic jak zrobil jonas

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216310

Nie rozumiem, po co kombinować, skoro nie ma takiej potrzeby..

btw jakie masz ramy ?

jezeli na 100 to lepiej kupic p3 http://allegro.pl/item241774416_700_256_100_1_65v.html

a jezeli ramy sa 133 ( albo pociagna tyle ) to kupic takie cus :

http://allegro.pl/item239229777__pentium_3..._gwarancja.html

Jeżeli ma PC66 - to się zgodzę, przy procesorze mającym FSB 133MHz mogłyby sprawiać problemy. Ale PC100 będą śmigały - VIA KT133A miał możliwość ustawienia innego dzielnika częstotliwości dla pamięci.

Owszem - może i by zwiększyło to wydajność, jednak musisz zrozumieć, że nie wszystko ma sens i nie każdy leży na kasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz jest oczywiscie pionowo

i nie jest to feel od modecoma tylko cos starego , feela to ja mam w swoim kompie i pisalem ze jak cos to ewentualnie on wlasnie jest jako alternatywa dla tego .

Pamiatki sa na 133 , chcialem zrobic fotke procka i chlodzenia na nim ale nie wyszla , do zasilacza jest jakies 5 cm aktualnie , nie wiecej . No wlasnie jesli chodzi o to chlodzenie to tez jak widze wlasnie na allegro to niekture chyba moga sie nie pomiescic ale bez przesady nie robmy z tego jaks wielkich problemow cos tam sie zamowi i bedzie ok (mam nadzieje ) i tak juz duzo pomogliscie , nie spodziewalem sie az tylu odpowiedzi .

Jedno pytanie jeszcze , czy kazdy radiator i wentylator pasuja odpowiednio , radiator w procek a wentylator w radiator czy moze byc i tak ze np wiatraka nie ma jak zamocowac do radiatora ?

fotka pogladowe , na ktoryej wlasciwie nic nie widac :unsure: ale .... zdjecia chlodzenia wcale nie wyszly , bez odkrecania zasilacza chyba nie da rady zrobic fotek , dzis caly dzien mnie nie bylow domu i juz mi sie nie chce , zobaczymy pewnie kupie cos odrazu z chlodzeniem .

Dołączona grafika

rzucilem za mala fotke ale cos mi net przymula i narazie nie moge nic poradzic ( nie moge nic wyslac nigdzie)

Dołączona grafika

Edytowane przez Arronax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co, skoro nie chce podkręcać? Poza tym jeżeli ma zasilacz montowany tak a nie inaczej, to wątpię, że coś takiego się mu zmieści.

Fakt, niektóre Mendocino miały fabrycznie chyba nawet "przyspawane" radiatory..

IMHO powinien wystarczyć. Może najlepszy nie jest, ale Feel'e nie były tragiczne, tak więc.. Wydaje mi się, że powinien wymienić wtedy, gdy okaże się, że obecny powoduje problemy.

Nie rozumiem, po co kombinować, skoro nie ma takiej potrzeby..

Jeżeli ma PC66 - to się zgodzę, przy procesorze mającym FSB 133MHz mogłyby sprawiać problemy. Ale PC100 będą śmigały - VIA KT133A miał możliwość ustawienia innego dzielnika częstotliwości dla pamięci.

Owszem - może i by zwiększyło to wydajność, jednak musisz zrozumieć, że nie wszystko ma sens i nie każdy leży na kasie.

po to zeby puscic @5V i miec cisze [;

moze byc cenko z zasilaczem ( mam w domu ( p3+gf2mx+3 dyski i delta 200 nie dawala rady :| ) mowie jakby nie dawal rady

ostatnie napisal juz kolega

zasilacz jest oczywiscie pionowo

i nie jest to feel od modecoma tylko cos starego , feela to ja mam w swoim kompie i pisalem ze jak cos to ewentualnie on wlasnie jest jako alternatywa dla tego .

Pamiatki sa na 133 , chcialem zrobic fotke procka i chlodzenia na nim ale nie wyszla , do zasilacza jest jakies 5 cm aktualnie , nie wiecej . No wlasnie jesli chodzi o to chlodzenie to tez jak widze wlasnie na allegro to niekture chyba moga sie nie pomiescic ale bez przesady nie robmy z tego jaks wielkich problemow cos tam sie zamowi i bedzie ok (mam nadzieje ) i tak juz duzo pomogliscie , nie spodziewalem sie az tylu odpowiedzi .

Jedno pytanie jeszcze , czy kazdy radiator i wentylator pasuja odpowiednio , radiator w procek a wentylator w radiator czy moze byc i tak ze np wiatraka nie ma jak zamocowac do radiatora ?

fotka pogladowe , na ktoryej wlasciwie nic nie widac :unsure: ale .... zdjecia chlodzenia wcale nie wyszly , bez odkrecania zasilacza chyba nie da rady zrobic fotek , dzis caly dzien mnie nie bylow domu i juz mi sie nie chce , zobaczymy pewnie kupie cos odrazu z chlodzeniem .

rzucilem za mala fotke ale cos mi net przymula i narazie nie moge nic poradzic ( nie moge nic wyslac nigdzie)

jezeli chodzi o radiator to szukaj z zapinkami na socket A

moze byc tak ze nie zamocujesz wiatraka do radiatora ( tj jak poglowkujesz to zamocujesz wszystko ) a co do

polaczenia radiator+cpu o ile bedzie odpowiednia zapinka to podepniesz wszystko ( o ile nie bedzie przeszkadzac jakis kondensator )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG - co to za zasilacz :blink: ? Zastanawiam się, czy "to" można zasilaczem nazwać :lol:

Owszem - skoro tak się sprawy mają to tak jak mówi kolega - zmiana zasilacza będzie nieunikniona.

Chłodzenie do s370 pasuje od s462 [A] praktycznie każde - jakie weźmiesz to zależy już tylko od Ciebie - jakie masz potrzeby i wymagania odnośnie niego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp byl kupowany w 2000 roku i kosztowal wtedy mojego staruszka prawie 4 000 a zasilacz no taki juz jest , jak do tej pory nie bylo z nim najmniejszego problemu , prze cale 7 lat ( wlasciwie juz 7,5)

Prosze sie wiec nie smiac :lol: Jestem mimo wszystko przywiazany do tego kompa bo byl to moj 1 :razz: No dobra ale to dla cellka 500 jest zdatny a dla 1 gh juz nie? Cos tu nie gra zbytnio .

A tak wlasciwie to co mo sie moze stac jesli zasilacz bedzie za slaby? Padnie mi? bo jesli tylko on to ok zaryzykuje ale jesli razem z nim plyta i grafika to juz nie jestem tego taki pewien . Myslalem ze do tak starego procka jak pIII spokojnie mi to wystarczy a tu piszecie , ze nie za bardzo raczej . Jednak jak cos to jest ten modecom feel powtarzam , lepszego nie zamierzam kupowac bo bede wymieniac i w swoim kompie , za duzo tych zmian dla mnie i tak jak dla mnie za jednym zamachem wymieniac 2 karty graficzne , procesor , zasilacz , a do tego kupowac pamiatki ( i dimy i DDRy) oraz monitor , nie chce dorzucac jeszcze jednego zasilacza do tego .

Na poczatku zalozylem sobie budrzet 100 zl do tego starego kompa - procek + grafika i nie mam zamiaru tego przekraczac , a jeszcze kupowac nowa zasilke :wink: ? Kompa ma byc do netu w 90% tak jak pisalem , no i chcialbym zeby siostra mogla odpalic simsy 2:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz procka moze jeszcze by wytrzymal ( zasilacz of korz ) ale juz jak chcesz wlozyc cos co pociagnie sims 2 czyli minimum gf3 ( uruchomialem coprawda na gf2 ale nie dalo sie grac ) to juz moze byc za slaby

czyli : http://allegro.pl/item240268132_gainward_g...power_pack.html =50

+

http://allegro.pl/item239229777__pentium_3..._gwarancja.html =15

+

http://allegro.pl/item241807456_pamiec_128...c133_foto_.html =10

razem 75

czyli na zasilke zostaje jakes 25 zl a moja delta http://allegro.pl/item241343416_zainwestuj...a_prezent_.html

czyli przekraczasz budzet o 5 zl ( plus przesylki ) i jest ok

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Jeżeli chodzi o odpalenie SIMS2 - nie wiem, czy na PIII 1GHz odpalą..

Jeżeli chodzi o zasilacz - powiem tak: Zasilacz może działać nie stwarzając większych problemów (choć to mało prawdopodobne). Najbardziej prawdopodobne jest to, że będzie przyczyną niestabilności (liczne zwisy i samoistne restarty).

W wyniku tego może (nie musi, ale jest duża szansa że dojdzie) do jego zepsucia (czyli zasilaczowi będzie np. brakować mocy, przez co komputer wogóle nie będzie się chciał uruchomić) LUB NAWET do jego spalenia (czyli w trakcie pracy w wyniku braku mocy spali się mosfet, napięcie na linii +12V pójdzie w kosmos i najprawdopodobnej pójdzie się rżnąć cała reszta podzespołów)

Mówię - czy chcesz ryzykować - to zależy od Ciebie. Nie musi dojść do spalenia - ale wielu już przed Tobą było takich, którzy żyli nadzieją, że do niego nie dojdzie, aż tu któregoś pięknego popołudnia..

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiatki to kupie juz jak sie zacznie rok akademicki , mozna tanio kupic od braci studenckiej takie starsze podzespoly to wlasciwie za grosze , a to co podales to procek bez chlodzenia wiec jeszcze chlodzenie by trzeba bylo dorzucic .

No ale kurde nie mowcie mi ze nawet i ten feel co go mam to nie da rady gf3 i PIII 1gh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i gitara , dzieki za wszystkie odpowiedzi , zajme sie wszystkimi tymi zakupami dopiero jednak po srodzie i wtedy sie moze znowu cos tu napisze a narazie to mysle , ze temat sie juz wyczerpal , wsumie wiem co chcialem wiedziec .thx :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoz tak , zdjalem zasilacz .

Radiator ma jakies 2,5 cm i jest koloru czarnego :razz: Taki prostokatny , a wiatraczek ma 1 cm grubosci

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i jak myslicie? Chyba jednak nie obejdzie sie bez zakupu chlodzenia

edit:

kupil bym np to ale nie wejdzie mi to chyba do kompa;] http://allegro.pl/item231309965_intel_p3_1...xima_w_wa_.html

Aktualnie od konca wiatraczka do zasilacza jest jakies no max 3 cm

Edytowane przez Arronax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten co masz będzie za kiepski.

Weź poprawkę na to, że nawet jak większy wejdzie to będzie bardzo blisko zasilacza, co zwiększy generowany hałas, a zmniejszy skuteczność chłodzenia. Chyba będziesz musiał zamontować wentylator nie na górze, a z boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie ten radiator "odczepić"? Bo coś mi się wydaje, że jest to jeden z tych "zintegrowanych" (czyli przyspawanych do procesora) więc tak czy inaczej go nie zdejmiesz (zdjęcia mało wyraźne, toteż pytam, bo na razie są to tylko moje przypuszczenia)

Tak czy inaczej - takie chłodzenie jak widnieje na podanej przez Ciebie aukcji byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem jeżeli nie chcesz zmieniać ubudowy. Wątpię bowiem, że stary da radę (tym bardziej będąc w tak ciasnej obudowie). Jednak cena.. delikatnie mówiąc wysoka. Zastanów się nad zrobieniem samemu czegoś takiego - kupnem takiego radiatora, by móc (niekoniecznie śrubkami) przymocować z boku wentylatorek - bo niesie to za sobą oszczędność kilkudziesięciu złotych ;) Ileż to razy ja np. montowałem wentylator za pomocą kilku kawałków dwustronej "gąbkowej" taśmy klejącej bądź gumek recepturek :P

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie aktualnie postanowilem , ze jednak sie zaczne troche uzzyc do egzaminu co go mam we wtorek to tez narazie nie bede tu chyba zagladal ani nic narazie kombinowal . Wpadlem jednak na pewien pomysl jednak niewiem czy tak by moglo byc. Mianowicie zasilacz miesci mi sie na spodzie obudowy i gdyby karta np . gf3 ti nie byla by wyzsza od rivy tnt 2 to jak juz pisalem zmiesci sie i bedzie mozna jeszcze spokojnie skrecic obudowe . Tylko teraz 1 pytanko . Zasilacz moze stac wlasnie tak na spodzie obudowy? Czy jednak ten wiatrak co to on go ma to musi w calosci isc na powietrze?

Jeszcze tylko ciekawe czy mi sie tam ten feel zmiesci ale to sie zobaczy jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie aktualnie postanowilem , ze jednak sie zaczne troche uzzyc do egzaminu co go mam we wtorek to tez narazie nie bede tu chyba zagladal ani nic narazie kombinowal . Wpadlem jednak na pewien pomysl jednak niewiem czy tak by moglo byc. Mianowicie zasilacz miesci mi sie na spodzie obudowy i gdyby karta np . gf3 ti nie byla by wyzsza od rivy tnt 2 to jak juz pisalem zmiesci sie i bedzie mozna jeszcze spokojnie skrecic obudowe . Tylko teraz 1 pytanko . Zasilacz moze stac wlasnie tak na spodzie obudowy? Czy jednak ten wiatrak co to on go ma to musi w calosci isc na powietrze?

Jeszcze tylko ciekawe czy mi sie tam ten feel zmiesci ale to sie zobaczy jeszcze.

Lepiej tego wentylka nie zasłaniaj - bo jak się zasilator przegrzeje to może być mniej ciekawie aniżeli wtedy, gdyby miał zagrzać się procesor. Jeżeli już chcesz tak to postaw go obok obudowy na jakieś półce czy czymkolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie zobaczy jeszcze dokladnie jak juz sie zamontuje nowego procka . A jakby tak wyciac spora dziure w tylnej czesci obudowy ? Tylko jeszcze by sie trzeba zastanowc czym ja wyciac B-)

Hmm.. To może wyjmij wszystko z obudowy i pracuj na pająku? Wtedy na pewno miejsca Ci nie zabraknie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...