Skocz do zawartości
badgerman

Asrock Alivenf5-esata2+ & Radeon 2600xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem sobie nowy komplecik części:

ALiveNF5-eSATA2+

AMD Athlon x2 5200

PALIT Radeon 2600XT 512MB PCIe

2x1GB OCZ 800

zasilacz ModeCom 500W

i teraz jest problem bo nie wiem co jest grane:

złożyłem wszystko i po podłączeniu zasilania słychać było tylko serię pisków, a ekran pozostawał martwy. Myślę sobie - coś pewno nie docisnąłem, albo obudowa pewno nie tego już - no więc wyłożyłem wsio na ławę, podociskałem i dalej to samo... włożyłem kartę graficzną na PCI (stary dobry Trident z 2 MB VRAM :] ) i sprzęt się odpalił... Pomyślałem zatem że przysłano mi wadliwą kartę graficzną, ale zanim podjąłem (jakby sie potem okazało-nietrafną) decyzję o odsyłce karty, postanowiłęm ją sprawdzić u mojej dziewczyny, która ma również płytę ASRock'a - wynik mnie zaciekawił - otóż karta ruszyła bez problemów i to na o wiele mniejszym zasilaczy (350W). Dodać tu muszę że ta karta nei ma na laminacie żadnych pinów gdzie należałoby podpiąć dodatkowe zasilanie, na mojej płycie nie kręci się nawet na niej wiatrak (przy starcie delikatnie próbuje się poruszyć, ale nie okręca się ani o stopień. Natomiast u mojej Lubej karta działa bez problemu, a wentylator pracuje).

W związku z tym mam 3 pytania:

1. CO JEST GRANE?

2. czy możliwe jest to aby samo PCIe / PCIe x16 się uszkodziło ?

3. Czy gwarant mi to uzna ?

dodam tylko że nic nie kombinowałem przy płycie, a sama płyta została z folii włożona do obudowy, bez żadnej zabawy

Edytowane przez badgerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samej płyty - beznadziejny wybór :-| Czemu akurat As(s)rock?...Z ciekawości zapytam; ile za nią dałeś?

1. nie mówmy teraz o tym czemu TA płyta, bo to offtop

ale i tak odpowiem

1. tania

2. w swojej klasie bezkonkurencyjna

3. "lepszy pół-ASUS jak cały ECS" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość wykonania tych płyt zawsze była słabiutka, a w ostatnim czasie jest jeszcze gorzej...Więc jeśli chodzi o As(s)rocka już raczej nic mnie nie zdziwi...Oddaj płytkę na gware, mam nadzieję, że będziesz miał szczęście i otrzymasz w pełni wartościowy egzemplarz...pzdr

Edytowane przez .:Fallen Angel:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi