badgerman Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) Witam Kupiłem sobie nowy komplecik części: ALiveNF5-eSATA2+ AMD Athlon x2 5200 PALIT Radeon 2600XT 512MB PCIe 2x1GB OCZ 800 zasilacz ModeCom 500W i teraz jest problem bo nie wiem co jest grane: złożyłem wszystko i po podłączeniu zasilania słychać było tylko serię pisków, a ekran pozostawał martwy. Myślę sobie - coś pewno nie docisnąłem, albo obudowa pewno nie tego już - no więc wyłożyłem wsio na ławę, podociskałem i dalej to samo... włożyłem kartę graficzną na PCI (stary dobry Trident z 2 MB VRAM :] ) i sprzęt się odpalił... Pomyślałem zatem że przysłano mi wadliwą kartę graficzną, ale zanim podjąłem (jakby sie potem okazało-nietrafną) decyzję o odsyłce karty, postanowiłęm ją sprawdzić u mojej dziewczyny, która ma również płytę ASRock'a - wynik mnie zaciekawił - otóż karta ruszyła bez problemów i to na o wiele mniejszym zasilaczy (350W). Dodać tu muszę że ta karta nei ma na laminacie żadnych pinów gdzie należałoby podpiąć dodatkowe zasilanie, na mojej płycie nie kręci się nawet na niej wiatrak (przy starcie delikatnie próbuje się poruszyć, ale nie okręca się ani o stopień. Natomiast u mojej Lubej karta działa bez problemu, a wentylator pracuje). W związku z tym mam 3 pytania: 1. CO JEST GRANE? 2. czy możliwe jest to aby samo PCIe / PCIe x16 się uszkodziło ? 3. Czy gwarant mi to uzna ? dodam tylko że nic nie kombinowałem przy płycie, a sama płyta została z folii włożona do obudowy, bez żadnej zabawy Edytowane 6 Września 2007 przez badgerman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 1. Sprawdź update biosa, bo to jest jedna z częstszych przyczyn takich problemów. 2. Sprawdź kartę dziewczyny na tej płycie jeśli ona ma PCIE. W ten sposób dość ułomnie ale zawsze dowiesz się czy to wina płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 najlepiej jakbys pozyczyl od kogos grafe na pci-e i sprawdzil, czy przypadkiem slot nie padł. W takim wypadku oczywiscie oddajesz mobo na gware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 no i właśnie tu sie schody zaczynają, bo moja Luba ma grafikę zintegrowaną, a innej na PCIe akurat nie mam... a Update BIOS ? Oszty - to to możę mieć wpływ na to czy płyta wykryje kartę VGA czy nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 z jakiego jestes miasta, moze jakis forumowicz Ci pomoze :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 z jakiego jestes miasta, moze jakis forumowicz Ci pomoze :] Police koło szczecina ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Co do samej płyty - beznadziejny wybór :-| Czemu akurat As(s)rock?...Z ciekawości zapytam; ile za nią dałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Co do samej płyty - beznadziejny wybór :-| Czemu akurat As(s)rock?...Z ciekawości zapytam; ile za nią dałeś? 1. nie mówmy teraz o tym czemu TA płyta, bo to offtop ale i tak odpowiem 1. tania 2. w swojej klasie bezkonkurencyjna 3. "lepszy pół-ASUS jak cały ECS" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) Jakość wykonania tych płyt zawsze była słabiutka, a w ostatnim czasie jest jeszcze gorzej...Więc jeśli chodzi o As(s)rocka już raczej nic mnie nie zdziwi...Oddaj płytkę na gware, mam nadzieję, że będziesz miał szczęście i otrzymasz w pełni wartościowy egzemplarz...pzdr Edytowane 6 Września 2007 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...