Skocz do zawartości
n-driu

Składam Kompa, Co Sądzicie O Zestawie [:noob:]

Rekomendowane odpowiedzi

dostalem okazyjnie w rece mobo eVGA nforce 680i sli premium i jak narazie planuje dokupic do tego:

Intel Core2Duo E6750 + Scythe Mugen@arctic silver 5

Geil 2GB dual channel kit 800MHz Ultra CL4

evga e-geforce 7900GS KO

seagate 320gb 16mb cache sata2 raid ed.

sharkoon silentstorm 120 600W

zamkniete w Yesico OpenAir + 2x120mm Akasa Amber fan

wiem - nie wykorzystuje potencjalu plyty, jest troszke na zapas jak sie pojawia wieksze pieniazki :)

prawde mowiac wiekszosc czesci juz mam, zastanawiam sie jak to pojdzie, ostatnio skladalem kompa 7lat temu ;p nie jestem pewien pamieci, chociaz nie slyszalem zeby byly specjalnie wadliwe - koles w proline stwierdzil ze to najgorsze pamieci na rynku.. poza tym nie wiem czy ten sharkoon to dobra zasilka.

czekam na wasze opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memki - moze kingmaxy 1066 cl5? Tanie jak barszcz i pozytywne opinie zbierają. Geile bywają problematyczne, z tego co na forum wyczytalem.

Zasilacz - moze cos z odpinanymi kablami? Imo 600W to za duzo do tego konfigu (k'woli scislosci, duzo za duzo ;)) No i ta firma - budy ma fajne, ale co do zasilek - nie mam pojęcia. Polecałbym coś ze stajni Be Quiet! / Corsair / Topower / Chieftec (chociaz te ostatnie mogą hałasowac).

Nawet jak kupisz to co wybrales, to bedziesz zadowolony. Chociaz moglbys dolozyc troche do grafy i kupic chociazby 7900gt / gto, jezeli nie zalezy Ci na dx10, a chcesz komfortowo pograc w dx9 (tylko ze musialbys raczej szukac uzywek na allegro).

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zasilke to Sharkoon jest ponoc robiony przez Enermaxa wiec jesli to prawda to jak najbardziej moze byc z tymze moc jest zdecydowanie za duza. 500W spokojnie starczy, zreszta nie patrz na moc tylko ile amper maja linie 12V oraz jakie obciazenie (ile W) mozna na ta linie polozyc.

Jesli chodzi o pamieci to tak jak poprzednik wspomnial te Kingmaxy, maja bardzo dobra cene i sa wydajne, beda lepsze od tych Geili.

Grafa jak najbardziej trafiona, sam taka mam i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem czemu sie wszyscy pchaja w Galaxy jesli to wlasnie Evga ma najlepszy stosunek jakosci do ceny a przy tym podniesione zegary do 500/1380. U mnie OC jest rzedu 580/1600. Karte kupilem w KDO za 375zl, 30 egzemplarzy sie w tydzien im rozeszlo a bylo to miesiac temu. Wg mnie nie trzeba dokladac do wersji gt bo za 4 potoki i jeden vertex walic ponad 100zl wiecej to przesada. Mozna to spokojnie nadrobic podkrecaniem. Wyniki markow sa w moim sigu. Wszystko osiagniete na tych podkreconych ustawieniach. Fear wszystko co sie da na max, 1024x768, daje srednio 60-65klatek. Stalker ta sama rozdzialka, wszystko na max tylko swiatlo na medium (dynamic lighting) daje mi ok.50klatek jak jest spokojnie, jak byla strzelanina z 12 zolnierzami w fabryce ponizej 40klatek nie zszedlem, jak sa jakies mega efekty typu ogien i drzace nad nim powietrze, wokolo budynki i duzo ludzi to jest 35klatek ale ponizej tej wartosci nigdy nie zjechalem (nie liczac przycinek spowodowanych doczytywaniem danych z dysku ale to norma). TDU-50klatek. Na dzisiejsze i mysle, ze jeszcze jakis czas jutrzejesze gry spokojnie grafa starczy, do upowszechnienia sie serii 9xxx nie zmieniam (a pozniej tez nie wiem bo coraz mniej gram).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intensywnie rozwazam te kingmaxy, gdzie widziales pozytywne opinie ?? chetnie poczytam.

planuje dolozyc drugi dysk i drugi komplet pamieci za jakis czas, a pozniej pomyslec na quadem dlatego moje pytanie brzmi:

czy moge kupic zasilke tez na zapas ? tzn czy ta 600W - mowicie za duzo - czy moze ona uszkodzic moj sprzet ?

do obecnej konfiguracji wezme chyba jednak to:

http://4max.pl/default.asp?g=114&gg=38&produkt=2262

co sadzicie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci kingmaxa ma moj kumpel i jest zadowolony.

Zasilacz wg mnie za drogi, wystarczy cos takiego-sam mam dokladnie taki sam:

http://www.pixmania.com/pl/pl/455560/art//...p;CodePromo=oui

U mnie ciagnie to co w sigu bez zajakniecia.

Jesli chcesz jednak mocniejszy to ta sama wersja tylko 535W:

http://www.pixmania.com/pl/pl/455561/art//...p;CodePromo=oui

Jesli chcesz zasilacz na zapas to mozesz brac jakas 600, nie uszkodzi komputera, bedzie tylko wiekszy zapas mocy:)

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi