Skocz do zawartości
Arronax

19" Asus Vw192s, Panorama

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

planuje zakup monitorka lcd , zdecydowalem sie na panorame bo chociaz poczatkowo myslalem ze to monitory raczej nie do gier to po poczytaniu troche chyba takie twierdzenie jest bledne.

Wymagan wielkich nie mam ( bo i fundusze ograniczone ;P) . Z poczatku napalilem sie na tego samsunga 931 BW ale teraz bardziej sklaniam sie ku monitorkowi jak w temacie . Powodem jest glownie oczywiscie roznica w cenie , jakies 200zl tanszy asus . Zmieniam tez kilka innych rzeczy w kompie wiec przyda sie te 2 stowki . Nie jestem oczywiscie jakims maniakiem obrazu a komp sluzy mi z braku czasu na gry do filmow i netu . Gram dosc rzadko , acha no i jeszcze bedzie docelowo sluzyc do pracy z programami typu AutoCad , Catia , Solidworks .

Nie spotkalem wlasciwie zadnego tematu na tym forum o tym monitorze . Opinie w internecie o ile mozna sie nimi sugerowac sa zdecydowanie in plus wiec jesli nie jest to jakis powiedzmy znacznie gorszy monitorek od tego samsunga to nie bede przeplacal. Ma ktos go , albo widzial u kogos? Ogolnie co sadzicie o nim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniej wyjdzie LG L192WS, LG dlatego ze maja ta gwarancje na m. piksele do 30 dni wymiana, po co pakowac sie w Asusa... (chyba ze nie doczytalem, a to jakis model na xVA ewent. IPS)

no taniej to nie wyjdzie , chociaz na allegro ceny sa chyba podobne . Pytanie tylko czy na allegro warto kupować. Jeszcze zobacze co kupie ale jesli monitor bedzie sprawny to dla mnie napewno i tak bedzie to wypasny monitorek jaki by on nie byl ;p Obecnie jade ciaglke na dellu crt P700 bodajze jesli byl taki model , ale jakos tak mi sie kojarzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Asusa, po dniu lub dwóch pojawił sie jeden niebieski subpiksel, jest widoczny tylko na czarnym tle i nie przeszkadza. Czerń trochę "świeci", ale na matrycach TN to normalka. Powiem tak, ten monitor ma jedną ewentualną wadę, ma fatalne kąty [w kontekscie odwzorowania kolorów] i jeżeli oczy nie sa ustawione idealnie na środku monitora to kolory są fatalnie odwzorowane, smużenia nie odnotowałem. Kupiłem w Apollo za 619zł. Używam go od 2,5 miesiąca. Według mnie stosunek cena i mozliwosci są dość korzystne z zastrzeżeniem, ze trzeba mieć oczy idealnie przed środkiem monitora

edyta: niewiele gram; jedynie ostatnio w nfs3 i fifę 2007 i w fifie muszę poszukać jak zrobić, zeby rozdzielczość sie dobrze ustawiła i zawodnicy nie byli zbyt szerocy :), to taki jedyny problem z faktu posiadania panoramy

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanie odnosnie wlasnie grania na panoramach , czy to ze ta rozdzielczosc jest rzedu 1440*900 o ile dobrze pamietam to ma to jakis wplyw na plynnosc dzialania gier? Tzn, moze inaczej czy powiedzmy na monitorze , zwyklej 19 gry bede chodzic plynniej czy nie ma to roznicy? Chodzi mi o to ze np jak sie gra w gry na monitorze powiedzmy teraz ja na crt 17 w rozdzielczosci 1024*768 to jak te gre odpale na panoramie to do takiej samej gry bede potrzebowal lepszego kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększenie rozdzielczości powoduje zwiększenie zajecia dla karty graaficznej a co za tym idzie również dla procesora, w związku z tym wydajność w grach nieco musi spaść, ważne jest tylko, żeby ilość fps nie spadła poniżej pewnego poziomy zaleznego od danego typu gry, która to ilość fps zapewnia komfort gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale mimo wszystko 1440 na 900 to w choooj ze tak sie wyraze (IMO) jak np , testuja karty graficzne i podaja tam np. test CoD 2 w rozdzialce walsnie 1024 na cos tam no to kurcze jak by wypadl test w rozdzialce 1440 na 900? Czy sa moze jakies testy w necie odnosnie grania na panoramach? A jesli nie to czy nie da sie w grach ustawiac rodzielczosci mniejszej i grac np z czarnymi pasami po bokach? Cos tam czytalem juz na tym forum , ze wiekszosc gier idzie a z niektorymi trzeba kombinowac w ustawieniach zeby je odpalic wogole , chodzi jednak wlasnie o to czy np 7600 Gs i taki monitor to da rade czy nie pakowac sie przy takiej grafie w panoramy jesli mimo wszystko chce sie troche pograc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakąś różnicę w fpsach [między panoramą i 4:3] możesz zoabczyć tu: http://www.frazpc.pl/artykuly/556/CORE/2/D...0/Bez/rewelacji trochę inne rozdziałki, ale różniece będą porównywalne, szkoda, że test dotyczy tylko 4 gier, ale to zawsze coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale mimo wszystko 1440 na 900 to w choooj ze tak sie wyraze (IMO) jak np , testuja karty graficzne i podaja tam np. test CoD 2 w rozdzialce walsnie 1024 na cos tam no to kurcze jak by wypadl test w rozdzialce 1440 na 900? Czy sa moze jakies testy w necie odnosnie grania na panoramach? A jesli nie to czy nie da sie w grach ustawiac rodzielczosci mniejszej i grac np z czarnymi pasami po bokach? Cos tam czytalem juz na tym forum , ze wiekszosc gier idzie a z niektorymi trzeba kombinowac w ustawieniach zeby je odpalic wogole , chodzi jednak wlasnie o to czy np 7600 Gs i taki monitor to da rade czy nie pakowac sie przy takiej grafie w panoramy jesli mimo wszystko chce sie troche pograc?

Mnozyc mam nadzieję potrafisz:)

1440*900 = 1296000

1280*1024 = 1310720

Jak widac rozdzielczosci sa bardzo zblizone, a wiec i wymagania odnosnie grafiki powinny byc podobne.

Pasy sie da ustawic gdy masz podlaczony monitor pod zlacze dvi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi