Skocz do zawartości
LOW_RIDER

Flash memory unknown-Burak przy wgrywaniu nowego biosu?!

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem już chyba z 20 flasherów i za każdym razem to samo.Wyskakuje ten błąd i nie mogę zaktyalizować biosu.Bios na bank dobry bo ze strony producenta,w biosie nie mam wyłączania pamieci konwencjonalnej czy coś takiego,a wszystko robie według tego samego schematu,po prostu flasher sie uruchamia lecz nie chce przeprowadzić aktualizacji.Płyta to ASUS P2BF,o co biega.HELP!!!!! :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra.Zgrywam biosa na dyskietkę,restartuje kompa,F8-wiadowmo wpisuje komendę aflash.exe,flash.exe.ctbios.exe....zalezy od flashera oczywiście.Uruchamia sie program,wykrywa moją płytę,i stwierdza że bios też jest gitara,wpisuje nazwe biosu i przystępuję do operacji.Po chwili występuje burak FLash memory unknown,raz wywala na poczatku raz w trakcie zależy od flashera,w miejscu gdzie powiino być podane dane tej pamieci jest puste miejsce.Jeżeli flashowałeś biosa to wiesz o które miejsce biega 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob tak. Bios jest awarda (jezeli mi sie nie podupcylo cosik).

Jezeli sciagnales pliczek z nowym biosem to po rozpakowaniu go powinienes miec kilka pliczkow w tym jeden z rozszerzeniem .bin i jeden plik jest programem awdflash.

Musisz zrobi dyskietke startowa i wgraj te wszystkie pliki rozpakowane na dyskietke. W biosie ustaw aby restart byl z dyskietki. Potem jak odpali dyskietke i jezeli na poczatku tego posta mialem racje i jest to bios awarda to plik ktory rozpakowales na dyskietke powinien tez rozpakowac plik o nazwie runme.bat. Jezeli tak to go odpal i po sprawie. Uff :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to musi byc czysty dos bez zadnego himena wiec dyskietka z windy systemowa z 95 98 i Me odpada.Na dyskietce maja byc tylko 3 pliki io.sys msdos.sys i command.com.dyskietke taka robisz tak.Pod dosem piszesz format a: /s . Sciagasz ze strony Asusa bios do plyty plus flasher Awarda. Potem startujesz z dyskietki dajesz awdflash nowybios.bin plus dodatkowe przelaczniki ale to niekonieczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam rozszerzenie nie gra tu zadnej roli..

wpisz awdflash _nazwapliku_ /py/sn/cd/cp/cc

zawsze tak zapodaje i nie ma problemow.

acha, tez mialem taki problem kiedys !

sprobuj sciagnac plik jeszcze raz, albo z jakiegos innego zrodla.

jak raz sciagnalem bios ze strony abita to byl skaszaniony i nie chcial sie wgrywac (tez uknown flasz tajp). sciagnalem z innego zrodelka i poszlo jak z platka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to musi byc czysty dos bez zadnego himena wiec dyskietka z windy systemowa z 95 98 i Me odpada.Na dyskietce maja byc tylko 3  pliki io.sys msdos.sys i command.com.dyskietke taka robisz tak.Pod dosem piszesz format a: /s . Sciagasz ze strony Asusa bios do plyty plus flasher Awarda. Potem startujesz z dyskietki dajesz awdflash nowybios.bin plus dodatkowe przelaczniki ale to niekonieczne

jestes w bledzie, nie musi byc pure dos :)

ostatnio z dyskietki startowej 98 wgralem. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to musi byc czysty dos bez zadnego himena wiec dyskietka z windy systemowa z 95 98 i Me odpada.Na dyskietce maja byc tylko 3  pliki io.sys msdos.sys i command.com.dyskietke taka robisz tak.Pod dosem piszesz format a: /s . Sciagasz ze strony Asusa bios do plyty plus flasher Awarda. Potem startujesz z dyskietki dajesz awdflash nowybios.bin plus dodatkowe przelaczniki ale to niekonieczne

Niestety musi byc w czystym dosie.Niemoze byc zadnego kontrolera pamieci bo sie wywiesi.Nie zawsze lae czasami lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musi byc w czystym dosie.Niemoze byc zadnego kontrolera pamieci bo sie wywiesi.Nie zawsze lae czasami lubi.
Wolfer pamietasz jak mi pomogles w upgrade bios ?

Otoz ja zrobilem dyskietke startowa w winXP i spoko poszlo. Przeciez w winXP nie ma dosa wiec nie dalbym rady zrobic formata z systemem z poziomu dos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolfer pamietasz jak mi pomogles w upgrade bios ?

Otoz ja zrobilem dyskietke startowa w winXP i spoko poszlo. Przeciez w winXP nie ma dosa wiec nie dalbym rady zrobic formata z systemem z poziomu dos :)

Pod Xp jest ta opcja przy formatowaniu robi czystego dosa bez sterowników pamieci weic sie nadaje do falshowania idealnie. To jest identyczne jak format a: /s z dosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie coś na moim K7S5A i [gluteus maximus] nic nie pomaga. Najnowsze wersje programów też nie wykrywają flasha.

A tak na marginesie to nie wiecie czy ta płyta ma zworkę zab. bios, bo do kasowania cmosa to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...