Skocz do zawartości
deserted

Sony Czy Compal?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, siedze sobie w holandii i mam zamiar kupic lapka. Bylem dzisiaj w media markt i spodobal mi sie Sony vaio AR41L, cena 1400 euro. Taki: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/213467 jak widac cena w polsce troszke odstrasza...

Wczesniej myslalem o Campalu, ale teraz juz sam nie wiem. Oprocz wydajnosci liczy sie dla mnie tez wyglad. Co do tego sony to minusem jest waga, ale nie mialem jeszcze lapka wiec nie wiem jak to bedzie w "praniu".

Na lapie chce troche grac, nie musza to byc nowosci, ogladac filmy, w tym HD (duzy procent) i bawic sie grafika (photoshop), poza tym internet. Czy lepiej kupic tanszego o 1000zl Compala czy tego soniacza... doradzcie. Pozdrawiam.

aaaa i pytanie czy na tym laptopie zainstaluje system inny niz vista i xp? Chodzi mi o win server 2003.

jeszcze jedno, matryca moze byc 15.

Edytowane przez deserted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie napisz z którym modelem Compala porównujesz to Sony.

Co do laptopów Sony to jest to jedna z najlepszych marek,szczególnie jeśli chodzi o matrycę (X-black jest świetna).Jeśli porównujesz do Compala FL90 to generalnie pod względem wygajności graficznej Sony będzie gorsze. Będzie również mniej mobilne i krócej będzie pracowało na baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodzi mi o ten model Compala FL90, chyba go wezme jak tylko przyjade do polski (juz za tydzien). Nie widzialem go na oczy, nie wiem jak sie prezentuje, jaki material itp. a z sony mam stycznosc i wykonanie jest bardzo zadowalajace. No, ale jednak wydajnosc bedzie dla mnie wazniejsza. Dzieki za odpowiedz, duzo o tym myslalem, jak przed kazdym wiekszym zakupem, az glowa boli ;) mimo to sony nie daje mi spokojnie zasnac, bo naprawde cieszy oko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć fajny wygląd to zawsze możesz naelcedka walnąć i masz spersonalizowany laptop tak jak chcesz :D Ja osobiście przyjaciółce jakieś dwa lata temu sprowadzałem Vaio i powiedzmy że cena była okazyjna, ale poza wyglądem to Vaio nic nie reprezentuje, a jeśli chodzi o designe to wole już apple. Także compal myślę że będzie bardzo OK jeśli chodzi o wydajność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zdecydował się na coś TAKIEGO. Jest to nic innego jak ten Compal, tyle, że pod nazwą California Access. Chociaż nie do końca, bo nie jest to wersja FL90, a IFL90. Ma lepszą, matową matrycę o większej rozdzieloczości niż FL90. Karta to 8600GT z 512 własnej pamięci, chociaż nie wiem, czy w przypadku tej karty to coś konkretnego daje. Ponadto mamy 2GB ramu z możliwością rozszerzenia do 4GB, pojemniejszą baterię 7200mAh plus parę innych bajerów, o których każdy sobie doczyta. Boli jedynie (albo aż) wolny dysk. Sam się łaszę na ten sprzęt. Mam małe obawy przed kupnem kadłubka, ale za w sumie niewielkie pieniądze dostajemy sprzęt o konkretnych parametrach. Nie ukrywam, że chciałbym choćby w medium, czy medium/low odpalać najnowsze, nadchodzące tytuły typu BiA:HH, a że zaczynam studia techniczne, to laptop byłby wielce przydatny, gdyby trzeba na bierząco coś poprawić w projekcie i mieć go przy sobie.

Edytowane przez pepek0206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. W sobote przyjechalem do polski, a tu nigdzie nie ma FL90 :-| malo tego, cena poszla w gore. W jednym ze sklepow dostawa zapowiedziana byla na dzisiaj, ale przesunela sie na 25.... wtedy to juz mnie nie bedzie w kraju.

Prawdopodobnie wezme tego IFL90, ktorego mi poleciles pepek0206. Chcialbym tylko zamienic dysk na 120gb i 7200rpm. Nie wiem czy jest taka mozliwosc, wlasnie sie dowiaduje... a pozniej, jak braknie miejsca to dokupie jakis dysk (okolo 400gb) na USB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też się nad tym dyskiem zastanawiałem i na forum tego sklepu znalazłem odpowiedź. Otóż dysk można wymienić na szybszy. ale martwi mnie inna sprawa. W przypadku tego komputera też może być problem z dostępnością. Muszę udać się do siedziby w swoim mieście i zapytać co i jak. Fakt, że ceny tych kadłubków poszły w górę, ale moim zdaniem to dalej jest okazja, bo chcąc znaleźć coś na takich podzespołach u renomowanych producentów nie ma opcji, żeby nie przekroczyć tych 6000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyslalem troche sprawe i zdalem sobie sprawe ze ja wcale nie gram na PC (czasami w Quake3), wiec nie potrzebuje jakiejs wypasionej grafiki w lapie. Poza tym sprawa dostepnosci (I)FL'a... w piatek juz musze miec lapa. Postanowilem zamowic SONY VAIO FE41M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

compal ma przyznany maly limit sprzedazy na polske. Hurtownie sie doslownie bija o dostawy, dlatego FL90 jest tak ciezko dostepny.

Ja na swojego czekalem miesiac...

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz swojego Sony VAIO. Jestem zadowolony, to moj perwszy lapek. Napisze tylko w skrocie jakie sa minusy: na klawiature byly naklejone beznadziejne naklejki z europejska(?) klawiatura! np nie zgadzaja sie znaki |\ <>?,./ itp. naklejki sa odblaskowe tzn odbijaja swiatlo i ciezko widac znaki. Poodklejalem wiekszosc...

2 minus to czern na ekranie, a wlasciwie jej brak, no i to ze wszystko sie w nim odbija.

Wiem ze krotko, ale nie mam za bardzo czasu na pisanie, jak ktos ma jakies pytania to smialo. Pozdrawiam :)

aha dodam tez ze zainstalowalem juz bez problemow win 2k3 sp2. Nie sprawdzalem jeszcze bluetooth i kamerki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi