Skocz do zawartości
qlf0n

Standardowo: Mobo, Procesor I Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pod koniec miesiąca zamierzam zmodernicować kompa:

Zasilacz : topower 420nf (pasywka do 250W)

Procesor : athlon 64 3000+ venice s939

Mobo : gigabyte GA-K8N51GMF-9

Ram : ddr1 400mhz 1x elixir 512mb 1x kingdton 1gb

Ograniczenia pieniężne.. Hm.. Ostatnio kupiłem grafę, 8600GT 256mb ddr3 w sumie pod zasilacz.. Grafa bez zewn. zasilania, max 50W ciągnie. Zależy mi na tym, by mieć sprzęt mocny ale też i cichy. Ostatnio dokupiłem obudowę chieftec lbx-01b-b-b. Wcześniej ten sprzęt wisiał na otwartym aluminiowym szkielecie skądś tam.. Po przełożeniu do nowej i zamontowaniu 1x noiseblocker 120mm oraz 2x noiseblocker 92mm temperatura na zasilaczu spadła subiektywnie o 10-15 stopni, zarówno w idle jak i w load. Wracając do tematu.. Wciągnęło mnie Supreme Commander :> Staty i testy pokazują, że to ciągnie każdy megaherz procka.. Podsumowując:

a) nie wiem czy chce amd czy intel, chociaż trend ostatnich miesięcy to pozycja intela jako lidera

b) zależy mi na ciszy, tak by platforma nie przekroczyła mi 200-220W (procesor do 65W? serie amd A64 x2 ADO)

c) płyta musi mieć SLI (dobre chłodzenie, najlepiej pasywne i kilka wejść zasilania waitraków)

d) chcę dobre pamięci (2x 1gb dual do 400zł, patrioty?)

e) prawdopodobnie będę podkręcał na czas gier przynajmniej (c2d?)

f) stabilność to podstawa, używam także linuksa, opinie o wsparciu lub jego braku odnośnie sterowników będzie mile widziana aczkolwiek gram tylko pod XP

Z jednych wyliczeń wyłożyłbym jak najmniej, z innych spokojnie dam radę tysiąc, nawet tysiąc pięćset.. Zmiana zasilacza póki co nie w chodzi w grę.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą konstruktywną wypowiedź..

PS. Z rana czytałem artykuł http://pclab.pl/art28249.html .. Hm.. :)

Edytowane przez qlf0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slaby ten twoj zestaw nestatynaboy.

athlon x2 3600+ brisbane + jakies ciche chlodzenie... moze pasywne?

http://zenfist.pl/pID/669.htm

SLI tobie nie polece. Wez płyte dfi lub abita kn9 a potem sobie poprostu zmienisz karte (czyt. sprzedaz stara i kupisz nowa :D)

Co do pamieci to masz racje, bierz patrioty 2x1gb 800mhz/cl5 lub llk@cl4.

Co jeszcze do tego? Dysk? Jak cos to bierz ten z mojego siga. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Mozesz oczywiscie do niego dolozyc jakies wyciszanie jezeli az tak bardzo ci na ciszy zalezy.

To chyba na tyle.

Pozdrawiam

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi