Skocz do zawartości
izar

Tryb Dual Versus Tryb Single

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dokupiłem kostkę 1 GB ramu i zrobiłem testy czy na sokecie AM2 dual jest coś warty, oceńcie sami:

Tryb single ( jedna kostka 1GB GoodRam 800 Mhz) (5-5-5-15) CPU 2100 Mhz, Ram efektywne 700 Mhz

Odczyt z pamięci: 3514 MB/s

Zapis do pamięci:1523 MB/s

Czas oczekiwania pamięci: 63,6 ns

Tryb dual ( dwie kostki po 1 GB GoodRam 800 Mhz) (5-5-5-15) CPU 2100 Mhz, Ram efektywne 700 Mhz

Odczyt z pamięci: 3796 MB/s 8% wzrostu w porównaniu do singiel, tak sobie :?

Zapis do pamięci: 1841 MB/s 21% wzrostu w porównaniu do singiel, rewelacja normalnie :)

Czas oczekiwania pamięci: 62,6 ns 98,4% -bez rewelacji :cry:

Program który uzyskał te dane to Everest Home Edition

Niestety przy moim defaultowym CPU 2100 Mhz, wskutek tego że nie ma połówkowych dzielników pamięci uzyskuje tylko efektywne 700 MHz. Po podkręceniu procka do 2400 Mhz i przy dzielniku pam. 6, mam już pełne 800 Mhz

Po wynikach chyba widać że tryb dual to nie pic.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze testy wydajnosci, a nie przepustowosci? Sa to dwa odmienne rzeczy...

No i przydalo by sie nieco wyzsze taktowanie procka, bo przy tak niskich wartosciach nie jest on w stanie wykorzystac tego co oferuje dual

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi