Curly18 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Witam, postaram się napisać opis sytuacji. Dwa tygodnie temu: pewnego dnia kiedy pogoda się pogorszyła (burze itp) i szybko odłączyłem komputera od zasilania. Następnego dnia po burzy, odpalam komputera i zauważyłem co dziwnego dzieje po odpaleniu i grania podczas 15min gry World of Warcraft i wyskoczył sie korek i poczułem zapach spalenizny. Okazał się spalił zasilacz Topower Topower SPW-480W EZA (widać spuchniete kondensatory) i tego samego dnia oddałem do serwisu Zenfist.pl. i czekałem aż się wymienia lub naprawią do 5 września. Dwa dni temu: odebrałem zasilacza od kuriera GLS. Składam zasilacza do komputera i spokojnie włączył się. Podczas przeinstalowania Windowsa XP SP2 ENG, komputer wyłączył się. Zdziwiłem, że nie mogę odpalić komputera po raz drugi. Odłączyłem od zasilania i sprawdziłem czy wszystko jest podłączone. Naciskam power i odpalił się ale niestety podczas formatowania dysku, komputer się wyłączył i tak w kółko w rózne sytuacje np. przelecianie Memtest. Godzine pózniej: wyjmuję z obudowy płyte główną DFI i rózne podzespoły. Sprawdzam czy nie ma przypaleń, kondensatory wypuchniet i okazało że nic nie ma coś spalonego. Skladam komputera na stole i odpalam. Udało zainstalować XPeka. 1-2h póżniej: Komputer dobrze chodził, spokojnie instalował różne programy. Włączam ulubiona grę World of Warcraft. 15-20min póżniej: Komputer znowu się wyłączył podczas grania... :E i tak w kółko w rózne gry poprostu co jakis czas wyłącza... :kwasny: 3h pózniej: podczas próby odpalenia komputer, wyskoczył się korek :mad2: zauważyłem przede wszystkim winnym jest zasilacz, który okazał się nie jest nowiutki tylko niektóre elementy są wymienione na nowe. 15min póżniej: zamówiłem nowy zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W i czekam na kuriera. 1 Dzień póżniej: wyjmuję jedną kośc pamięci, karte dzwiękową i skystar 2. komputer... nie wyłącza się podczas grania przez 1h. Dziwne no... :E Sprawdzałem obie pamięci pod memmest i przeszedł testu. Postaram przetestować pamięci na drugim komputerze. Sprawdzałem też karta muzyczna działa ponieważ gra muzyka przez pół godziny i nie wyłączył ale podczas przeglądania neta a podczas grania to nie wiem :E Ale postaram zobaczyć. Skystar 2 działa po mozna bez problemu oglądac tv także był odłączany podczas grania tez się wyłącza. Aha może to wina zasilacz tak uważam, ponieważ żle zasila płytę główna bo wentylator chipsetu nie kręci się... podłączyłem do molexa 12v i kręci się spokojnie. Także był blue screen o błąd IRQ podczas uruchomienia komputera. 15min póżniej: składam powrotem i zapuściłem SuperPi 32mb i przeszedł. ale... podczas próby odpalenia jakiegoś programu, komputer się wyłączył. Oto screen podczas testowania Orthosa+czujniki temp: http://img165.imageshack.us/img165/4015/testim0.png Jakieś sugestie? Co może być przyczyna? Zasilacz czy płyta główna DFI? Mimo zasilacz podczas pracy jest zimny, ma dobre napięcia (mierzyłem miernikiem: 5v - 4.95v, 12v - 11.80v). Procesor, karta graficzna i chipset jest lekko ciepły. Teraz odłączyłem karte muzyczna, skystar2 i pamiec 512, komputer juz nie wyłącza! Może być płyta jest uszkodzona? Pozdrawiam, Dominik. Edytowane 7 Września 2007 przez Curly18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Wentylator na chipsecie sie kręci i nie kręci. Może chipset się przegrzewa i nie przegrzewa. Podłącz go pod molex i sprawdz komputer jak wtedy chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Wentylator na chipsecie sie kręci i nie kręci. Może chipset się przegrzewa i nie przegrzewa. Podłącz go pod molex i sprawdz komputer jak wtedy chodzi. Sorki, zle napisałem. Oczywiście jest podłączony pod molexem 12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Problem został rozwiązany. Kupiłem nowy i zmieniłem zasilacz na inny Corsair CMPSU-450VXEU 450W i ciut chodzi duzo lepiej ! Przyczyna: Topek po naprawie jest zj[beep]bany :lol2: ! jutro zostanie wysłany do serwisu i niech pograją na tym zepsutym topkiem ;) Będe musiał walic po kase albo nowy zasilacz (a nie modyfikowany zasilacz :angry: :blink: ). Dziękuje i pozdrawiam, Dominik. Edytowane 11 Września 2007 przez Curly18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Ten topower to typowo budżetowa konstrukcja, ale i ta kdziwię się, że nie wyrobił. Widocznie te kondzioły były marnej jakosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Ten topower to typowo budżetowa konstrukcja, ale i ta kdziwię się, że nie wyrobił. Widocznie te kondzioły były marnej jakosci. No może byc ale tez robił spięcie na linii elektrycznej i czasem wyskoczył korek ;) Teraz mam corsaira i chodzi bardzo dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...