tranc Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 A więc - komputer zakupiłem chyba 3 lata temu. Od tamtego czasu nic w nim nie zmieniałem, teraz jednak zaszła taka potrzeba (x264, a i w gry mimo wieku chciałbym pograć). Głównie chodzi mi o RAM i kartę graficzną (nie znam się, ale mam nadzieję, że motherboard i procesor jeszcze ujdą, jeśli nie, to napiszcie)... Mój "teraźniejszy zestaw" to: Procesor - AMD Athlon 64 2800+ 1.8GHz Karta graficzna - ATI Radeon 9600 Pro 128MB RAM - 512MB (jeśli trzeba sprawdzę model) Płyta główna - GA-K8VT800i(Pro) (nie mam pojęcia czy o to chodzi :D - jakbym podał coś źle, to napiszcie, a się poprawię). HDD nie podaję, bo nie ma on większego znaczenia. Teraz jeśli ktoś by mógł doradzić co w tym zmienić, by pograć w np. nowego airborne'a dość znośnie (średnie detale? :D to nie przesada? :-)), i mógł spokojnie oglądać filmy w HD, bo o to też mi chodzi... Budżet to, jak już wspominałem, 1000 zł, no, góra 1100... prosiłbym o konkretne modele, i adresy sklepów gdzie mogę ów sprzęt dostać - mogą być sklepy internetowe, ale SPRAWDZONE (wolałbym uniknąć nieprzyjemności, a i po całej Polsce nie mam zamiaru jeździć za kartą i ramem...) Nie znam się, ale chyba karta to powinna być jakaś nvidia - ati coś nie chce dawać DRI na linuxie [sterowniki nie chodzą ://]. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Sprzedaj to co masz - dostaniesz ~400-500zł. W sumie 1500zł. Potem bierzesz przykładowy zestaw za 1500zł w przyklejonym topiku Sysaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Sprzedawać wszystkiego to raczej bym nei chciał - czy takie coś byłoby kompatybilne... MOBO takie jak w poprzednim poście RAM Goodram 2X1GB 667MHz ____________________ 258zł GRAFIKA Palit 8600GT ______________________ 365zł CPU Intel Core 2 Duo E4400 BOX__________415zł I ile bym dostał za tamten procek, i grafikę? 100 zł chyba wyciągnę, nie? A, i jeśli coś trzeba podać - zasilacz chłodzenie, czy coś - prosze, napisz. Mialem juz raz sytuacje ze kupilem komputer i spalil mi sie, bo cos tam nei gralo (sorry ,za taka terminologie, ale nie znam sie na tym). i jeszcze cos - czy ram musi byc tej samej firmy - nie wiem jakiej mam tamten, i nie wiem czy musialbym sprzedawac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jak masz zamiar do płyty pod Athlona 64, AGP i pamieci DDR1 wsadzić Core 2 Duo, kartę graficzną PCIE i RAM DDR2?? Napisz jaki masz dokładnie zasilacz - zwłaszcza producent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Ok, nie znam się - dlatego też pytam. Dzięki, że odpowiadasz. Co do zasilacza - da się to jakoś sprawdzić? Np. w Benchmarku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie, musisz otworzyć obudowę i sprawdzić co pisze na naklejce zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Zrobię to, ale jutro. A, jeśli miałbym to wszystko sprzedać i kupić nowego, to ten za 1500, tak? Tylko tam są dwie opcje - która jest lepsza? nie pomógłbyś mi złożyć zestawu tak do grania i filmow, oczywiscie w cenie 1100 + to za ile pojdzie tamten zestaw = ~1600 zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Bierz zestaw na Intelu. Tylko RAMki najlepiej Kingstona 667. To co proponuje Sysak jest zwykle najlepszym sprzętem jaki można dostać za daną kwotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 tylko jezeli mamy do wydania 1600 to proponuej tak jak YogiCK zazaczył zestaw na intelu + grafe 8600GT bo wtedy sie miescimy spokojnie w tym przedziale cenowym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Do 2000zł to ja proponuję AMD. Powyżej - nieopłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Która karta jest lepsza - Palit (z przykładowego zestawu), czy 8600GT? PS. Udało mi się użebrać kolejne 100 zł - i teraz pytanie, gdybym miał trochę większy fundusz, to co najlepiej wziąć droższego - płytę, RAM, kartę, procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo_pl Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 IMO kratę graficzną, skoro grasz. Tak wogóle skoro masz 1200 zł to sprzedajesz obencego kompa (400-500 zł, czyli masz 1600-1700 zł) i kupujesz zestaw Sysaka z Intelem, tylko kartę wymieniasz na Palita 8600GT i masz dobry zestaw za ~1650 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 OK, czyli mój zestaw na tę chwilę: MOBO Abit IP35-E ____________________ 378zł CPU Intel E2140 BOX__________232zł RAM Goodram 2X1GB 667MHz ____________________ 258zł / Kingston 667 ---- http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...uZ3N0b24=/22984 244 GRAFIKA Palit 8600GT ______________________ 365zł OPŁACA SIĘ DOKUPIĆ!!! HDD Western Digital WD1600AAJS 160GB ______________ 179zł DVD-RW Samsung SH-183L SATA _______________________ 97zł Zasilacz Delta DPS-400MB-1 400W __________________________ 60zł Cena końcowa 1569 / 1555 - czyli w miarę się mieścimy :) Tylko teraz czytam opis procka i widzę [775] Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GH 1MB - czyli będę miał tylko 1.6GH? Czy 3.2? Bo już w starym Athlonie miałem 1.8, a 1.6 to lekko mówiąc mało -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Tylko teraz czytam opis procka i widzę [775] Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GH 1MB - czyli będę miał tylko 1.6GH? Czy 3.2? Bo już w starym Athlonie miałem 1.8, a 1.6 to lekko mówiąc mało -_- Teraz nie patrzy się już na zegar w pierwszej kolejności :). I tak bardzo łatwo możesz go podkręcić, a i wydajność bez podkręcania będzie bez porównania większa niż tego Athlona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 jeszcze nie wiesz, że mit gigaherców się skończył ? przykład >> Pentium DC 1,6GHz potrafi w grach wyprzedzić P4 na prescoccie 3,8GHz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tranc Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ok, ok - w kwestii hardware jestem dość zielony, nie bijcie :P Wszystkim serdecznie dziekuje za porady - jesli bede czegos jeszcze potrzebowal, nie omieszkam spytac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...