Skocz do zawartości
philips

Ogniwo Peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum - więc witam.

Ogólnie mój temat nie dotyczy komputerów - jednak ponieważ dotyczy ogniwa Peltiera - dlatego jako do znawców tego urzadzenia do Was się zwracam ...

o co chodzi...

Jestem astronomem amatorem i zajmuje się fotografowaniem nieba ( www.philips.art.pl/astro ). Kamery ( bo to już nie aparaty fotograficzne ) które do tego służą zbudowane są na matrycach typu CCD. Te matryce mają to do siebie, ze jak są ciepłe to powodują szumy na zdjęciach. Dlatego schładza się je w astronomii do temperatur sięgających nawet -30 stopni. Schładanie to odbywa się własnie za pomocą ogniw Peltiera i radioatorów z wiatraczkamki ( a nawet czasem blokami wodnymi typu WC jak w komputerach ). Jedną z takich kamer własnie wykonuje i mam problem z zasilaniem ogniwa. Dowcip polega na tym, że nie chodzi tylko o schłodzenie ale także o utrzymanie temperatury na stałym poziomie ( powiedzmy -10 stopni ) przez dłuższy czas ( kiedy na dworzu gdzie stoi teleskop na przestrzeni całej nocy temperatury wachają sie o nawet 10 stopni ).

Tak więc potrzebny jest zasilacz ogniwa z termoregulatorem. Jak wiadomo, ogniwa ciagną całą masę prądu, tak więc taki termoregulator musi mieć dość dużą moc regulowanego prądu ( około 5A ) i mieć możliwość zaprogramowania temperatury poniżej zera ( więc odpadaja te domowe ) i mieć możliwość zmniejszania napięcia a nie tylko wyłączania-włączania zasilania ogniwa ( bo przy takim systemie to ogniwa głownie się grzeją zamiast schładzać ).

Czy ktoś cos wie na temat takiego zasilacza/termoregulatora lub wie jak takie cuś sobie zlutować ? Jakieś linki, cos....

Z góry dzięki za pomoc i sorry za off-topic ale PC-mod to jedyne miejsce gdzie mogę na ten temat zdobyć info.

PS. jesli temat jest nie w tej kategorii to sorki... nie wiedziałem gdzie go zamieścić.

Edytowane przez philips

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry dzięki za pomoc i sorry za off-topic ale PC-mod to jedyne miejsce gdzie mogę na ten temat zdobyć info.

Nie ten portal ;-).

A pytanie lepiej było by zadać w dziale elektronika chyba- ja nie pomogę, ale jest na forum kilku elektroników którzy pewnie dali by radę.

Spróbuj też na forum elektroda.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten portal ;-).

A pytanie lepiej było by zadać w dziale elektronika chyba- ja nie pomogę, ale jest na forum kilku elektroników którzy pewnie dali by radę.

Spróbuj też na forum elektroda.pl.

tylko przy probowaniu na elektrodzi zmien chociaz nazwe portalu przy ctrl-c ctrl-v :)

a tak BTW

uzywa ktos jeszcze ogniw peltiera do chlodzenia prockow? bo juz dawno o tym na forum nie bylo, a pamietam ze za czasow mniej wiecej pentium3 byl jakis szal na nie

Edytowane przez teraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np ds18b20 + atmega8 + buz11 niesmiertenle i uniwersalne polaczenie jedyny problem to zakres w jakim sie moze wachac temperatura ;] 1-2*C mozna uzyska bez problemu gorzej jesli chcesz zeby to bylo z dokladnoscia do 0.5*C czy cos w ten desen . Proponuje zastosowac PWM ... link w sigu.

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi