Harnas80 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Witam Od kilku tygodni sledze fora internetowe na temat laptopow , wszedzie zdania sa podzielone jednak po wnikliwej analizie wypowiedzi doszedlem do wniosku - za taka kwote (3000 netto / 3600 brutto) w gre wchodzi HP ewentualnie Toshiba Satellite , o ktorej zaś zdania sa ponownie podzielone. Core 2 duo , czy core duo ? Sa roznice, w roznych testach nawet nieznaczne, jednak na pewno wzystko ma swoje wady i zalety i wlasnie okreslenie tych cech mnie interesuje. Lepiej 1 giga ramu czy moze dokupic jeszcze jedna kosc 1 gigowa ? Karta zintegrowana to na pewno , ale moze cos lepszego niezintegrowanego w tej cenie ? Sam uwazam ze 80% laptopow za taka cene (poczatkowo szukalem do 3000 zl brutto ) w ogole maja "smieszna" konfiguracje delikatnie to ujmujac :) Mnie interesuje laptop do uzytku w domu , chce zaoszczedzic miejsce, a przy okazji zmienic moj sprzecior ktory ma 10 lat (stacjonarny) Ide na 1 rok studiow i przyda mi sie przenosna maszyna, wiadomo jak to student bede uzywal lapka do filmow, surfowania po necie i myslalem ze bym sobie wreszcie pogral w cos na moim komputerku , ale stwierdzam ze za ta cene niestety nie poszaleje :) I tutaj jest moja prosba skierowana do kogos bardziej doswiadczonego , ja sie kompletnie nie znam na sprzecie komputerowym - pomijam ostatni miesiac czytania ktory przyblizyl mnie do tego srodowiska , jednak sam nie jestem w stanie podjac decyzji za ktora moge zaplacic 3000 zl i byc niezadowolonym Prosze o pomoc , jakies propozycje moga poczekac , interesuja mnie opinie jaka firma za taka cene do takich celow nadawala by sie najlepiej Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc Przepraszam za zle umieszczony topic, cos mi sie w glowie pomieszalo , wydawalo mi sie ze dalem go tutaj :) Edytowane 10 Września 2007 przez Harnas80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 A ja prosze o uwazne czytanie i umieszczanie watkow tam gdzie ich miejsce <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnas80 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 znalazlem cos takiego za 3600 zl brutto, czyli jakies 3k netto http://www.egospodarka.pl/24205,Notebooki-...920,1,15,1.html wiekszosc sie zgadza w opisie , ma oprocz tego 2 giga ramu :) Co myslicie o tej technologi procesorow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 A ja prosze o uwazne czytanie i umieszczanie watkow tam gdzie ich miejsce <_< chyba nie posłuchałeś kolegi... poczytaj najpierw forum o lapkach, m.in. temat o awaryjności acerów a do 3600pln spokojnie kupisz dell vostro 1500 pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnas80 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 chyba nie posłuchałeś kolegi... poczytaj najpierw forum o lapkach, m.in. temat o awaryjności acerów a do 3600pln spokojnie kupisz dell vostro 1500 pozdrawiam m czytalem ... prosze o opinie na temat tego wyboru albo chociaz delikatne skreslenie.. Duzo latwiej kogos opieprzyc, nie ? Prosze o zamkniecie tego tematu i wywalenie bo widze nawet pomocy nie uzyskam Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) przykro mi, że tak to odebrałeś kierując się opiniami ludzi na tym forum oraz własnym doświadczeniem odradzam acer ze zwględu na awaryjność. kilka dni temu kumplowi padł acer podczas gry w swat. nie wiadomo dlaczego nagle się wyłączył i już nie wstał... na szczęscie na gwarancji jeszcze jest. ja proponuję Ci dell vostro 1500, podstawową konfiguracje kupisz już za 2800zł i jest ona wg mnie w stosunku do ceny bardzo dobra KLIK1 jeśli chcesz z lepszą grafą i matrycą to niestety już trochę przekroczy twój budżet, ale warto się zastanowić czy nie dołożyć tych 300zł KLIK2 a jeśli interesuje Cię lepszy procek to proszę KLIK3 od acera lepsze jest aristo, model prestige 1700 ma fajny konfig i zmieściłbyś się w cenie. minusem może być mała liczba portów usb (tylko 3) KLIK4 z markowych jest tu jeszcze sony vaio. przyznam, że chyba to jakaś promocja to cena jest świetna, a wiadomo, że vaio ma świetne matryce KLIK5 sam się muszę nad nim zastanowić ogólnie warto szukać czegoś z niezintegrowaną grafiką, skoro chcesz w coś pograć od czasu do czasu, a w tej cenie o hp i toshibe dość trudno. tu jest hp, ale 17-stka KLIK warto zastanowić się też nad kadłubkami, ale tylko na lincencji VBI (Intel udziela gwarancji). tutaj rządzi niepodzielnie compal ze swoim modelem FL90 KLIK dobre parametry w nieco gorszej obudowie, lecz jeśli jesteś wyznawcą zasady "to ma działać a nie wyglądać" to komputer ten będzie chyba najlepszym wyborem, bo i pograsz sobie i film obejrzysz, a dodatkowo łatwo jest wymienić niektóre elementy lub coś dodać :] z innych kadłubków VBI to Asus Asmobile z serii S96, np KLIK ogólnie polecam stronę skapiec.pl gdzie mozesz sobie wyszukać najtansze ceny konkretnych modeli w sklepach oraz allegro, gdzie komputery wystawiają normalne firmy. wybór jest, jak widzisz. teraz sam musisz zdecydować czy chcesz coś markowego o nieco gorszym configu, czy może kadłubek z lepszymi bebechami. warto też poczytać nieco więcej o konkretnym modelu, który Cię interesuje oraz opnie ludzi. dlatego też odradzam Ci acer oraz fujitsu siemens. nie mam już czasu aby szukać więcej modeli, zachęcam Ciebie abyś sam też poszukał. w końcu to całkiem poważna inwestycja i lepiej dobrze ją przemyśleć pozdrawiam m Edytowane 13 Września 2007 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnas80 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Szczerze to az tak rozwinietej odpowiedzi sie nie spodziewalem , dziekuje serdecznie za proste wytlumaczenie , teraz wiem czego szukac a czego unikac i na co zwrocic szczegolna uwage, naprawde pomogles mi :) Dziekuje , to kontynuuje szukanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 witam odświeżam trochę temat, ponieważ w końcu stanąłem przed wyborem. jaki laptop? tyle ich na rynku... budżet ~3,5k i pewne wymagania lapek dla studenta informatyki. cuda nie potrzebne, ale musi wytrzymać te 3 lata co najmniej (tyle zostało do ukończenia). wykorzystywany będzie on głównie do programowania i internetu. grać nie będę, jakoś nie ciągnie mnie do gier. co innego moi kumple, wiadomo, że jak się mieszka w akademiku to trzeba się jakos dzielić. jednak wychdzę z załozenia, że lapki nie są do grania. zatem gry myślę, że tylko sporadycznie będą włączane. nie myślcie jednak, że zintegrowana grafika się nada. u nas na polibudzie gdanskiej mamy dużo różnych przedmiotów i czasem trzeba programować to w directx, opengl, czy blenerze. myślę, że niezintergrowana grafa bardzo się jeszcze przyda. lapek powinien działać komfortowo pod windą jak i linuxem (na pewno oba systemy zainstaluję). mobilność też sie liczy, czasem zabierać go będę na uczelnię, czy do kumpla. marka nie jest dla mnie aż taka ważna. wychodzę z założenia, że laptop ma działać a nie wyglądać. dlatego też nie polecajcie mi proszę acerów ani fs-ów (ma działać ;) ). na koniec moze jeszcze co chciałbym aby w miarę możliwości siedziało w lapku. procek - C2D, T7100 byłby najlepszy ram - 1GB, 2 byłoby wspaniale grafa - cos niezintegrowanego ;) dysk - w zasadzie obojętnie lan - 1Gbps, bo mamy fajne łacze w akademiku :) BT - bardzo się przyda bateria - standard to 6-cell, ale nie obraziłbym się gdyby była 9-cell wifi - tak żeby działało (wstyd się przyznać, ale nie wiem jakie standardy teraz panują, ale pewnie a/b/g) camera - nie potrzebna, ale nie będę krzyczał jeśli będzie czytnik kart - im więcej obsłuży tym lepiej matryca - tu właśnie nie wiem czy 1280x800 czy 1440x900 to chyba wszystko. powiecie pewnie, że cieżko w tej cenie bedzie znaleźć cos godnego uwagi. ci którzy śledzą cały czas to forum zauwazyli pewnie, że często polecałem dell'a vostro 1500. szczerze mówiąc jestem na 90% zdecydowany na niego, bo w tej cenie mogę mieć praktycznie wszystkie elementy w/w. ostatnio był za 3,5k z prockiem t7300, 2GB ram, 160GB dysk, gf8400gs... świetan cena, prawda? jednak szybko poszedł. ogólnie nie mam też nic przeciwko kadłubkom, byle na platformie VBI. szkoda, że comaple FL90 poszły tak w górę... dziękuję za przeczytanie tekstu, za błędy przepraszam i z góry dziekuję za wszelkie propozycje pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Ja na Twoim miejscu dozbierał bym 400zł i pomyślał bardzo poważnie nad ThinkPad'em R61. Edytowane 26 Września 2007 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 ciekawy ten thinkpad, ale te 400zł to dla mnie dużo i bym zbierał taką kasę przez kilka miesięcy, a lapek w zasadzie im szybciej tym lepiej. mam jeszcze pytanie o matrycę. z kompa będę korzystał dobrze 10-12 i więcej godzin dziennie. zastanawiam się czy nie wziąć lapka z matową matrycą. czytałem wiele opinii, że matowa lepiej się sprawdza w pracy biurowej. akurat dell vostro można brać z matową lub szklaną (true life) matrycą. jak sądzicie jaka będzie lepsza? no i rodzielczość 1280x800 czy 1440x900? proszę o opinie :) pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agent0700 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 zdecydowanie z matową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 ech stoję przed dylematem 2 opcje i muszę zmieścić się w 3,5k 1. vostro 1500 PROCESSOR Intel® Core™ 2 Duo T7100 (1.8GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB) OPERATING SYSTEM Genuine Windows® XP Home LCD PANEL 15.4 inch Wide Screen XGA LCD Display with TrueLife™ MEMORY 2GB Shared Dual Channel DDR2 SDRAM at 667MHz, 2 DIMM HARD DRIVE 120G 5400RPM SATA Hard Drive OPTICAL DRIVE 8X CD/DVD Burner w/ double-layer DVD+R write capability, w/ Roxio Creator VIDEO CARD 128MB NVIDIA® GeForce™ 8400M GS MEDIA DIRECT Dell Exclusive MediaDirect™ Instant Play Software Application WI-FI WIRELESS CARD Dell Wireless 1390 802.11g Wi-Fi Mini Card BLUETOOTH WIRELESS Dell Wireless 355 Bluetooth Internal (2.0 + Enhanced Data Rate), WinXP WEBCAM No Webcam Option BATTERIES 56 WHr 6-cell Lithium Ion Primary Battery Cena zestawu: 3 450zł 2. fl90 Procesor: Core 2 Duo T7100, 2x1.8GHz, 2MB Cache FSB-800MHz Pamięć: 2048 MB DDR2 667 KINGSTON D.Twardy: 120GB SATA2 5400Obr. 8MB N.Optyczny: Dvdrw Dual Layer (dvdrw +/-) K.Graficzna: GEFORCE 8600GT 256MB (NIE POBIERA Z RAM) K.Muzyczna: wbudowana K.Sieciowa: 10/100/1000 Mb/s Matryca: Crystal Brite 15'4" Rozdzielczość: 1280:800 WXGA Panorama Kamera: Zintegrowana 2.0Mpx Modem: 56K Czytnik Kart: Ms,Ms Pro,SD,MMC Złącza zew.: 4x USB 2.0 D-SUB(wyjście na monitor) 1x S-VIDEO (wyjście na TV) 1x S/PIDF (audio) - zewn. głosniki 1x Wyjście na mikrofon 1x RJ-11 (modem) 1x Wejście na mikrofon 1x RJ-45 (lan) 1x FireWire (IEEE 1394) Gniazda dod.: 1 x Express Card/54 Gwarancja: 24 miesiące producenta Bateria: 4800mAh System: brak (Można dokupić każdą wersję windows XP lub windows Vista) cena: 2475 które brać? gdyby ten r61 był nieco tańszy to może bym go wziął... pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 stałem przed podobnym dylematem. Mnie ostatecznie przekonały solidność Della i znacznie większa możliwość odsprzedania potem laptopa za rozsądną cenę. Jak ktoś sie nie zna i usłyszy nieznaną nazwę Compal to zrezygnuje, a jak sie zna i wie co dobre, to dużo nie da :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...