Henryk Kwinto Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Witam, pół godziny temu stałem się posiadaczek Prodigy HD2. Zanim dostałem kartę bacznie śledziłem losy tego tematu. Idąc za konkluzjami posiadaczy tej karty też zdecydowałem się wymienić Op'ampy na LM4562. Znalazłem na stronce TME.eu/pl : LM4562NA/NOPB Układ scalony 2xHiFi-Op-Amp 55MHz 20V/us DIP8...czy ten wzmacniacz to ten sam który proponujecie ? (nie chciałbym kupić w ciemno). Odnośnie Opampów polecam dwa tematy na audiostereo: http://www.audiostereo.pl/Audiotrak_Prodig...A1EX_35800.html http://www.audiostereo.pl/DAC_AK4396_41034.html Na początek proponuję w miejsce U11 (ten najbliżej wyjść RCA) AD8022 lub AD8599 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Widziałem że polecany jest zestaw AD8022 + 2xOPA2604, w tej konfiguracji mają ocieplene brzmienie (na czym mi zależy), ale nie jest wspomniane jak wybrzmiewa bas i jak nisko schodzi. Ciekaw jestem jak by wypadła konfrontacja AD8022 + 2xLM4562, próbował ktoś już może takiego połączenia? Słucham muzyki elektronicznej, rock, często też dużo lżejszych kawałków. Dobrze było zyskać dźwięk detaliczny, ocieplony (na dołączonych opampach jest suchy), z lepszym dołem...teraz odczówalny jest jako bardzo słaby. Niestety w kwestii innych przeróbek typu lutowanie jestem laikiem, więc ogranicze się do zmieniania dźwięku z poziomu wymiany opampów. PS: Powtórze ptanie z mojej poprzedniej odpowiedzi...czy LM4562 = LM4562NA ? czy dwie ostatnie litery w symbolu mają znaczenie - w sęsie - czy to nadal te same wzmacniacze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Jeszcze jedno, krótkie pytanie, na tme znalazłem AD8022ARZ z tym że ta wersja ma krótkie odstające na boki http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtm...26bf_szukaj%3D+. Czy to znaczy że nie wejdą na miejsce w Prodigy, tudzież będzie trzeba lutować..ewentualnie, czy istnieją wersję z pionowymi nóżkami ? Tak jak już pisałem, w kwestii dłubania w elektronice jestem zielony. Proszę o pomoc w doborze, i dziękuję za wyrozumiałość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) PS: Powtórze ptanie z mojej poprzedniej odpowiedzi...czy LM4562 = LM4562NA ? czy dwie ostatnie litery w symbolu mają znaczenie - w sęsie - czy to nadal te same wzmacniacze ?Tak LM4562: NA to sa takie jak trzeba MA to sa takie mniejsze (potrzbena przejsciowka) http://www.audioupgrades.co.uk/images/lm4562ma_sml.jpg MA http://images.tigerdirect.com/itemDetails/...008-sf13-sp.jpg NA Poza nozkami roznia sie wilkoscia MA jest jakies 6x MNIEJSZE:) Masz kupic NA;] pzdr http://www.allegro.pl/item429864749_uklad_..._lm4562_na.html http://www.allegro.pl/item429864748_uklad_..._lm4562_ma.html Te mniejsze mozesz na podstawki wlutowac Edytowane 30 Października 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zmówiłem już 2xLM4562, co do AD8022ARZ w których - jak pisałem - nóżki nie są skierowane ku dołowi, ponoć można odgiąć je w dół i będzie działało...przynajmniej tak twierdzi mój znajomy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zmówiłem już 2xLM4562, co do AD8022ARZ w których - jak pisałem - nóżki nie są skierowane ku dołowi, ponoć można odgiąć je w dół i będzie działało...przynajmniej tak twierdzi mój znajomy. AD8022 występuje w obudowie SO8 a ty potrzebujesz DIP8 - trzeba adapter albo polutować go w podstawkę prezycyjną na drucikach chociaż. Nie da się odgiąć nóżek i wsadzić AD8022 bezpośrednio w podstawkę DIP8. Połączenie 2xLM4562NA + AD8022 nie będzie zbyt ciekawe. Na nie ruszanej karcie będzie na pewno dudniący basik i przymulony dźwięk ogólnie. Już lepiej wsadzić 3x LM4562. Z ciekawych kombinacji bez lutowania to 2x LM6172 + LM4562 - będzie fajnie. Ogólna zasada to jako bufory wsadzać chłodniejsze kostki, mogą być nieco przyostrawe nawet, a łagodzi to op'amp wyjsciowy. Tak poza tym to ten op'amp wyjściowy (najbliżej wyjść RCA) ma największy wpływ na brzmienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zmówiłem już 2xLM4562, co do AD8022ARZ w których - jak pisałem - nóżki nie są skierowane ku dołowi, ponoć można odgiąć je w dół i będzie działało...przynajmniej tak twierdzi mój znajomy. Kupiłeś z allegro ? jak tak to szkoda bo NSC przysyła je for free. Przysyłają w ciągu 3 dni po pozytywnym rozpatrzeniu zamówienia 3 sztuki UPS'em :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 To mnie zmartwiłeś, myślałem że AD8022ARZ jest właśnie jasny i gra powietrzem, tyle tylko że jest ocieplony. Trafił mi się w takim razie błąd początkującego, z tym lutowaniem masz na myśli lutowanie drucików do opampa tak żeby stworzyć imitację podstawki DIP8 ? ->Kupiłeś z allegro ? jak tak to szkoda bo NSC przysyła je for free. Przysyłają w ciągu 3 dni po pozytywnym rozpatrzeniu zamówienia 3 sztuki UPS'em Na pewno skorzystam z tej opcji, im więcej wzmacniaczy tym więcej zabawy :lol2: Zamówię na pewno jedną kostkę LM4562 (będę miał wtedy 3 do najbardziej polecanego zestawu), a nad dwiema następnymi się zastanowię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) Kupiłeś z allegro ? jak tak to szkoda bo NSC przysyła je for free. Przysyłają w ciągu 3 dni po pozytywnym rozpatrzeniu zamówienia 3 sztuki UPS'em :) Chce kupić 2 x AD8022 co to jest to NSC ? Ten AD8022ARZ też pasuje do przejsciówki SO8->DIP8 ? Edytowane 30 Października 2008 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) NSC=National SemiConductors :) i przysyłają darmowe sample max 3szt na tydzień trochę kostek Lm4562 już mam, bo cena z allegro jest kosmiczna. Analog Devices też wysyła darmowe sample ale nie zamawiałem od nich jeszcze nic, wiec nie wiem jak się u nich sępi kostki Edytowane 30 Października 2008 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freaker Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Mi nigdy nie przysłali a zamawiałem kilka razy. Zawsze kazali czekać na potwierdzenie i odpowiedź na email, niestety żadna wiadomość później już nie przychodziła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Bo majl mosi byc firmowy i w zastosowaniach podajesz kontkernty cel Jak podasz mlody16@gmail.com to ci nie przysla;P AD8022 występuje w obudowie SO8 a ty potrzebujesz DIP8 - trzeba adapter albo polutować go w podstawkę prezycyjną na drucikach chociaż. Nie da się odgiąć nóżek i wsadzić AD8022 bezpośrednio w podstawkę DIP8. Połączenie 2xLM4562NA + AD8022 nie będzie zbyt ciekawe. Na nie ruszanej karcie będzie na pewno dudniący basik i przymulony dźwięk ogólnie. Już lepiej wsadzić 3x LM4562. Z ciekawych kombinacji bez lutowania to 2x LM6172 + LM4562 - będzie fajnie. Ogólna zasada to jako bufory wsadzać chłodniejsze kostki, mogą być nieco przyostrawe nawet, a łagodzi to op'amp wyjsciowy. Tak poza tym to ten op'amp wyjściowy (najbliżej wyjść RCA) ma największy wpływ na brzmienie. cholera a ja myslalem ze ten jeden jest na sluchawki (kol RCA) a te 2 to na lewy i prawy kanal :lol2: :lol2: Juz ide zamawiac sample lm6172:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Dobra a gdzie dostane przejsciowke SO8 -> DIP8 ? Bo ja juz te AD8022 z kolegą dawno kupilismy a sama przejsciowke zamawiac z itnernetu z droga przesyłką to wychdzoi drogo Edytowane 31 Października 2008 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Scalak w Zabrzu na wolnosic;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 To mnie zmartwiłeś, myślałem że AD8022ARZ jest właśnie jasny i gra powietrzem, tyle tylko że jest ocieplony. Trafił mi się w takim razie błąd początkującego, z tym lutowaniem masz na myśli lutowanie drucików do opampa tak żeby stworzyć imitację podstawki DIP8 ? AD8022 źle będzie współgrał z LM4562 gdyż wsadzisz 3 ciepłe op'ampy do karty. Natomiast kombinacja 2x OPA2604 + AD8022 już zagra bardzo dobrze, z szeroką sceną, bardzo głębokim i szybkim basem, równym pasmem i dobrą separacją. Co do wzmaka słuchawkowego to sygnał na wyjście słuchawkowe przechodzi przez bufory (te wymienialne) i potem na wzmaki JRCxxxx (niewymienialne - dokładnego numerka nie pamiętam) - chodzi o to, że bufory mają wpływ na wzmak słuchawkowy, a ten ostatni op'amp już nie. Poza tym to wymiana op'ampów to tak na dobry początek... Z tej karty można wycisnąć naprawdę nieziemskie brzmienie (może ktoś z Krakowa chciałby posłuchać? :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 AD8022 źle będzie współgrał z LM4562 gdyż wsadzisz 3 ciepłe op'ampy do karty. Natomiast kombinacja 2x OPA2604 + AD8022 już zagra bardzo dobrze, z szeroką sceną, bardzo głębokim i szybkim basem, równym pasmem i dobrą separacją. Co do wzmaka słuchawkowego to sygnał na wyjście słuchawkowe przechodzi przez bufory (te wymienialne) i potem na wzmaki JRCxxxx (niewymienialne - dokładnego numerka nie pamiętam) - chodzi o to, że bufory mają wpływ na wzmak słuchawkowy, a ten ostatni op'amp już nie. Poza tym to wymiana op'ampów to tak na dobry początek... Z tej karty można wycisnąć naprawdę nieziemskie brzmienie (może ktoś z Krakowa chciałby posłuchać? :D ) Mowisz o modzie ala Henryk Kwinto? Jak tak czy sam robiles? Czy podjalbys sie tego (za ile?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 ->Bo majl mosi byc firmowy i w zastosowaniach podajesz kontkernty cel Jak podasz mlody16@gmail.com to ci nie przysla;P Hmm, możesz mi powiedzieć jaki Ty podałeś konkretny cel? Szczerze mówiąc nie zabardzo przychodzi mi do głowy co napisać (jakie miało by być ich wykożystanie) :/ Pracuje w dużej firmie sprzedającej elektronikę w sklepach powierzchni marketowej :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Nie robiłem sam, przypadkowo zacząłem rozmawiać z @Henrykiem Kwinto no i stałem się posiadaczem karty przez niego przerobionej :) Osobiście się nie podejmę, nie mam doświadczenia z lutowaniem rezystorków smd, nie mam też dostępu do niektórych elementów. Ale same elektrolity czy zasilanie to raczej nie taka ciężka sprawa, jeszcze z prostszych rzeczy kwarc można wymienić, po tym i tak jet spora różnica :) Ale ktoś z audiostereo jeszcze się zaczął bawić HD2 trzeba popatrzeć w temat i się popytać bardziej doświadczonych osób :) http://www.audiostereo.pl/DAC_AK4396_41034.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 ->Bo majl mosi byc firmowy i w zastosowaniach podajesz kontkernty cel Jak podasz mlody16@gmail.com to ci nie przysla;P Hmm, możesz mi powiedzieć jaki Ty podałeś konkretny cel? Szczerze mówiąc nie zabardzo przychodzi mi do głowy co napisać (jakie miało by być ich wykożystanie) :/ Pracuje w dużej firmie sprzedającej elektronikę w sklepach powierzchni marketowej :). Tam wybierasz jakies ciach!ly z zakladki zaznaczylem cos poprostu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 (edytowane) Ktoś sprzedaje swoją HD2 w cenie 260 złotych - link. Powtarza, że "wszystko w porządku" widać gierki "mu nie chodzą" ;) Edytowane 2 Listopada 2008 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Narazie w zadnej gierce nie mialem problemow. Nie mam problemow ze zwiechami itd Jedynie nie dziala panel sterownikow (vista 64x) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 To czy HD2 śmiga w każdej gierce mocno zależne od konfiga jednemu będzie się wieszać i ciąć i ogólna mordęga a drugi tylko dostanie strzała po ilości klatek a działać będzie wszystko poprawnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freaker Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 U mnie wszystkie gierki działały na HD2. Nie miałem żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 U mnie na HD2 nie mam problemu z dźwiękiem w grach... Owszem - może większość nowych tytułów leci w trybie software... ale to tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 To fajnie :) Szkoda, że Ja kupiłem już za 350 plus koszty wysyłki inaczej wziąłbym od tego gościa.. (100 w kieszeni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloszArt Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Podłączyłem 2xLM4562 jako bufory (nie wymieniłem jeszcze wyjściowego). Dźwięk schodzi wyraźnie niżej, ale nie ma jeszcze tego na czym mi zależało. Jest teraz więcej ocieplenia w dźwięku, jednak słychać naleciałość metaliczności, co poprawi AD8022 mam nadzieję. Tutaj pojawia się kolejne pytanie...czy na Tme.eu/pl są dostępne podstawki SO8->DIP8 pasujace do AD8022 ? i jak się nazywają fachowo? bo w drzewku wyboru na tme nie wiem nawet pod jakim hasłem szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 W TME nie znalazłem ale masz ma allegro: http://allegro.pl/item472544782_adapter_so...d_gotronik.html poza tym jak byś jakieś inne kombinacje sprawdzał, to jako bufory lepiej się sprawdzają bardziej neutralne i jaśniejsze opampy niż LM4562 sprawdź wcześniej 2x NE + na wyjście LM4562 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Czy cokolwiek tutaj zmieniać? A ten bajer L link R - kompletnie nie wiem po co to jest? Działa dopiero po włączeniu QVE? Edytowane 4 Listopada 2008 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 a ten jest jakiś trefny ? http://allegro.pl/item472635992_przejsciow..._dip8_2szt.html co to znaczy ze nieoszlifowany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Patrząc na post wyżej: Jest sens używać Asio4All miast Asio z HD2? Czy poza brakiem słyszalnej różnicy (czy brakiem w ogóle) w jakości można zaobserwować coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...