Skocz do zawartości
grudek

Gigbyte Ga-m57sli-s4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam płyta jak w temacie rev 1.1. Mam problem z podkręceniem X@ 4000+. Wsszystko przez Intelligent Tweakera w biosie. Przy ustawieniach na auto moje pamiątki A-Data 800+ pracują na 700M ponieważ dzielnik pamięci jest 6 (2100/6). Niestety f pamięci zmienia się chyba tylko przez zmianę HTT. Jeśli ustawię HTT na więcej niż 216 włącza się komunikar POST, że ni chu,chu.

Zmieniam HTx3 i x4 i bez zmian. Zmiana Vcore do 1,375V nic nie dała. Miałem nadzieję na podkręcenie procka do 2700 i pamiątek na 900 a tu procek idzie 2268 a Ramy 756.

1.Pytanie czy można jakoś obejść te komunikaty POST lub inaczej podkręcić aby się nie "mieszał" (może mnoznik na 10 a nie 10,5)?

2. Czy może kożystać z dostarczanego do płyty Easy Tune do kręcenia? Nie wiem jednak czy on zmienia coś w biosie czy dopiero jak wstanie winda czyli czy musi dziłać w tle? Jeśli kożystać z niego to czy ustawienia w biosie na auto?

Edytowane przez grudek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz żę w biosie gigabyte wciska się ctrl + F1 żeby wyświetlić zaawansowane opcje (przetaktowanie), po drugie napięcie pamięci proponuję ustawić na 2.1 V, albo lepiej 2.2 V jeżeli chcesz ustawić 900 Mhz, procesor kręć FSB, htt na x3, a pcie clock na 101 Mhz.

Zobacz też na stronie gigabyte czy nie ma nowego biosu. - płyta z nforce 570 gigabyte może nie działać z htt większym od 280 - 300, ale do tej wartości powinno działać.

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w opcje zaawansowane oczywiście wchodzę, bios najnowszy, pamięci mam na razie 2,0 bo chcę najpierw osiągnąć dedykowane 800 na timingach 4,4,4,12 i 2,0V (bo tak powinny bez łaski chodzić). Mnie to martwi, że nie mogę większej szyny ustawić niż 216 (na Ht x 3 i 4 i 5 na auto) bo wyskakuje komunikat w biosie, że albo wybierę defaultowe ustawienia albo ostatno dobrą konfigurację bo bios wchodzi w tryb safe. Mogę również wybrać przez F1 w tym komunikacie jazdę dalej ale jakoś te wyższe ustawienia sa nie widoczne jak się załaduje winda czyli ich nie łyka.

Podniosłem też PCI na 101 i bez zmian. Czy ja nie powinienem przypadkiem przed kręceniem procka ustawić ramy na inaczej niż DDR800? Jak czytam o kręceniu Brisbanea to chyba ustawiają na 533 a przez tajemnicze przeliczniki mają 800?

OK, już wiem jak jest z tymi dzielnikami (lektura forum) i daję radę kręcić procka. Biosik jest ok. Jak coś źle poustawiam to wtedy wyskakuje komunikat POST a jak jest do przyjęcia to można śmiało kręcić.

Na razie ustawiłem lightowe wartości procek 250x10, HT link mam 1000 (250x4), pamięci na PC666 idą z dzilnikiem 6 spokojnie 833 na 2V. Po zapuszczeniu PI i potem Orthosa miałem wskazania temp przez Everesta: procesor-45, rdzeń1-32,rdzeń2-36. Nie wiem która z tych wartości jest poprawna. Jak się nauczę wstawiać na forum obrazki to dam screena. Zaczynam być z tej płytki zadowolony. Max HTT nie sprawdzałem ale na pewno 280 działa bo przy mnożniku 9 płyta chodziła spokojnie tylko pamięci miały 720.

Edytowane przez grudek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi