pc_max Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Szukałem- nie znalazłem na forum tematu o tematyce (heh) scenowej. (słabo szukałem?) Przeglądając sobie najnowsze produkty światowej sceny natrafiłem na zwycięskie demo z party "B R E A K P O I N T 2 0 0 7". To produkcja grupy FarbRausch znanej m.in. ze woich wcześniejszych produkcji: Gra FPS, która zajmuje 96 kB!!! FREEWARE Fr-025 The Popular Demo (final2) Benchmark By Farbrausch, Ranking benchmarka grupy scenowej, pochwalcie się wynikami Wcześniej było jeszcze demko fr-08 które wstrząsnęło całą demosceną. Pliczek ważył 64k a było co oglądać. Tak czy owak polecam ściągnąć i oblookać ich najnowsze demko: fr-041 (179k) JAK ONI TO ZMIEśCILI W TAK MAłYM PLICZKU? oficjalna strona grupy Zapraszam do wymieniania się informacjami o ciekawych demach- samemu nie sposób do wszystkich dotrzeć- jest tego tyle, że czasami odechciewa się brnąć przez kiepskie produkcje aby znaleźć perełkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 8O farbraush jak zwykle mocny... nonono, ci kolesie to mają fantazję i talent. Gdyby tak producenci obecnych gier choć w 25% posiedli wiedzę o kompresji jak oni, to świat byłby piękniejszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Farbrausch roxuje rulezem. Z pozostałych grup poniższe są warte uwagi http://www.demoscene.info/groups.en.html Edytowane 11 Września 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Farbrausch to magicy sa. Kurde, to nowe demo rewelacja i jeszcze ile to zajmuje :) Az mi momentami zwalnia jak dowalilem wszystko na full :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Niejedne demko wygląda lepiej niż popularny 3dsmark ;p, coś pięknego i to jeszcze tak mało waży, masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 ...ale to już nie to. Tutaj masz możliwość korzystania z cholernie obszernych bibliotek dx3d czy opengl. Prawdziwe cuda robili w latach 90, tam trzeba było jeszcze umieścić w 64kb procedury rysowania trójkątów texturowanych, line wektorów, etc. Co nie zmienia faktu, że czapki z głów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) Tru, tru... Sceną interesuję się już szmat czasu- od momentu zakupu pierwszego komputera (timex2048). Dema zawsze wyciskały wszystkie soki ze sprzętu. Pokazywały również efekty, które teoretycznie nie były możliwe do wykonania (przynajmniej twórcy sprzętu nie przewidzieli tego) np equalizer na "ramce" wokół ekranu w spectrum, wielokanałowy (tzn. więcej niż 4) dźwięk na amidze, itp. Na scenie PC kilka lat temu był podział na dema softwareowe i resztę- znaczy na niekorzystające z akceleracji sprzętowej i korzystające. Tych pierwszych już nie widzę... za to pojawił się nowy podział... może nie podział- gatunek- Browser Demo czyli demko wyświetlane w oknie IE. Edytowane 12 Września 2007 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 masagin by farbrausch/neuro to trzeba zobaczyc i posluchac :rolleyes: invitka nvision08 i fp na breakpoint '08 http://www.scene.org/file.php?file=%2Fpart...ip&fileinfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Dawniej scena była widoczna na płytkach czasopism. Obecnie jakoś tego nie widuję. Większość osób, które na co dzień korzysta z kompa i Sieci nie ma nawet pojęcia o jej istnieniu. Jak widać scena ma się dobrze. O demach w przeglądarkach nie słyszałem, ale chętnie zobaczę. Jakieś polecane linki? Odnośnie samych dem, to (o ile mi wiadomo) pisane są głównie (o ile nie w całości) w ASM, więc gry w tej "technologii" to pobożne życzenie i czysta fantazja. Nie mniej jednak optymalizacja przy pomocy wstawek ASM jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Niestety nie te czasy. Jeśli chodzi zaś o szukanie, to chyba był kiedyś podobny temat na PPC i był link do dema (a właściwie silnika FPP - można było sobie chodzić po podziemiu). Nie chcę skłamać, ale wydaje mi się, że całość miała 9K. Ładowało się to chwile, ale niech mnie kule biją jak to wyglądało uwzględniając rozmiar exeka. Był chyba nawet dołączony programik do produkcji własnych dem. Może ktoś pamięta to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Ta gierka 3D w 90kb to kkrieger -> KLIK. Tutaj duża strona o browserdemach -> KLIK wraz z demkami oczywiści -> KLIK. Tutaj też coś jest -> KLIK. Jeśli chodzi o produkcje z bp'08 to cała pierwsza piątka warta jest oblookania- jeśli mnie pamięć nie myli- zostały na dysku po obejrzeniu więc pewnie warto (oglądałem zaraz po party i najlepsze zostawiałem): 01 1214 masagin - farbrausch & neuro 02 1112 Metamorphosis - Andromeda Software Development 03 1065 Shad 3 : Whitecoma - Cocoon 04 1049 Falling Down - Ukscene Allstars 05 847 theBeauty - einklang.net Wszystko do pobrania z scene.org. Edytowane 5 Maja 2008 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Ja również odkąd w domu stanął pierwszy komputer zachwycałem się demkami dłubanymi w przeróżnych językach programowania przez zdolnych ludzi a na zawsze w mojej pamięci pozostanie to demko, jedno z najlepszych jakie dane mi było oglądać. Zapodaję wersję youtube, zeby kazdy mógł zobaczyć kto jeszcze nie miał tej przyjemności. Heaven Seven platform : MS-Dos Windows type : 64k release date : april 2000 release party : Mekka & Symposium 2000 compo : Pc 64k ranked : 1st related : remix Edytowane 5 Maja 2008 przez apo5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 apo5, dzięki za linka i uświadomienie, że takie coś można dorwać na YT. Dzięki temu znalazłem demko, które podziwiałem 10 lat temu. http://www.youtube.com/watch?v=womMYxxQ-Rg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Ja również odkąd w domu stanął pierwszy komputer zachwycałem się demkami dłubanymi w przeróżnych językach programowania przez zdolnych ludzi a na zawsze w mojej pamięci pozostanie to demko, jedno z najlepszych jakie dane mi było oglądać. Zapodaję wersję youtube, zeby kazdy mógł zobaczyć kto jeszcze nie miał tej przyjemności. Heaven Seven platform : MS-Dos Windows type : 64k release date : april 2000 release party : Mekka & Symposium 2000 compo : Pc 64k ranked : 1st related : remix Jak to jest z 2000r. to pełen podziw, bo to ma grafikę o którą można posądzić kilka nowych tytułów ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Kolejne parties (assembly08) -> kolejna klimatyczna produkcja upchana w 64kb: Panic Room by Fairlight DOWNLOAD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Ja na moim sprzęcie raczej preferuje te z YT ;) Chociaż działa mi dość sporo. Zawsze mnie ciekawiło to 64kB. I jeszcze na koniec w creditsach jak pisze, ile to MB surowego dzwieku, tekstur i innych dupereli, ile danych przeleciało przez RAM... Coś pięknego. Fajnie jakby gry tak starannie zaczeli robić i potem jakieś jebiaszcze tytuły - "Download now, 20MB" xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 I nie byłoby takiej pogoni za szybszymi łączami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Z tego co pamiętam to wykorzystuje biblioteki DX do generowania obrazu 3D na bieżąco czy jakoś tak :> Jak dla mnie wygląda to ładnie. Fizyka wody całkiem całkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Panowie, czy ten plik nie jest zawirusowany ? Sciagalem z kilku zrodel (tych w tym linku) i zawsze mi AVG znajduje w tym jakiegos Trojana. Edytowane 3 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...