s7evin Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Konfiguracja kompa core2 duo e4300 wentyl scythe ninja pasywny pamiec 2x512 geila 800mhz evga na 650ultra gf8600gt pasywny buda alum i zastanawiam sie czy tagan380w pociagnie to? czy moze tagan420w lub bequiet 450w? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Niezależnie od tego o jakim Taganie mówiłeś, lepszy jest BQ SP 450W. Ewentualnie jeśli chcesz oszczedzać to jeszcze Corsair VX, ale sam bym wybral BQ. A tak poza tym planujesz jakieś went w budzie? Bo będzie Ci się to wszystko strasznie grzało... CPU pasywny, GPU też, a zasilacze i ich went preferują bardzo wolne RPM. Osobiście zalecam przynajmniej jedną, a najlepiej dwie 120 do budy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Oszczędzać nie chcę. Planowałem zakup pasywnego zasilacza, bo preferuję ciszę. Jednak te dobre są zbyt drogie. Może później wymienię. Buda aluminiowa będzie działać jako jeden wielki radiator i nie planowałem żadnych dodatkowych wiatraków. anw. Tagan 380W pociągnie tą konfigurację? Czy nie da rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Tagan 380w to dziadek z jedną linią 12v. Miałem kiedyś takiego i spokojnie ogarniał temat z C2De4300@3ghz P5N-E sli, 7900gs @710Mhz na GPU(1,5V). Napięcie nie spadało poniżej 12V, ale stawało sie juz głośno. Weź BQT E5-450w naprawde zacny zasilacz. Mój konfig nie robi na nim większego wrażenia. Wada troche popiskuje. Edytowane 11 Września 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Popiskuje? Prawdopodobnie taki model Ci się trafił, a bardzo słyszalne to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Ten Tagan nie nadaje się już do nowych komputerów! Nie tyle, co jest na 12 ale co się dzieje na 5 przy mocno obciążonej 12... Chcesz dobrze i masz kasę to kup BQ. Ale jak dla mnie i tak wszystko Ci sie będzie grzało, a co Ci po tym, ze masz alu bude, skoro ciepła z CPU i GPU na nią nie przerzycisz, a nawet jakbyś z jakimiś HP kombionował to i tak za mała ich wydajnośc a w budzie będziesz mial saunę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Popiskuje? Prawdopodobnie taki model Ci się trafił, a bardzo słyszalne to jest?Wszystkie tak mają!! Słyszalne jest jak przyłożysz bliżej ucho. Ale naprawde nie ma się czym zrażać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Nie strasz mnie ;). Zmieniam zasilacz bo mój obecny chodzi jak szuszarka. Od komputera do monitora jest jakies 20cm, myślę, że nie słychać tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Jarek_135 jest strasznie monotematyczny, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ...... bleee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 :lol: Nie wiem, co wam ostatnio do mnie ale mnie to... A co mam mu powiedzć, zresztą on już i tak wybral ale według mnie źle robi, bo mu się będzie tam kotłowac strasznie. Tak by chociaż miał w zasilaczu 120 a tak nic nie będzie miał. Ale ok, jestem monotematyczny. Zobaczymy, jakie będzie tam miał warunki. Ale może wniesiesz coś nowego, ciekawego i NA TEMAT do wątku i polecisz inny skuteczny zasilacz za tą kasę, który bedzie przede wszystkim cichy, bo jak widać właściciel najchętniej by pasywnego jeszcze tam wcisnął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Kupiłem BQ 450W zobaczymy :). Potem pomyśle nad pasywnym jak uzbieram kase i dorzuce jak mówisz dodatkowe 120. Po prostu cenie sobie cisżę bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Jarek_135 jest strasznie monotematyczny, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ, BQ...... bleee Przeplata to jeszcze corsairem. Pewnie na wystawie w jakimś sklepie się napatrzył. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Ale może wniesiesz coś nowego, ciekawego i NA TEMAT do wątku i polecisz inny skuteczny zasilacz za tą kasę, który bedzie przede wszystkim cichy, bo jak widać właściciel najchętniej by pasywnego jeszcze tam wcisnął.Delta 350W AB jest cicha jak BQT - testowałem tuż przy sobie oba modele, i bardzo dobrze wyciąga ciepłe powietrze z budy dzieki wentylowi 80mm. Sama mimo przebywania w ciepłej obudowie jest zimna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Hmm, rzeczywiscie ta BQ 450W piszczy i jest to slyszalne i odczuwalne. Piszczy w regularnych odstepach czasu co np. kilkanaście sekund na 2-3 sekudny. edit. Zapomnialem dodac ze strasznie mnie to irytuje. Jest to wada znana producentowi ktora nie podlega gwarancji? czy mozna oddac i uzyskac nowy model? Edytowane 20 Września 2007 przez s7evin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Nie widziałem zasilacza rodem z FSP żeby nie piszczał (spotyka się takie sztuki w każdym modelu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Nie widziałem zasilacza rodem z FSP żeby nie piszczał (spotyka się takie sztuki w każdym modelu).Ale jak już znajdzie się konstrukcja SS o tej przypadłości to jest koniec świata :-| btw. ...i jak możesz polecać piszczące zasiłki skoro twierdzisz, że nie piszczący jest wyjątkiem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Gdzie tak twierdzę, podaj mi cytat. Dobra , widzę że nie ogarniasz to ci wytłumaczę: W zasilaczach rodem z FSP w niektórych egzemplarzach każdego modelu są źle posklejane cewki. To jest znane od lat. Mogę polecać bo są lepsze od Seasoniców, miałem je w łapie i wytrzymują naprawdę dużo więcej. Są w nich zamontowane takie rzeczy, z których np. zrezygnowano w S12 aby zachować tę cudowną sprawność. Na drugi raz czytaj ze zrozumieniem. Edytowane 20 Września 2007 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 przerywajac klotnie. mozna cos z tym zrobic? czy musze z tym zyc? wkoncu zasilacz za 300plnow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Jak nie ma plomby to skleić wadliwą cewkę jakimś lakierem bądź silikonem, Jak jest, to dawać na wymianę/serwis jesli to przeszkadza. BTW Ja się nie kłócę, mam wspaniały nastrój :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 krzysiek9920 tez ma ten model i mowi ze mu popisukje, wiec ryzyko ze nowy zasilacz rowniez bedzie mial ta wade jest spora. mam totalnie wyciszony komputer, do ktorego mialem kupic zasilke pasywna ale z racji kosztow 800pln, zdecydowalem sie na prawie bezglosny bq450w, wiec sila rzeczy slychac te piski i sa bardzo irytujace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Każdy zasilacz, jeśli ma tylko cewki posklejane na gluta teoretycznie może piszczeć, pasywny też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) skad bede wiedzial do ktorej sie dobrac? edit. no nie daje rady. to jest gorsze niz moj poprzedni zasilacz-suszarka... Edytowane 20 Września 2007 przez s7evin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Jak nie da rady na słuch to zacznij od największych, albo najsłabiej posklejanych. Wiem wiem, piszczenie jest bardziej irytujące niż szum wiatraka, bo ucho ludzkie jest bardziej wrażliwe na te częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 hmm a jezeli to nie zasilacz to co innego? Cewki na plycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 głowa do obudowy i sprawdzaj!, no chyba nie myślisz, że powiemy dokładnie gdzie i któa cewka piszczy :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Wymontuj zasiłke z kompa połącz i uruchom go z dala od reszty sprzętu, wtedy powinieneś zobaczyć czy to on. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s7evin Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 svende: daj sobie spokoj. Nigdzie nie napisalem zebyscie podali mi ktora to cewka, tylko jak rozpoznac taka? Caly dzien jestem na kolanach i sprawdzam. Takze daruj sobie dalsze komentarze. Miper tez tak zrobilem i wiem ze to zasilka, ale plyta lub jakies komponenty w niej zainstalowane takze slychac jakby piszczaly. Albo to mi juz w uszach od tego wszystkiego piszczy ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Panowie. Co jeszcze może piszczeć w zasilaczu? Zalałem wszystkie cewki klejem a on dalej swoje :angry: .Mam właśnie BQ450 tyle że przestało mi to przeszkadzać, a właściwie to praktycznie tego nie słychać bez przykładania ucha do zasilacza. Staram się poskromić te cewki dla sportu :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) JAk już otwarłeś zasilacz, to zdejmij obudowę bez odłączania wiatraka, nawiew daj na zasilacz i włącz go z jakimś napędem na sucho. Na słuch znajdziesz. Jeśli nie, to spróbuj przez jakiś izolator (np. plastikowy patyczek) po przytrzymywać elementy zasilacza podczas pracy. Może akurat trafisz. Tylko to robisz na własną odpowiedzialność, żeby nie było na mnie jak cię cuś kopnie. EDIT: Enermax dławiki spina plastikowymi opaskami samozaciskowymi, to może też pomóc. Edytowane 21 Września 2007 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 JAk już otwarłeś zasilacz, to zdejmij obudowę bez odłączania wiatraka, nawiew daj na zasilacz i włącz go z jakimś napędem na sucho. Na słuch znajdziesz. Jeśli nie, to spróbuj przez jakiś izolator (np. plastikowy patyczek) po przytrzymywać elementy zasilacza podczas pracy. Może akurat trafisz. Tylko to robisz na własną odpowiedzialność, żeby nie było na mnie jak cię cuś kopnie. EDIT: Enermax dławiki spina plastikowymi opaskami samozaciskowymi, to może też pomóc. Dzięki. Przy najbliższej okazji na dłubanie w komputerku skorzystam z twojej rady. Tylko zastanawia mnie fakt, że zasiłka piszczy bez obciążenia tzn. komputer jest wyłączony a jedynie wyłącznik na zasilaczu jest na 1 (ON). Czy w tym momencie komputer pobiera tyle prądu, żeby te cewki piszczały? Nie znam dobrze budowy zasilacza, ale może to transformator popiskuje? Przecież jest w zasilaczu transformator, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...