Skocz do zawartości
Mardok

Tagan 530-u15

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zmianę mojego obecnego zasilacza, mój wybór padł na Tagan 530-U15 530W EasyCon w cenie 400zł w PCP choć niektórzy twierdzą iż jest to już cytuje "staroć" tak więc postanowiłem zaczerpnąć trochę informacji w tym dziale ;) Założenia są proste ma być lepszy od mojego obecnego Chieftec'a 460W dokładniej ENH-0746GB (który nawiasem mówiąc daje sobie póki co radę) oraz pociągnąć następującą konfiguracje:

CPU: E6600 docelowo Q6600

MoBo: Abit AB9 QuadGT

RAM: 4x 1GB

HDD: zazwyczaj 4 dyski w porywach 6 dysków

Napędy: nagrywarka i zwykły DVD-Rom

GFX: obecnie X800Pro docelowo jakiś GTS

Co do O/C nie będę się rozpisywał napisze tylko : Wszyto co możliwe po O/C do granic możliwość użytkowania na co dzień. Przeznaczone na ten cel mam 400zł ewentualnie mogę coś dołożyć choć wolałbym tego uniknąć. Zasilacz ma być na kilka lat no przynajmniej dwa. Czekam z niecierpliwością na jakieś propozycje ;)

EDIT:

Zapomniałem dodać iż odpinane kabelki są bardziej niż wskazane ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan TG-530 U15 jest dobrym wyborem, ale pomyśl jeszcze nad:

- Tacens Supero - http://zenfist.pl/pID/1558.htm = Be Quiet Straight Power/Fortron GLN - produkowany przez Fortron'a

- Corsair CMPSU-520HXEU 520W - http://zenfist.pl/pID/1486.htm = Seasonic M12 pod odjęciu dodatkowego wentyla 60x60

Oba bardzo ciche, bardzo mocne linie 12V - doskonali rywale dla leciwego już U15. Corsair ma fajne tasiemkowate kable łatwe do ułożenia czy wręcz schowania - są odpinane.

Sentymentalnie jestem za wyrobami Topower'a ale ostatnio Fortron i Seasonic szaleją na rynku :wink:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z tych zasilaczy jakością wykonania nie stał nawet koło topowerów z wyższej półki,

To fakt, dlatego nie zamienię Topower'a P7 na żadną inną zasiłkę, dopóki będzie się nadawał :)

Ale tak czy inaczej na Corsair'a HX dają 5 lat gwarancji i jest on najcichszy według SPCR. Za to Be Quiet Straight Power ma spory zapas mocy, wolno kręcący się wentyl i niestety nie odpinane kable. Tacens Supero jest to nic innego jak BQ SP z odpinanymi kablami, a z jakością trudno mi powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zaprezentowanych alternatyw ciekawy jest Corsair ale jego odpinane kable wyglądają na strasznie tandetne. Natomiast Tacens prezentuje się już o wiele lepiej, choć i tak jak na razie moim faworytem pozostaje Tagan.

PS: interesują mnie tylko i wyłącznie fabrycznie nowe egzemplarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak już jesteśmy przy topower'owym sprzęcie:

:arrow: Be Quiet! Dark Power Pro 530W - http://zenfist.pl/pID/282.htm - w środku siedzi Topower P3 (linia 3,3V jest zależna od 5V, ale przy obecnych, nowoczesnych konfigach ma to marginalne znaczenie). Odpinane kable w oplocie HGP. Nic dodać nic ująć.

Ewentualnie Enermax Liberty 500W http://zenfist.pl/pID/284.htm - odpinane kable w oplocie, do konstrukcji raczej ciężko się przyczepić.

Tak czy inaczej Tagan'a U15 EasyCon też bym rozważał, kiedyś ta zasiłka święciła triumfy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Be Quiet! Dark Power Pro 530W wygląda jak na razie najciekawiej, na zdjęciach wydaje się dobrze wykonany, a i tak jak pobieżnie patrzyłem to same dobre opinie zbiera. Natomiast co do "triumfów" U15 to bym się raczej kłócił, nie jeden wynik z czołówki SPI jest na tych zasilaczach i jakoś nie narzekają na brak mocy ;)

Zapomniał bym dodać, hałas generowany przez zasilacz NIE MA dla mnie najmniejszego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzja BQ Dark Power - http://www.purepc.pl/node/586?pageNo=ALL tylko, że to wersja 430W, ale można co nie co wywnioskować :wink:

No i P7 oraz jeden z najmocniejszych Tagan'ów tak dla porównania http://www.purepc.pl/node/1186?pageNo=ALL :)

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzja BQ Dark Power - http://www.purepc.pl/node/586?pageNo=ALL tylko, że to wersja 430W, ale można co nie co wywnioskować :wink:

No i P7 oraz jeden z najmocniejszych Tagan'ów tak dla porównania http://www.purepc.pl/node/1186?pageNo=ALL :)

Dobra, przekonałeś mnie ;) Dopuszczę sobie tego Tagan'ta i kupie Be Quiet! Dark Power Pro 530W zaraz po wypłacie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo, halo moge cos powiedziec :wink:

A moze kable jednak nie odpinane a zasilacz co pociagnie dwa takie kompy i jesio mu zapas zostanie, nawet po oc ?

BQ Straight Power 500W.

Czego to nie ciaglo, moglbym mala encyklopedie napisac o nim.

88Ultra full vmod's @ DI, 2 x 2900XT w CF + C2D @ 3800MHz, Quada na 4500MHz + 2900XT i takie tam z nowszych osiagniec tego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak polecam Cosarza - kable nie sa wcale tandetne, napiecia trzyma idealnie, do tego bardzo cichy.

Poza tym to nic innego jak Seasonic :)

Moge zapewnic ,ze nie odstaje niczym od Topkow, a nawet smiem twierdzic, ze jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo, halo moge cos powiedziec :wink:

A moze kable jednak nie odpinane a zasilacz co pociagnie dwa takie kompy i jesio mu zapas zostanie, nawet po oc ?

BQ Straight Power 500W.

Czego to nie ciaglo, moglbym mala encyklopedie napisac o nim.

88Ultra full vmod's @ DI, 2 x 2900XT w CF + C2D @ 3800MHz, Quada na 4500MHz + 2900XT i takie tam z nowszych osiagniec tego zasilacza.

To całkiem przyjemnie sobie radzi ;) Tylko teraz czy różni się jakoś znacząco od Dark Power Pro bo jednak odpinane kabelki fajna sprawa, w moim obecnym Szefie i tak połowa wisi nie używana co mnie tylko denerwuje ;)

Ja jednak polecam Cosarza - kable nie sa wcale tandetne, napiecia trzyma idealnie, do tego bardzo cichy.

Poza tym to nic innego jak Seasonic :)

Moge zapewnic ,ze nie odstaje niczym od Topkow, a nawet smiem twierdzic, ze jest lepszy.

Swoją pinie oparłem tylko i wyłącznie na zdjęciach (gdyż nigdy go w ręce nie trzymałem) i nie wywarły na mnie zbyt dobrego wrażenia. Bardziej przypadł mi do gustu Be Quiet! zaprezentowany przez Grimlock'a. Jako iż zasilacze zmieniam naprawdę rzadko, szukam czegoś najlepiej na kilka lat i było by miło jak by mi się jeszcze podobał w końcu mamy kawał czasu ze sobą (w planach) do przeżycia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Swoją pinie oparłem tylko i wyłącznie na zdjęciach (gdyż nigdy go w ręce nie trzymałem) i nie wywarły na mnie zbyt dobrego wrażenia. Bardziej przypadł mi do gustu Be Quiet! zaprezentowany przez Grimlock'a. Jako iż zasilacze zmieniam naprawdę rzadko, szukam czegoś najlepiej na kilka lat i było by miło jak by mi się jeszcze podobał w końcu mamy kawał czasu ze sobą (w planach) do przeżycia ;)

W sumie odniosłeś poprawne wrażenie :wink: Faktycznie kable i jakość wykonania zasiłki nieco odbiega od tego co prezentował sobą Tagan U01, ale z drugiej strony czy to jest konkurs piękności? Zasiłka ma podawać jak najstabilniejsze napięcia, a ergonomia użytkowania nie ma na celu uprzykrzania życia i tak dzieję się w przypadku Corsair'a :) Co do wydajności to wystarczy Tobie to co oferuję, bo jak pisałeś wszystko o/c w granicach zdrowego rozsądku (a raczej użytkowania), więc powinno być cicho i chłodno. Ale jak wspomniałeś cisza to nie jest priorytet, więc bierz to co jest najwydajniejsze, a podobno ten Be Quiet'y są bardzo dobre. Z drugiej strony nie znalazłem opinii traktującej o tym, że komuś Corsair wymiękł :? Raptor miał jakieś problemy, a wymiana zasiłki nie pomogła w 100% procentach, więc imho nie można tutaj jednoznacznie napisać, że zasiłka wymiękała :-| pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mi powiesz że zasilacze seasonica dają bardzo stabilne napięcia to cię wyśmieję.

Stabilnych napięć to w tym wypadku w życiu nie widziałeś. Z reguły w zasilaczach jest tak, że jak się idzie w stronę ciszy/sprawności, to coś na tym cierpi. W przypadku Seasoniców jest to właśnie stabilność napięć i wydajność prądowa w porównaniu do reszty stawki. Wiadomo, że przy normalnym kompie zasilanym 500-tką tego nie widać aż tak bardzo, ale fakt jest faktem, że do naprawdę profesjonalnego OC te zasiłki za bardzo predyspozycji nie mają. Co innego Be-quiet aka Fortron GLN, w pewnym momencie zasilacz pokazuje swoje drugie oblicze i zaczyna grzać się jak głupi, ale dzięki rezygnacji ze sprawności ma wydajność prądową jakiej Seasonic nie zapewni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benito mozesz nas czy mnie wysmiac, ale raczej testy robione pod maxymalnym obciazeniem pokazuja, ze napiecia sa stabilne.

Miales kiedys Seasonica, zeby sie o nim wypoiwadac?Jak widzisz testy tego Cosarza (w rzeczywistosci seasonica) mowia zupelnie co innego niz ty, a i ja moge potwierdzic na wlasnej skorze, ze nie klamia.I nie stawiaj prosze Fortrona na tej samej linji co BeQuiet czy Seasonic :wink:

Tak samo jak chwalisz Topki, ze sa najlepsze a sam go sprzedajesz i kupiles Tacensa - nie pisze tego zlosliwie, ale trzeba byc obiektywnym.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale BQ przy mega obciazeniu sie nie grzeja jak glupie.

Katowalem tego Straight i Dark'a ( tego drugiego moze z 2 razy ) i ani razu zasilacz tej firmy nie nagrzewal sie przy ostrym oc.

Tagan - owszem, przy dobrym oc, zaczyna mi sie grzac. Aczkolwiek on do oc nie jest uzywany praktycznie wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mi powiesz że zasilacze seasonica dają bardzo stabilne napięcia to cię wyśmieję.

Stabilnych napięć to w tym wypadku w życiu nie widziałeś. Z reguły w zasilaczach jest tak, że jak się idzie w stronę ciszy/sprawności, to coś na tym cierpi. W przypadku Seasoniców jest to właśnie stabilność napięć i wydajność prądowa w porównaniu do reszty stawki. Wiadomo, że przy normalnym kompie zasilanym 500-tką tego nie widać aż tak bardzo, ale fakt jest faktem, że do naprawdę profesjonalnego OC te zasiłki za bardzo predyspozycji nie mają. Co innego Be-quiet aka Fortron GLN, w pewnym momencie zasilacz pokazuje swoje drugie oblicze i zaczyna grzać się jak głupi, ale dzięki rezygnacji ze sprawności ma wydajność prądową jakiej Seasonic nie zapewni.

No właśnie, a większość z nas ma normalne komputery i korzysta z nich na co dzień, a nie bawi się w "profesjonalne OC" :blink: (weź proszę poczytaj siebie :D ).

BTW. Możesz się śmiać, ale po lekturze Twoich postów przez ostatnie trzy lata, jesteś ostatnią osobą która piszę obiektywnie, więc proszę odpuść, bo robisz się męczący :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEVILEK

Be-quietom straight power sprawność spada na ryj (do ok 60%) przy duużym obciążeniu, ale naprawdę dużym, 500-tki nie jesteś w stanie tak przeciążyć kompem.

Co do innych, miałem w łapach, rozkręcałem i testowałem i korsarza i S12 i M12, S12 drugiej wersji jeszcze nie. Zdanie na ten temat mam wyrobione.

Mogę się z tobą założyć ali, że tani Sirtec 560W zmiecie każdą zasiłkę Seasonica do 600W włącznie pod względem wydajności i stabilności napięć. Co do ciszy to napisałem wyżej.

Be-quiet (FSP) też to zrobi, tu nawet z zadowalającym poziomem emitowanych dźwięków. Innego Be-quieta nie biorę pod uwagę, bo dark power nawet teraz topower nie robi już od jakiegoś czasu.

Masz ten zasilacz, to dobrze, spełnia twoje oczekiwania, to dobrze, ale na siłę nie próbuj uszczęśliwiać nim ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Masz ten zasilacz, to dobrze, spełnia twoje oczekiwania, to dobrze, ale na siłę nie próbuj uszczęśliwiać nim ludzi.

A kto próbuję kogoś uszczęśliwiać? Napisałem Mardokowi jak się ma sprawa jakości wykonania i stabilności napięć, bez zbędnego słodzenia czy kadzenia, więc nie bardzo wiem ocb :? Z drugiej strony czytając Twoje posty można odnieść wrażenie, że wszystko co jest oparte o konstrukcje SS to samo złoooooooooooo (bo coś tam kiedyś pisałeś, że jeden Ci się zepsuł i tak już Ci zostało :blink: ) :wink: Testy przeprowadzone przez profesjonalistów jak i opinie użytkowników przeczą Twoim poglądom :-P

Prawda jest taka, że jeżeli komuś zależy na ciszy, a ma normalny konfig który jest podkręcony do rozsądnych wartości to niestety, ale jest tylko jedna opcja i taka jest smutna prawda, jeśli Ci się to podoba czy nie :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja nie wiem czy mam nawet się jeszcze wypowiadać w tym temacie bo widzę że radzicie sobie bardzo dobrze beze mnie ;) Pokłócili się wymienili zdania, dobrze że nie doszło do rękoczynów tak więc proszę już o spokój. W zasadzie po założeniu tego tematu wiem mniej niż przed i już w ogóle mam mętlik w głowie. Chyba pozostanę przy tym Be Quiet! Dark Power Pro 530W gdyż mocy mi na nim raczej szybko nie braknie, wykonany jest raczej dobrze no i ma odpinane kabelki, tak więc spełnia wszystkie moje podstawowe oczekiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dobrze, że przywołałeś ten przykład. Kiedyś już nasz kolega który to tak nie lubi produktów SS mówił coś o nim, że cichy, bo ma HP :D

A rzeczywistość na to http://www.silentpcreview.com/article688-page5.html i dodatkowo ciekawy jest wykres na tej stronie http://www.silentpcreview.com/article751-page5.html :wink: No to jak cichy czy nie? :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiadasz Benito, ze nie jestem w stanie 500-tki obciazyc do granic mozliwosci :)

Mylisz sie, bo BQ 500 kiedys podpialem pod takiego kompa ( setup do oc ), ze w czasie 3D Markow sie wylaczal. Ale nie dziwie mu sie, poniewaz ten komp to juz bylo znacznie ponad jego mozliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi