kuebk Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Mianowicie problem jest dosyc dziwny bo plyta nie chce bootowac z dysku mimo tego ze wszystko ok, troche bardziej szczegolowo: Plyta pracowala kiedys z dyskiem wd800jb bez zadnego problemu wszystko smigalo, a ze akurat zmienilem mobo w tamtym kompie to ta mi zostala. Lezala z 2 miesiace na polce, teraz wsadzam ja do kompa z dyskiem samsunga sv1021h i co bym nie ustawil w biosie podczas bootowania mam blad ze nie ma z czego zabootowac, dysk jest wykrywany wszystko lux [dziala i bootuje w innym kompie] ale no tutaj cos nie bardzo plyta chce mu pozwolic zabootowac. Wpadlem na pomysl ze moze wrzuce plytke z xpkiem i zrobie fixboot i fixmbr, jakie bylo moje zdziwienie gdy nie zdazylem nacisnac bylejakiego klawisza zeby zbootowac z plyty otoz bootnelo z dysku. I teraz sprawa wyglada tak ze musze miec plytke z winxp w cd, nie naciskac zadnego klawisza zeby czasem nie zbootowalo z cd i bootuje z dysku. Inaczej cos nie bardzo to dziala. :( Ma ktos jakies rady jak to zrobic normalnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Hmm, dziwna sprawa.. Spróbuj zrobić nakładkę na system (zreperować), tj. zbootować z płytki, później enter [dalej], F8 zaakceptować licencję EULA, i gdy wykryje poprzednią instalację nacisnąć R [napraw] (piszę to, bo niektórzy, gdy mówię "naprawa systemu" chcą robić to przy użyciu konsoli odzyskiwania). Powiedz też, co masz ustawione w BIOSie - jak jest dokładnie dysk wykrywany, jakie urządzenia 1st/2nd/3rd/4th boot device, jaki boot priority. Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Hmm, dziwna sprawa.. Spróbuj zrobić nakładkę na system (zreperować), tj. zbootować z płytki, później enter [dalej], F8 zaakceptować licencję EULA, i gdy wykryje poprzednią instalację nacisnąć R [napraw] (piszę to, bo niektórzy, gdy mówię "naprawa systemu" chcą robić to przy użyciu konsoli odzyskiwania). Powiedz też, co masz ustawione w BIOSie - jak jest dokładnie dysk wykrywany, jakie urządzenia 1st/2nd/3rd/4th boot device, jaki boot priority. Pzdr. Tez wlasnie tak myslalem zeby naprawic w taki sposob to ale tymczasowo tylko zrobilem fixbootem i fixmbrem z pod konsoli, co do BIOSu to dysk jest wykrywany tak jak powinien, w boot priority mam tylko dysk, gdy mam tak: 1) 1st boot device: hard disk, cale reszta disabled, boot other devices disabled takze nie bootuje z dysku, chociaz powinien. 2) 1st boot device: hard disk, 2nd boot device: cdrom, reszta disable, boot other devices enabled to najpierw botuje z cdroma [lol] a potem dopiero probuje z dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Hmm.. Cóż, musisz zobaczyć, czy da coś ta naprawa systemu. Jeżeli nie to ja bym kombinował z konfiguracją podłączenia dysków/napędów. Na razie nic innego na myśl mi nie przychodzi ;) Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...