Skocz do zawartości
kuebk

Problem Z Bootowaniem Na Epoxie 8krai

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie problem jest dosyc dziwny bo plyta nie chce bootowac z dysku mimo tego ze wszystko ok, troche bardziej szczegolowo:

Plyta pracowala kiedys z dyskiem wd800jb bez zadnego problemu wszystko smigalo, a ze akurat zmienilem mobo w tamtym kompie to ta mi zostala. Lezala z 2 miesiace na polce, teraz wsadzam ja do kompa z dyskiem samsunga sv1021h i co bym nie ustawil w biosie podczas bootowania mam blad ze nie ma z czego zabootowac, dysk jest wykrywany wszystko lux [dziala i bootuje w innym kompie] ale no tutaj cos nie bardzo plyta chce mu pozwolic zabootowac. Wpadlem na pomysl ze moze wrzuce plytke z xpkiem i zrobie fixboot i fixmbr, jakie bylo moje zdziwienie gdy nie zdazylem nacisnac bylejakiego klawisza zeby zbootowac z plyty otoz bootnelo z dysku. I teraz sprawa wyglada tak ze musze miec plytke z winxp w cd, nie naciskac zadnego klawisza zeby czasem nie zbootowalo z cd i bootuje z dysku. Inaczej cos nie bardzo to dziala. :(

Ma ktos jakies rady jak to zrobic normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dziwna sprawa..

Spróbuj zrobić nakładkę na system (zreperować), tj. zbootować z płytki, później enter [dalej], F8 zaakceptować licencję EULA, i gdy wykryje poprzednią instalację nacisnąć R [napraw] (piszę to, bo niektórzy, gdy mówię "naprawa systemu" chcą robić to przy użyciu konsoli odzyskiwania).

Powiedz też, co masz ustawione w BIOSie - jak jest dokładnie dysk wykrywany, jakie urządzenia 1st/2nd/3rd/4th boot device, jaki boot priority.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dziwna sprawa..

Spróbuj zrobić nakładkę na system (zreperować), tj. zbootować z płytki, później enter [dalej], F8 zaakceptować licencję EULA, i gdy wykryje poprzednią instalację nacisnąć R [napraw] (piszę to, bo niektórzy, gdy mówię "naprawa systemu" chcą robić to przy użyciu konsoli odzyskiwania).

Powiedz też, co masz ustawione w BIOSie - jak jest dokładnie dysk wykrywany, jakie urządzenia 1st/2nd/3rd/4th boot device, jaki boot priority.

Pzdr.

Tez wlasnie tak myslalem zeby naprawic w taki sposob to ale tymczasowo tylko zrobilem fixbootem i fixmbrem z pod konsoli, co do BIOSu to dysk jest wykrywany tak jak powinien, w boot priority mam tylko dysk, gdy mam tak:

1)

1st boot device: hard disk, cale reszta disabled, boot other devices disabled takze nie bootuje z dysku, chociaz powinien.

2)

1st boot device: hard disk, 2nd boot device: cdrom, reszta disable, boot other devices enabled to najpierw botuje z cdroma [lol] a potem dopiero probuje z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Cóż, musisz zobaczyć, czy da coś ta naprawa systemu. Jeżeli nie to ja bym kombinował z konfiguracją podłączenia dysków/napędów. Na razie nic innego na myśl mi nie przychodzi ;)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...