Gość doink Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 witam, o linuksie nie wiem prawie nic i potrzebuje pomocy, mam plik w excelu z 300 nazwami kont ktore musza zostac usuniete, kasuje konta komendami: najpierw: userdel "nazwa konta" pozniej: rm -fr /var/spool/mail/"nazwa konta" teraz pytanie, czy jest mozliwe, a jesli tak to jak to zrobic krok po kroku zrobic skrypt ktory zalatwilby sprawe bez palcowania jestem otwarty na wszelkie propozycje pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) tak na szybko skopiuj nazwy tych kont do pliku tekstowego i uruchom ten skrypt #!/bin/bash for user in `cat /ścieżka/do/pliku`; do userdel $userrm -fr /var/spool/mail/$userdone Edytowane 14 Września 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 ok, po wpisaniu pwd pokazuje mi ze jestem w /root, udalo mi sie wkleic wszystkie nazwy kont do pliku mail.txt teraz pytanie, czy skrypty maja jakas konkretna nazwe lub rozszerzenie? czy wkleic to do zwyklego pliku txt i wywolac? #!/bin/bash for user in `mail.txt /root`; do userdel $user rm -fr /var/spool/mail/$user done Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) krok po kroku 1. tworzysz plik users, ma wyglądać tak: user1user2user3(umieszczasz go w dowolnym katalogu, niech będzie dla przykładu /root) 2. wtedy skrypt wygląda tak: #!/bin/bash for user in `cat /root/users`; do userdel $userrm -fr /var/spool/mail/$userdonenazwijmy go poprostu skrypt (też go unieszczasz w /root) 3. chmod +x skrypt4. odpalasz skrypt komendą ./skrypt skrypt jak i plik users możesz tworzyć w jakimkolwiek edytorze Edytowane 14 Września 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 THNX Działa jak złoto :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...