stufa Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Witam, sprawa jest taka: chcę napisać w C# program. Co ma robić? Program ma losować z puli daną ilość pytań i tworzyć znich zestawy, które można wydrukować. Każde pytanie ma mieć 3 odpowiedzi, które też będą drukowane. Chcę też aby odrazu można było wydrukować klucz z odpowiedziami. Taki programik do robienia testów. Teraz moje wątpliwości - nie wiem jak przygotować pytania - myślałem, żeby dodawać je do bazy danych ( każde zagadnienie np geografia, matematyka byłaby osobą tabelą, w ktorej byłyby pytania). Kwestia taka, że aby dodawać nowe pytania trzeba by wszystko wpisywać... jest jakiś sposób żeby pytania móc importować do programu np z formatu *.xls? - ciało programu sobie mniej więcej wyobrażam - losowanie zrobiłbym tak: - instrukcja select a jej parametrami były by losowane liczby - kompletnie nie wiem jak się zabrać za drukowanie, ale znajdę to gdzies na necie DOświadczenie mam nie wielkie - napisałem program (prowizoryczny) do obsługi magazynu - topic był na forum. Natchnął mnie program, który dostajemy przy nauce na prawo jazdy :) tam też jest baza pytań, program losuje (zmienia też kolejność odpowiedzi) pytanie jak to wszystko się dzieje. Proszę o jakieś wskazówki, pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 - nie wiem jak przygotować pytania - myślałem, żeby dodawać je do bazy danych ( każde zagadnienie np geografia, matematyka byłaby osobą tabelą, w ktorej byłyby pytania).Ekhem, raczej nie jest to zgodne ze sztuką projektownia baz danych :) Lepiej pytania w jednej tabeli, kategorie w drugiej i w tabeli z pytaniami trzymasz klucz obcy z kategorii. Do tego jeszcze jedna tabela z odpowiedziami z kluczem obcym do pytań i ot prościutka baza gotowa. Poradzisz sobie na pewno. Kwestia taka, że aby dodawać nowe pytania trzeba by wszystko wpisywać... jest jakiś sposób żeby pytania móc importować do programu np z formatu *.xls?Sposób jes z pewnością, ja bym sie ograniczył jednak do importowania z jakichś bardziej uniwersalnych standardów jak XML. Poza tym pytania najlepiej byłoby zasiorbać wprost do bazy danych, no ale trza by mieć je w jakieś normalnej formie elektronicznej. Poza tym aby programik był użyteczny pamiętać należy o obrazkach, w końcu wiele pytań do prawa jazdy okraszonych jest znakami i skrzyżowaniami, a to dodatkowo komplikuje sprawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 program losuje (zmienia też kolejność odpowiedzi) pytanie jak to wszystko się dzieje. Proszę o jakieś wskazówki, pomocy.magia... :) pytanie czy jest sposób zeby importować z jakeigoś formatu sa nie na miesjcu.. bo skoro jest to format komputerowy to chyba po to został stoworzony żeby przechowywać dane.. :). Na moje oko, to lepiej odpuść sobie takie akurat program, jeśli nie znasz podstaw projektowania chociażby baz danych. Dojdzie do tgo, że im dalej będziesz pisał tym większe obejścia będziesz robił i w końcu przestaniesz pisać bo się okaże że rozwiazanie problemu A wyklucza rozwiażanie problemu B. Nie możesz zacząć od czegoś prostszego? Napisz sobie grę w żabki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Nie możesz zacząć od czegoś prostszego? Napisz sobie grę w żabki :wink:No niektórzy nie mogą zaczynać od czegoś prostszego, ja dostałem na przykład identyczne zadanie na zaliczenie, tylko ze w Javie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 na zaliczenie to dostałem system rozpoznający kształty i co z tego :). Ale jak ktoś pisze dla samej sztuki pisania to z doświadczenia wiem że lepiej zacząć od czegoś co się rozumie :), bo motywacji nie ma i potem chęci przechodzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Ale to jest przecież zajebiście banalny problem: 3 tabele: (lista kategorii) (lista pytań) (lista odpowiedzi) w liście pytań będziesz miał zapisane id kategorii i id odpowiedzi jako klucze obce Połączenie z bazą w Visual Studio i operacje na tabelach to sobie znajdziesz w msdn... Sprawdzanie warunków mam nadzieję znasz. Jedyna nędza to drukowanie, bo to jest strasznie kijowo w .Net 2.0 zrobione :/ Nie pamiętam czy coś się zmieniło w 3.0. Edytowane 15 Września 2007 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Do drukowania najlepsze są gotowe komponenty, tylko nie wiem czy jest coś dobrego i jednocześnie darmowego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stufa Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 mam szkielet programu, pytania sie losuja, wyślwietlają w dataGridView. w jaki? sposób można je wyeksportować np, do Worda albo Excela albo zwykłego .txt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=da...+Google&lr= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stufa Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Mam jeszcze 2 pytania: - dane wyświetlają się w dataGridView, który sobie sformatowałem (szerokość kolumn itd...) - przesyłam je do Excela i całe sformatowanie znika.. Jak zrobić, żeby do Excela ekportowały się dane razem z formatowaniem?? - zamysł jest taki, aby bazę pytań importować z pliku Excela. Będzie button, po naciśnięciu którego z podanego pliku *.xls wczytają się pytania. Plik będzie miał 3 kolumny PYTANIE ODPOWIEDZ KATEGORIA W programie baza ma 2 tabele: -Pytania(ID_PYTANIA,Treść,ID_ODPOWIEDZI,KATEGORIA_ -Odpowiedzi(ID_Odpowiedzi,Treść) Domyślam się, że będzie trzeba dla każdego wiersza pliku *.xls wykonać INSERT INTO TABLE, ale nie jestem pewien dokońca jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stufa Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 czy ktoś może pomóc? Mam plik EXcela z pytaniami. Nie wiem jak go zaimportować to bazy danych. Arkusz ma komórki KATEGORIA, PYTANIE,ODPOWIEDŹ. Parę wątpilości - najpierw wczytam plik do datagrida. Tylko co potem? Pewnie w pętli będzie trzeba przejść przez wszystkie komórki i wykonać dla nich komende INSERT? Zna ktoś sposób by za każdym odpaleniem programu zerować kolumny ID_Pytania i ID_Odpowiedzi w bazie danych - pola te mają właściwość autonumerowanie włączoną. Proszę o jakieś wskazówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Poszukaj czegoś na temat ADO .Net. Zobacz jak działają datasety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ret256 Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Podobny program nie tak dawno pisal moj kumpel :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsep Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Czy udało Ci sie moze zrobic ten program? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...