Skocz do zawartości
Bull_Byk

Zmiana Ustawien Pamięci Na Dualu?

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem do tej pory pamięć DDR 1x 512 MB CL3 Elixira i pracowala na 3-3-3-8 200Mhz (PC400). Dolozylem druga taka sama kosc i wlaczyl sie dual ale kosci pracuja na 2,5-3-3-7 166 Mhz(PC333) - BIOS sam tak ustawil. i teraz moje pytanie czy pracuja w ten sposob bardziej wydajnie cyz moze lepiej ustawic je na 3-3-3-8 200Mhz?? bo podobno w dualu troszke te timingi sie roznia niz w normalnej pracy ale zdaje mi sie ze im wiecej Mhz to i tak lepiej niz jak nizsze timingi??

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sprezylem sie i sprawdzilem to everestem. i niestety co tu duzo mowic Mhz duzo daja.

na 2,5-3-3-7 333 Mhz pamieci(chodz to troche sie waha) mialy 4697 MB/s odczytu i 1761 MB/s zapisu i czas oczekiwania pamięci 56,1 ns

na 3-4-2-8 400 Mhz (te 4-2 to sam tak ustawil :o ) odczyt 5398 zapis 2246 i oczekiwanie ok 52-53ns

udalo mi sie jeszcze odpalic na 2,5-4-2-8 400 MHz odczyt wzrsol nawet do 5450-5500 tylko zapis zmalal do jakis 2000 ale cza oczekiwania ok 51,3 wiec postanowilem zostac na 3-4-2-8 400 Mhz

sadzac po tych wartosciach to nawet dla AMD Mhz maja widac duze znaczenie, ale to moze tylko taki wyjatek u mnie :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi