Skocz do zawartości
Mr.Martin

Jaki Monitorek 19'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce swoj 3 letni monitorek LCD LG 1730P (17') wymienic na cos lepszego i wiekszego a mianowicie na 19'. Niestety jest tak ogromny wybor monitorow ze nie wiadomo co brac. Co do nowego monitorka to mam pewne zalozenia :

- cena 1000 zł +/- 10 -20% (800 -1200)

- abyl dobrze odzwierciedlal kolory

- nie smurzyl

- najlepiej zeby mial duze konty widzenia

- najlepiej zeby mial cienka ramke

- kolor szaro-czarny (biale odpadaja)

- zeby mial regulacje gora-dol a takze lewo-prawo( ale nie koniecznie na boki)

- koniecznie musi miec wejscie cyfrowe (te bialem , nie pamietam jak sie nazywa)

- no i zeby byl dobry , zebym byl z niego zadowolony :) i chwalil Was za dobra podpowiedz.

Monitor uzywany jest do : prac biurowych, internet , czasami ogladanie filmow , obrobka zdjec z aparatu cyfrowego , czasami granie w rozne gry (zazwyczaj wyscigowki)

Wiem ze takie rzeczy to tylko w erze :) ale moze jest cos co jest takze nie tylko werze :)

Prosze doradcie cos , bo naprawde po przeczytaniu wielu recenzji, opini , przegladnecia oferty sklepow stracilem glowe :)

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ FP93GP. Spełnia wszystkie twoje wymagania poza PIVOTem. Teamt masz poniżej mam go na razie 2 dzień, więc jeszcze nie będe wystawiał mu noty, najpierw poużywam tydzień. Ale jak na razie to jestem w szoku o_O (oczywiście w tym pozytywnym znaczeniu)

Cena ~870.

PS. Samsung 970P spełnia wszystkie twoje wymagania, ale go nigdzie nie kupisz :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Samsung 970P spełnia wszystkie twoje wymagania, ale go nigdzie nie kupisz :-(

nie żartuj sobie z kolegi bo to nie ładnie :wink:

Ten Samsung ma 262 tys. kolorów a pseudo 16 mln. jest uzyskiwane z pola 2x2 pix za pomocą ditheringu ... o smużeniu nawet nie wspominam bo źle wyregulowany overdrive powoduje takie przebicia że szkoda klawiszy na mojej klawiaturze aby się o tym rozwodzić

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecalbym NECa 1970NX, nie wiem czy w tej cenie mozna dostac cos podobnie dobrego.

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/6576 << link do cen panelu (od 1.35k)

z tego co wymagasz od panelu to brak pivota (ale przy 5:4 to chyba niewiele pivot da), z wad moge wymienic tylko niezbyt dobrze wykonana obudowe oraz slabe gradienty. Reszta moim zdaniem do uzytku domowego to bajka - piekne kolorki, matryca S-IPS, dobre katy, smuzenia ja nie widze, nie spotkalem sie tez zeby ktos narzekal na smuzenie w tym modelu. Moim zdaniem warto dolozyc te pare zloty do tego modelu, a do tego ramka cienka i w kolorze czarno-szarym wystepuje jak najbardziej, DVI of kors ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie żartuj sobie z kolegi bo to nie ładnie :wink:

Ten Samsung ma 262 tys. kolorów a pseudo 16 mln. jest uzyskiwane z pola 2x2 pix za pomocą ditheringu ... o smużeniu nawet nie wspominam bo źle wyregulowany overdrive powoduje takie przebicia że szkoda klawiszy na mojej klawiaturze aby się o tym rozwodzić

co nie zmienia faktu ze jest na PVA i jest bardzo tani 850zł i mozna go polecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co nie zmienia faktu ze jest na PVA i jest bardzo tani 850zł i mozna go polecic

Co do nowego monitorka to mam pewne zalozenia :

- cena 1000 zł +/- 10 -20%

- abyl dobrze odzwierciedlal kolory

- nie smurzyl

- najlepiej zeby mial duze konty widzenia - jedynie tutaj OK

...

Monitor uzywany jest do : prac biurowych, internet , czasami ogladanie filmow , obrobka zdjec z aparatu cyfrowego , czasami granie w rozne gry (zazwyczaj wyscigowki)

Ten PVA z obciętą paletą do pracy biurowej będzie idealny, do internetu w sumie czemu nie ( zdjęcia będą najwyżej nieco uboższe ), przy filmach z jednej strony tak ( kąty, czerń) a z drugiej nie (paleta barw) , do gier raczej nie, do obróbki amatorskiej średnio bo gubić będzie detale - cóż kwestia wyboru ... ale ten brak przycisków ... ja już bym wolał BENQ 93 P-MVA z modeli 19" 5:4 w niskiej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten PVA z obciętą paletą do pracy biurowej będzie idealny, do internetu w sumie czemu nie ( zdjęcia będą najwyżej nieco uboższe ), przy filmach z jednej strony tak ( kąty, czerń) a z drugiej nie (paleta barw) , do gier raczej nie, do obróbki amatorskiej średnio bo gubić będzie detale - cóż kwestia wyboru ... ale ten brak przycisków ... ja już bym wolał BENQ 93 P-MVA z modeli 19" 5:4 w niskiej cenie.

czywiscie nie doradzasz tego Samsunga jak rozumiem z przeanalizowania postow ? Ten BENQ bylby naprawde super ale.. brak regulacji gora-dol , lewo - prawo

A moze ktos z Was ma jeszcze jakies pomysly , jakies inne modele ? tak jak pislaem cena o 800 do 1200 - oczywiscie ejzeli znalazlby sie jakis model troche drozszy ale o wiele lepszych parametrach to jakos zdobede wiecej kasy (oczywiscie te dolozenie kasy musi byc naprawde warte).

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czywiscie nie doradzasz tego Samsunga jak rozumiem z przeanalizowania postow ? Ten BENQ bylby naprawde super ale.. brak regulacji gora-dol , lewo - prawo

O jaka regulacje chodzi? - polozenia obrazu? podlaczasz przez DVI i po problemie :D

A moze ktos z Was ma jeszcze jakies pomysly , jakies inne modele ? tak jak pislaem cena o 800 do 1200 - oczywiscie ejzeli znalazlby sie jakis model troche drozszy ale o wiele lepszych parametrach to jakos zdobede wiecej kasy (oczywiscie te dolozenie kasy musi byc naprawde warte).

T

z drozszych to tak jak pisalem NEC 1970NX. Moim zdaniem warto dolozyc. Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autorowi chodzilo raczej o mozliwosc regulacji polozenia samego ekranu.

zgadza sie - chodzi mi o podwyzszanie znizanie monitora - jak ktos napisal dolna rama jest na wysokosci 8,5 cm od biurka - to troche malo , wiec albo jakas ksiazke (niesetetycznie) lub jakas podstawke dokupic bedzie trzeba

A co do tego NECa 1730 - to jak ze smurzeniem w nim bo widze w opisie az 18ms ? czy w grach , filmach widac je ?

Nie wiem czy dobrze zrozumialem jedna sprawe - jak cos to poprawcie - S-IPS to matryca ktora ma zalety Tn (szybkosc) i zalety MVA (dobre kolory, duze katy widzenia , dobre podswietlenie itp) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie - chodzi mi o podwyzszanie znizanie monitora - jak ktos napisal dolna rama jest na wysokosci 8,5 cm od biurka - to troche malo , wiec albo jakas ksiazke (niesetetycznie) lub jakas podstawke dokupic bedzie trzeba

A co do tego NECa 1730 - to jak ze smurzeniem w nim bo widze w opisie az 18ms ? czy w grach , filmach widac je ?

Nie wiem czy dobrze zrozumialem jedna sprawe - jak cos to poprawcie - S-IPS to matryca ktora ma zalety Tn (szybkosc) i zalety MVA (dobre kolory, duze katy widzenia , dobre podswietlenie itp) ?

Nie zczailem za pierwszym razem z tym ekrenem :D

Nec to chyba raczej 1970NX :P Smuzenia ja ani zaden z moich znajomych posiadajacych ten panel nie zauwaza, S-IPS mozna nazwac polaczeniem matryc TN i xVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zczailem za pierwszym razem z tym ekrenem :D

Nec to chyba raczej 1970NX :P Smuzenia ja ani zaden z moich znajomych posiadajacych ten panel nie zauwaza, S-IPS mozna nazwac polaczeniem matryc TN i xVA.

no tak , przecilem symbol :)

Powiedz od jak dwan masz tego NECA oraz jaka rev. posiada twoj monitor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi