Mr.Martin Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Witam Chce swoj 3 letni monitorek LCD LG 1730P (17') wymienic na cos lepszego i wiekszego a mianowicie na 19'. Niestety jest tak ogromny wybor monitorow ze nie wiadomo co brac. Co do nowego monitorka to mam pewne zalozenia : - cena 1000 zł +/- 10 -20% (800 -1200) - abyl dobrze odzwierciedlal kolory - nie smurzyl - najlepiej zeby mial duze konty widzenia - najlepiej zeby mial cienka ramke - kolor szaro-czarny (biale odpadaja) - zeby mial regulacje gora-dol a takze lewo-prawo( ale nie koniecznie na boki) - koniecznie musi miec wejscie cyfrowe (te bialem , nie pamietam jak sie nazywa) - no i zeby byl dobry , zebym byl z niego zadowolony :) i chwalil Was za dobra podpowiedz. Monitor uzywany jest do : prac biurowych, internet , czasami ogladanie filmow , obrobka zdjec z aparatu cyfrowego , czasami granie w rozne gry (zazwyczaj wyscigowki) Wiem ze takie rzeczy to tylko w erze :) ale moze jest cos co jest takze nie tylko werze :) Prosze doradcie cos , bo naprawde po przeczytaniu wielu recenzji, opini , przegladnecia oferty sklepow stracilem glowe :) Edytowane 18 Września 2007 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszb Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 BenQ FP93GP. Spełnia wszystkie twoje wymagania poza PIVOTem. Teamt masz poniżej mam go na razie 2 dzień, więc jeszcze nie będe wystawiał mu noty, najpierw poużywam tydzień. Ale jak na razie to jestem w szoku o_O (oczywiście w tym pozytywnym znaczeniu) Cena ~870. PS. Samsung 970P spełnia wszystkie twoje wymagania, ale go nigdzie nie kupisz :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) PS. Samsung 970P spełnia wszystkie twoje wymagania, ale go nigdzie nie kupisz :-(nie żartuj sobie z kolegi bo to nie ładnie :wink: Ten Samsung ma 262 tys. kolorów a pseudo 16 mln. jest uzyskiwane z pola 2x2 pix za pomocą ditheringu ... o smużeniu nawet nie wspominam bo źle wyregulowany overdrive powoduje takie przebicia że szkoda klawiszy na mojej klawiaturze aby się o tym rozwodzić Edytowane 15 Września 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Polecalbym NECa 1970NX, nie wiem czy w tej cenie mozna dostac cos podobnie dobrego. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/6576 << link do cen panelu (od 1.35k) z tego co wymagasz od panelu to brak pivota (ale przy 5:4 to chyba niewiele pivot da), z wad moge wymienic tylko niezbyt dobrze wykonana obudowe oraz slabe gradienty. Reszta moim zdaniem do uzytku domowego to bajka - piekne kolorki, matryca S-IPS, dobre katy, smuzenia ja nie widze, nie spotkalem sie tez zeby ktos narzekal na smuzenie w tym modelu. Moim zdaniem warto dolozyc te pare zloty do tego modelu, a do tego ramka cienka i w kolorze czarno-szarym wystepuje jak najbardziej, DVI of kors ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 no tak ten BENQ to spoko , cen atez , szkoda tylko ze rugalcji nie ma ( gora-dol, prawo -lewo), jak cos to bedzie trzeba ksiazki pod podstawke ustawiac ale to malo estetyczne :( zas ten NEC to troche drogi moze macie jeszcze jakies propozycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 nie żartuj sobie z kolegi bo to nie ładnie :wink: Ten Samsung ma 262 tys. kolorów a pseudo 16 mln. jest uzyskiwane z pola 2x2 pix za pomocą ditheringu ... o smużeniu nawet nie wspominam bo źle wyregulowany overdrive powoduje takie przebicia że szkoda klawiszy na mojej klawiaturze aby się o tym rozwodzić co nie zmienia faktu ze jest na PVA i jest bardzo tani 850zł i mozna go polecic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 co nie zmienia faktu ze jest na PVA i jest bardzo tani 850zł i mozna go polecic Co do nowego monitorka to mam pewne zalozenia : - cena 1000 zł +/- 10 -20% - abyl dobrze odzwierciedlal kolory - nie smurzyl - najlepiej zeby mial duze konty widzenia - jedynie tutaj OK ... Monitor uzywany jest do : prac biurowych, internet , czasami ogladanie filmow , obrobka zdjec z aparatu cyfrowego , czasami granie w rozne gry (zazwyczaj wyscigowki) Ten PVA z obciętą paletą do pracy biurowej będzie idealny, do internetu w sumie czemu nie ( zdjęcia będą najwyżej nieco uboższe ), przy filmach z jednej strony tak ( kąty, czerń) a z drugiej nie (paleta barw) , do gier raczej nie, do obróbki amatorskiej średnio bo gubić będzie detale - cóż kwestia wyboru ... ale ten brak przycisków ... ja już bym wolał BENQ 93 P-MVA z modeli 19" 5:4 w niskiej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Ten PVA z obciętą paletą do pracy biurowej będzie idealny, do internetu w sumie czemu nie ( zdjęcia będą najwyżej nieco uboższe ), przy filmach z jednej strony tak ( kąty, czerń) a z drugiej nie (paleta barw) , do gier raczej nie, do obróbki amatorskiej średnio bo gubić będzie detale - cóż kwestia wyboru ... ale ten brak przycisków ... ja już bym wolał BENQ 93 P-MVA z modeli 19" 5:4 w niskiej cenie. czywiscie nie doradzasz tego Samsunga jak rozumiem z przeanalizowania postow ? Ten BENQ bylby naprawde super ale.. brak regulacji gora-dol , lewo - prawo A moze ktos z Was ma jeszcze jakies pomysly , jakies inne modele ? tak jak pislaem cena o 800 do 1200 - oczywiscie ejzeli znalazlby sie jakis model troche drozszy ale o wiele lepszych parametrach to jakos zdobede wiecej kasy (oczywiscie te dolozenie kasy musi byc naprawde warte). T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 (edytowane) czywiscie nie doradzasz tego Samsunga jak rozumiem z przeanalizowania postow ? Ten BENQ bylby naprawde super ale.. brak regulacji gora-dol , lewo - prawoO jaka regulacje chodzi? - polozenia obrazu? podlaczasz przez DVI i po problemie :D A moze ktos z Was ma jeszcze jakies pomysly , jakies inne modele ? tak jak pislaem cena o 800 do 1200 - oczywiscie ejzeli znalazlby sie jakis model troche drozszy ale o wiele lepszych parametrach to jakos zdobede wiecej kasy (oczywiscie te dolozenie kasy musi byc naprawde warte). T z drozszych to tak jak pisalem NEC 1970NX. Moim zdaniem warto dolozyc. Edytowane 18 Września 2007 przez ent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 O jaka regulacje chodzi? - polozenia obrazu? podlaczasz przez DVI i po problemie :Dautorowi chodzilo raczej o mozliwosc regulacji polozenia samego ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 autorowi chodzilo raczej o mozliwosc regulacji polozenia samego ekranu. zgadza sie - chodzi mi o podwyzszanie znizanie monitora - jak ktos napisal dolna rama jest na wysokosci 8,5 cm od biurka - to troche malo , wiec albo jakas ksiazke (niesetetycznie) lub jakas podstawke dokupic bedzie trzeba A co do tego NECa 1730 - to jak ze smurzeniem w nim bo widze w opisie az 18ms ? czy w grach , filmach widac je ? Nie wiem czy dobrze zrozumialem jedna sprawe - jak cos to poprawcie - S-IPS to matryca ktora ma zalety Tn (szybkosc) i zalety MVA (dobre kolory, duze katy widzenia , dobre podswietlenie itp) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 zgadza sie - chodzi mi o podwyzszanie znizanie monitora - jak ktos napisal dolna rama jest na wysokosci 8,5 cm od biurka - to troche malo , wiec albo jakas ksiazke (niesetetycznie) lub jakas podstawke dokupic bedzie trzeba A co do tego NECa 1730 - to jak ze smurzeniem w nim bo widze w opisie az 18ms ? czy w grach , filmach widac je ? Nie wiem czy dobrze zrozumialem jedna sprawe - jak cos to poprawcie - S-IPS to matryca ktora ma zalety Tn (szybkosc) i zalety MVA (dobre kolory, duze katy widzenia , dobre podswietlenie itp) ? Nie zczailem za pierwszym razem z tym ekrenem :D Nec to chyba raczej 1970NX :P Smuzenia ja ani zaden z moich znajomych posiadajacych ten panel nie zauwaza, S-IPS mozna nazwac polaczeniem matryc TN i xVA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Nie zczailem za pierwszym razem z tym ekrenem :D Nec to chyba raczej 1970NX :P Smuzenia ja ani zaden z moich znajomych posiadajacych ten panel nie zauwaza, S-IPS mozna nazwac polaczeniem matryc TN i xVA. no tak , przecilem symbol :) Powiedz od jak dwan masz tego NECA oraz jaka rev. posiada twoj monitor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 rev B. zdaje sie, mam od jakiegos pol roku, rev A od rev B rozni sie niby lepszym czasem reakcji. Powiedz mi tylko po kiego grzyba zakladasz nowy topik: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=244972 :angry: :angry: :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...