sarmat Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Witam. Proszę o analizę tych dwóch odczytów S.M.A.R.T. z dysków Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Cache (jeden trzymiesięczny ma firmware 3.AAK, a drugi półroczny 3.AAE). Czy wszystko jest w porządku? Czemu jeden dysk ma o wiele większą ilość rejestrowanych i korektowanych błędów od drugiego? Czy jest coś czym powinienem się niepokoić? Czy przypadkiem nie powinno być 01 = C3? W poprzednim 80GB dysku Seagate tak mialem. Bardzo proszę o odpowiedź osób znających się na tym, gdyż strasznie mnie to trapi. Edytowane 15 Września 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Wg mnie oba dyski sa w porzadku, jeden rzecz jasna jest wiecej eksploatowany od drugiego co mozna zauwazyc na podstawie parametru wlaczenia/wylaczenia. Wg smarta badow nie ma na zadnym. Duza korekcja bledow odczytu wynika podejrzewam raczej z bledow kontrolera na plycie do ktorego dysk byl podpiety. Moj dzialal na plycie ze szwankujacym kontrolerem i mam tam ponad 230mln skorygowanych danych. Na dzialanie dysku nie ma to zadnego negatywnego wplywu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...