Skocz do zawartości
BTK_BLR

Komp Sie Nie Wlacza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam spory problem z moim starym kompem.

Mam Widowsa XP Pro.

Wczoraj wlaczam kompa, dochodzi do miejsca gdzie pojawia sie napis "Zapraszamy" i zwiesza sie. Zero reakcji, wszystkie kontrolki sie swieca. Resetuje go.

Wlacza sie znowu, ale teraz dochodzi do tego ekranu z logiem Windowsa XP, laduje sie ten pasek na dole i po chwili pojawia sie BSOD.

Jest napisane na nim cos takiego:

Pojawil sie problem i system Windows zostal zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME

Jesli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop ponownie uruchom komputer.

Jesli sytuacja sie powtorzy... blablabla

Informacje techniczne:

** STOP : 0x000000E0 (0x814E4030, 0x0000006, 0x00000000, 0x00000000)

Moze to cos z dyskiem- Seagate Barracuda 40GB ma juz ok. 8 lat.

Tak czy inaczej zalezy mi najbardziej na tym, aby nie stracic danych z tego dysku bo mam tam naprawde bardzo wazne rzeczy. Komp moze juz nie dzialac, ale zeby dane przetrwaly.

Jakies propozycje?

PS. Reszta kompa to Celeron 600Mhz, plyta nie wiem jaka, 256MB RAM Infineon, Riva TNT2 M64 32MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm moze jakis program sprawdzajacy stan dysku? Taki co mozna go z dyskietki bootowac...

Do sprawdzenia stanu dysku spod Windowsa można użyć programu HDDlife, którego wersję Pro Demo można pobrać ze strony: HDDlife (Należy kliknąć link pod zielonym kwadratem z info o wersji free)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dokładnie to samo na dysku w którym elektornika padła po miesiącu. Ale zanim się to stało, zastosowałem taką oto metodę :D

- Odpalasz płytkę z windą

- W ekranie z zapytaniem o install/repair/exit wybierasz "R" (naprawa)

- Czekasz aż odpali się wiersz poleceń

- Wpisujesz chkdsk /r

Powinno pomóc. U mnie pomogło :D

PS: Rozejrzyj się za nowym sprzętem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi