BTK_BLR Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Mam spory problem z moim starym kompem. Mam Widowsa XP Pro. Wczoraj wlaczam kompa, dochodzi do miejsca gdzie pojawia sie napis "Zapraszamy" i zwiesza sie. Zero reakcji, wszystkie kontrolki sie swieca. Resetuje go. Wlacza sie znowu, ale teraz dochodzi do tego ekranu z logiem Windowsa XP, laduje sie ten pasek na dole i po chwili pojawia sie BSOD. Jest napisane na nim cos takiego: Pojawil sie problem i system Windows zostal zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME Jesli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop ponownie uruchom komputer. Jesli sytuacja sie powtorzy... blablabla Informacje techniczne: ** STOP : 0x000000E0 (0x814E4030, 0x0000006, 0x00000000, 0x00000000) Moze to cos z dyskiem- Seagate Barracuda 40GB ma juz ok. 8 lat. Tak czy inaczej zalezy mi najbardziej na tym, aby nie stracic danych z tego dysku bo mam tam naprawde bardzo wazne rzeczy. Komp moze juz nie dzialac, ale zeby dane przetrwaly. Jakies propozycje? PS. Reszta kompa to Celeron 600Mhz, plyta nie wiem jaka, 256MB RAM Infineon, Riva TNT2 M64 32MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 wyglada na to ze dysk padł podłącz inny i zobaczysz czy sie dostaniesz na niego - pewnie poszedl sektor rozruchowy co mozna naprawic z lini komend fixmbr czy cos w ten desen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Ja w wierze w moja barracude- juz nie z takich opresji wychodzila calo. W takim razie sprawdze z innym dyskiem. A format moze pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Najpierw podepnij dysk do kompa ktory ma mniej niz 3 lata i jest w pelni sprawny. Czemu? plyta nie wiem jaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 No bede musial tak zrobic, tyle ze drugi komp to laptop i nie da rady tego dysku sprawdzic. Pojde do kumpla w takim razie. Hmm moze jakis program sprawdzajacy stan dysku? Taki co mozna go z dyskietki bootowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicony Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Hmm moze jakis program sprawdzajacy stan dysku? Taki co mozna go z dyskietki bootowac...Do sprawdzenia stanu dysku spod Windowsa można użyć programu HDDlife, którego wersję Pro Demo można pobrać ze strony: HDDlife (Należy kliknąć link pod zielonym kwadratem z info o wersji free) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oSiK Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Miałem dokładnie to samo na dysku w którym elektornika padła po miesiącu. Ale zanim się to stało, zastosowałem taką oto metodę :D - Odpalasz płytkę z windą - W ekranie z zapytaniem o install/repair/exit wybierasz "R" (naprawa) - Czekasz aż odpali się wiersz poleceń - Wpisujesz chkdsk /r Powinno pomóc. U mnie pomogło :D PS: Rozejrzyj się za nowym sprzętem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...