Skocz do zawartości
Kirk42

Zmiana Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja obecna konfiguracja to:

AMD Athlon 64 3500+

GigaByte GA-K8N Pro-SLI

2x512 DDR GoodRam

reszta to co w podpisie

Myślę teraz o zmianie sprzętu, głownie zależy mi na ramie, ale doszedłem do wniosku, że lepiej zmienić na DDR2 co wiąże się z płytą i procem. Niechce ładować w to niewiadomo ile kasy, bo nie potrzebuje, chciałbym, żeby był to mniej wiecej komp przyszłościowy, czyli żebym mogł go ewentualnie lekko zmodernizowac w przyszlym roku, czyli np dac lepszego proca bo narazie AM3 sie nie zapowiada.

W każdym razie myśle o:

AMD Athlon 64 X2 4000+

2x 1GB DDR2 Kingmax 800 MHz

Mam problem co do płyty, bo chciałbym coś dobrego, a niebardzo wiem co, wiem tylko tyle że nie potrzebuje SLI i chciałbym mieć tam jakiś nowy chip. Proszę o pomoc dotycząca wyboru płyty i ewentualne korekty jeżeli moja zmiana do niczego nie prowadzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam jakis noname 500W albo 550W juz nie pamietam. Zapomnialem napisac ze nie mam zamiaru tego krecic, moze troche, bardziej stawiam na wydajność, chce mieć troche wieksza niz dotychczas z możliwościa modernizacji, ktora nie bedzie sie wiązała z przebudowa całego komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

softem

To idz po miernik i zmierz je i jak uzskasz takie wartosci jak przy pomiarze softem mozna bedzie stwierdzic, ze zasilacz trzyma dobrze napiecia. Zasilacz jest dosc wazna czescia kompa o ile nie najwazniejsza (imo od jego wyboru powinno sie skladac kompa). Jak chcesz spac spokojnie to go czym predzej wymien na cos firmowego aczkolwiek niekoniecznie drogiego. Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoję przed podobnym wyborem i podoba mi sie ten Biostar Tf560 A2+.

Ale nie kupie biostara dopóki przynajmniej 5 osób nie zaprzeczy, że coś na niej syczy/piszczy - model z siga ma taką przypadłość.

Nie jest to uciążliwe i większość ludzi albo nie zauważy albo oleje - ale ja jestem troszkę skrzywiony :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty dlaczego nie masz core?

bo budowałem masowego budżetowca z integrą w lipcu. Gdyby nie integra, to pewnie bym ciułał na Core.

e2140 + mobo za 300zł (P31 lub 965) i bedziesz b. zadowolony.

Dokładnie, a Gigabyte 965P-S3 można kilku miesięczną używkę za 250 zł wyrwać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tych płytach (obie oparte na P31):

GigaByte GA-P31-S3L - około 270zł

Gigabyte GA-P31-DS3L - około 300zł

Cena kusząca i możliwości też, wie ktoś może czym one się różnią bo ja do teraz nie moge znaleść różnic.

Do tego byłby procesor z serii E21x0 + drobne )/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tych płytach (obie oparte na P31):

GigaByte GA-P31-S3L - około 270zł

Gigabyte GA-P31-DS3L - około 300zł

Cena kusząca i możliwości też, wie ktoś może czym one się różnią bo ja do teraz nie moge znaleść różnic.

Do tego byłby procesor z serii E21x0 + drobne )/C

Niedługo kumplowi bede skladał kompa , prawdopodobnie własnie na Gigabyte GA-P31-DS3L. Róznica jest taka ,że wersja z literką D ma tzw"solid capacitors" . Wejdz na strone Gigabyte , są tam informacje.

Narazie jest mało o plytach na P31. Widziałem testy wersji G31 czyli teoretycznie slabszej i latała na FSB420. A ona kosztuje 250zł.

E2140+P31 = 520zł

x2 3600 + nf4 = 480zł

Jeszcze 2 miesiace temu mozna bylo kupowac am2 dzisiaj juz nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi