Skocz do zawartości
Confi

Porady Przy Podkrecaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie oraz Panie :)

W koncu przyszedl moj czas podkrecania maszyny. Przyznaje ze jestem typowym noobem/laikiem w tej dziedzinie dlatego tez szukam kogos kto naprawde ma o tym niezle pojecie i jest mi w stanie pomoc wyciagnac z tej maszny naprawde niezle efekty.

Opis mojego sprzetu:

Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX

Abit AB9 QuadGT

BFG GeForce 8800GTX OC2 768MB (384-bit) (PCI-E)

Crucial Ballistix 2x1GB 800MHz SLI READY; D9GMH

Seasonic M12-700W

Thermalright Ultra 120

2x Noctua NF-S12-1200

Zalman Ultra Thermal Grease ZM-STG1

Windows Vista Ultimate

chlodzenie mam znakomite, zasilacz tak samo, grafika OC2 nic jak tylko podkrecic, sprzet mam od marca/kwietnia i jeszcze nic nie krecilem no ale przyszedl w koncu ten czas tak jak mowilem.

Mam do dyspozycji laptopa przez ktorego moge komunikowac sie z dana osoba a kompa podkrecac.

Czy znajdzie sie tutaj osoba ktora chce sprobowac swoich sil, oczywiscie nie rozwalajac mojego sprzetu :P

Napewno znajdzie sie tutaj kilku fanow podkrecania ktorzy moga mi pomoc

ps. odrazu mowie ze moje osiagi w 3dmarku 2006 pod Xp wynosza: 10181pkt bez zadnego podkrecania wiec sadze ze to solidny wynik a chce go pobic konkretnie

Bardzo prosze o jakies rady... ew na PW

Edytowane przez Confi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Za tematy typu 'Jak podkręcić', 'Jak odblokować mnożnik', 'Do ilu podkręce' itp. będzie KARA.

Pytania związane z podkręcaniem tylko w odpowiednich działach sprzętowych oraz Podstawowych Zagadnieniach"

chyba nawet czerwone podkreślenie nie pomaga :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos mi sie juz udało...

nie podnoszac napiecia mam 3gh niech mi ktos podpowie jak to zrobic aby nie przedobrzec?

Sprawdz, przez np.pol godziny stan procka poprzez zapuszczenie 2 x "SP2004" z ustawieniem "Small FFTs". W jednym zaznacz: CPU:0 a w drugim CPU:1. Wtedy dwa rdzenie sa obciazane a opcja Small FFTs powoduje, ze benchmark skupia sie na tescie CPU. Jak wytrzyma pol godziny to jes duza szansa, ze bedzie stabilnie choc powinno idealnie chodzic wiele godzin...jak masz czas.Jest na forun kilka tematow z podpowiedziami ale tez mozesz skorzystac np z : http://forum.pclab.pl/t197951.html - prosto,jasno. Kontroluj temperatury.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajjjj źle sformułowałem moje zdanie...

udalo mi sie zrobic 3ghz nie podnoszac napiecia, jak teraz dalej podnosic np do 3,5h a moze do 4h jesli jest taka mozliwosc przy podnoszeniu napiecia i jak je podnosic zeby nie przedobrzyc

Spkojnie,spokojnie. Sprawdz najpierw czy jest stabilnie a przedtem wg. instrukcji z linka czy innych podpowiedzi z forum- poustawiaj w biosie wszystko! Ja tez sie troche poruszam jak to mowi moj kumpel- 'goryle we mgle' ;-], stad tez moj post (nr 331) w temacie q6600: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237997&st=330 . Jestem jeszcze zbyt cienki aby radzic 'calosciowo' ale jedno wiem- temperatury,temperatury,temperatury w STRESIE!!!!!!! Jakie masz podczas testow stabilnosci? Jak zobaczysz w temacie-popelnilem kilka bledow ale nie kasuje postow-moze beda nauka dla innych

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec zrobilem tak jak mi poradziles....

dwa testy po 40min w SP2004 i wszystko szlo elegancko a temp po 40C, plyta głowna tak samo 40C

http://www.toya.net.pl/~confi/stres.jpg

no ale co dalej :(( pomoze mi ktos?

Edytowane przez Confi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli był stabilny no to jedziesz dalej z FSB do góry co 10mhz aż będzie niestabilny potem podnieś napięcie na procku jak to nie daje rezultatu to na pamięciach i na mostku i dalej jedziesz FSB co 10mhz wyżej

wlasnie tutaj zaczynaja sie u mnie schody... mam teraz jechac do 10fsb i jesli natkne sie na jakis blad to dopiero wtedy podniesc napiecie czy jak??? jakie ma byc to napiecie?? i jak w razie czego pozniej podnosic na pamieciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi