Skocz do zawartości
PoGo

Przestało Wykrwyać Dysk Sata Seagate

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu kupiłem sobie nowy dysk Seagate 320GB ST3320620AS. Miałem pewne problem z wykrywaniem podczas instalacji ale w końcu udało mi sie zainstalować i wszystko działało po niedługim okresie użytkowania dysk mi zaczął wariować. Raz po włączeniu kompa był raz go nie było w systemie. Dziś nadeszła przełomowa chwila i nie chce on w ogóle ruszyć. Podczas rozruchu kompa cały BIOS sie zamula na moment mój stary dysk znajduje a nowego nie ma. To samo jak wejdę w BIOS Setup i ręcznie przeszukuje porty dwa puste w 1 sekundę pokazuje, że są puste a jak wejdę w ten trzeci gdzie mam podpięty dysk to zamula sie na chwile ale pokazuje, że nic nie znalazł.

Będę wdzięczny za pomoc, nie wiem czy jakieś drivery należy doinstalowywać czy cuś. Stary Maxtor pod SATA cały czas jest wykrywany, zamieniałem kable i porty.

Płyta główna Gigabyte GA-965P-3S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że dysk padł :(

Sprawdzałem na kompie w pracy dokładnie te same objawy. Zwiecha przy wykrywaniu i nic nie znajduje. Szkoda mi tylko danych co tam mam, zdjęcia...

Sprawdzałem ile odzyskiwanie kosztuje to mi powiedzieli 2000-2500 PLN. Znając życie nie naprawia mi tego dysku tylko dadzą nowy... PUSTY !

Drugi raz sie przejechałem na Seagate. Więcej nie kupie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że sprawdzałeś na kompie w pracy, ale ja proponuję ci jeszcze go pognębić:

1 Zmień ustawienia BIOSU na DEFAULT, najlepiej reset zworką lub wyjmij baterię.

2 Po odpinaj niepotrzebne dyski/karty/kość pamięci/itp. Tak żeby zasilacz miał jak najwięcej zapasu mocy. Tak, żeby był podłączony tylko Seagate i żebyś mógł wejść do Biosu. Nie podałeś w opisie info o najważniejszym, czyli zasilaczu. Możliwe, że w pracy też masz jakąś kichę.

3 Po kupnie dysku miałeś problemy z podłączeniem, więc trzeba było kontrolować SMART. Może trafił ci się ubity model.

4 Czy dysk w ogóle startuje po podłączeniu samego zasilania? Oglądnij dokładnie elektronikę dysku, czy nie ma jakiś uszkodzeń. Jak chcesz możesz nawet zarzucić zdjęcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok przekonałeś mnie poeksperymentuje jeszcze jak wróce do domu. Zasiłka raczej nie bo odpinałem drugi dysk jak sprawdzałem. Pozatym mam porządnego chieftec'a.

Dzięki za zainteresowanie

Dodam jeszcze, żę jak podpinam ten dysk obojętnie czy w pracy czy w domu to dioda od zapisu HDD cały czas sie pali, a dysk chrabąści jakby zapisywał/odczytywał tak po cichu z równymi krótki odstępami.

Edytowane przez PoGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi