Skocz do zawartości
brunneriusgreyna

Mocny Zestaw Do Obróbki Grafiki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych obcykanych w temacie forumowiczów. Dysponuję budżetem 3-4K potrzebuję złożyć dla znajomej zestaw w miare najwydajniejszy do pracy z grafiką (Photoshop, CorelDraw i inne do obróbki "płaskiej" grafiki) MA być wydajny i komfortowy w pracy. Najlepiej jakieś C2D i minimum 2GB RAM, mam problem z doborem odpowiednich podzespołów. W kwocie ma się zmieścić jakaś w miarę przyzwoita 19 LCD do pracy z grafiką właśnie.

Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nikt się nie kwapi ;)

Wymodziłem coś takiego, powiedzcie, czy będzie dobre.

ASUS P5B PLUS - i965, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775 419

INTEL CORE 2 DUO E4400 2.00 GHz 465

CORSAIR DDR2 2048 MB / 667 (Dual 2 x 1024 MB) 235

Galaxy GF 8600GT 512MB CM OC 485

Dysk WD 250 GB, 8 MB, SATA II 239

Nagrywarka PIONEER DVR-112DBK - 16x DVDRW DL 129

Obudowa I-BOX LYNX 228SG 115

Zasilacz CHIEFTEC GPS-500AB-A - 500 W 225

Panel LCD BENQ FP93GX+ - 19", 2 ms, 800:1, 300 cd/m2, DVI 855

Razem za zestaw 3167

Może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi neo-fr

c2d 6750

2x 1gb gr pro 900

nie znam sie ;d

samsung hdd

tez sie nie znam

i tutaj takze

tagan psu

oraz tutaj

wiec od gory tak jak pisales pozmienialem to o czym mam pojecie, przynajmniej ja bym to wybral, ewentualnie mozesz sobie machnac 4gb ramu, skoro teraz masz kase to niedlugo sie przyda, obecnie 2gb to standard jak sie ma kase to nie zaszkodzi 4gb :)

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyte na MSI P35 Neo2-FR lub Neo2-FIR

procesor e4400 jest dobry, może ew. na mocniejszy e6750

2x 1gb gr pro 900 / lub jakieś solidne OCZ Platinum. rev2

grafa - do obróbki grafiki... szczerze mówiąc nie wiem jaka by była najlepsza karta. w każdym razie za galaxy 8600gt (i jeszcze 512mb) nie przepłacaj (bo karta jest średnia, a do tego galaxy podobno się często psuja - btw płącisz głównie za zbędne 512mb).

wiec albo szarpnij się na GF 8800GTS (~1200zł - a karta naprawdę z górnej półki! - tylko weź taką 640mb) lub solidnego palita 8600gt sonic+ którego bez problemu kręci się na parametry 8600GTS. (a kosztuje 409zł, słowem palit >> galaxy)

Nagrywarka PIONEER DVR-112DBK - 16x DVDRW DL 129

Obudowa I-BOX LYNX 228SG 115 (imo brzydactwo :) za 140zł masz CoolerMaster Elite 331 lub Thermaltake Mambo )

Zasilacz CHIEFTEC GPS-500AB-A - 500 W 225 (spokojnie wystarczy. jednak ostatnio chieftec stracił prymat wśród zasilaczy. możesz zmienić na be quiet 400W lub corsair 500W - za 249zł)

Panel LCD BENQ FP93GX+ - 19", 2 ms, 800:1, 300 cd/m2, DVI 855 / nie znam się.

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwocie ma się zmieścić jakaś w miarę przyzwoita 19 LCD do pracy z grafiką właśnie.

Wybacz szczerosc ale zaczales skladanie tego zestawu "od d*py" ;) W prawidlowej kolejnosci to monitor jest najwazniejszy i pochlonie niemal polowe zakladanej kwoty - chocby takie Eizo S1931. W temacie karty graficznej - w zupelnosci starczy jakies 7300GT. Ramy - najtansze, byle duzo; 4GB to optimum. Procesor np. A64 X2 5200+ Windsor bedzie bez porownania szybszy niz E4400, a cena podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. no ja nie wiem bo 4300 podkrecisz i zmiecie windsdora ;d

Ta....

Będzie kręcić i ramy i proca i nie wiem co jeszcze. Nie sądzę aby ten zestaw był przeznaczony do kręcenia. "Zwykli" ludzie nie ufają podkręcaniu :wink:

I oczywiście składanie kompa do grafiki powinno zacząć się od porządnego monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

Muszę to wszystko teraz poodnajdywać w esklepach i przeliczyć sobie, na pewno podam pod Waszą krytykę raz jeszcze to co z Waszych rad wykombinuję.

Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki.

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz szczerosc ale zaczales skladanie tego zestawu "od d*py" ;) W prawidlowej kolejnosci to monitor jest najwazniejszy i pochlonie niemal polowe zakladanej kwoty - chocby takie Eizo S1931.

Co prawda to prawda - EIZO S1931 to dobry wybór do grafiki (niecałe 1800 PLN) ... jak pieniędzy mało to ew. 17" S1731 (1350 PLN).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT(Afterglow @ 18 wrz 2007, 11:21) *

Wybacz szczerosc ale zaczales skladanie tego zestawu "od d*py" icon_wink2.gif W prawidlowej kolejnosci to monitor jest najwazniejszy i pochlonie niemal polowe zakladanej kwoty - chocby takie Eizo S1931.

Co prawda to prawda - EIZO S1931 to dobry wybór do grafiki (niecałe 1800 PLN) ... jak pieniędzy mało to ew. 17" S1731 (1350 PLN).

Też się zgadzam :)

No musi być 19, trochę cena tego eizo lutuje po kieszeni, ale zobaczę jak na to osoba co ma bulić, ;)

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi