Skocz do zawartości
gugus

Cyrkulacja Powietrza W Budzie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Ciebie M4TEUSZ trochę nie rozumiem, na początku piszesz, że masz problem na SB i NB później, ze nie, zasilacza nie rozkrecisz, to co w ogóle chcesz osiągnąć?

Co do radiatorków to projektanci płyty chyba wiedzieli co robią, skoro są gorące znaczy że bardzo dobrze odbierają ciepło, myślę że zwyczajny nawiew w ich okolice zapewni im optymalne warunki pracy, zresztą płyta jest jeszcze na gwarancji więc nie chcę jej ruszać. Zasilacz i tak jest za słaby, np żadnej mocniejszej karty bałbym się montować, więc pewnie wyląduje na allegro, a tam plomby są cenione. Co chcę osiągnąć? To co wszyscy ciszę i chłód, za jak najmniejszą cenę.

Popełniasz poza tym błąd przeciwny do panfranek, on uważał, że powietrze ucieknie, bo prawie wszystko miał na nawiewie, a Ty masz na wywiewie, efekt końcowy jest identyczny.

Rozumiem, wentylatory wypompują całe powietrze z budy, zrobi się próżnia i wszystko się przegrzeje, lub co gorsza komp zapadnie się, niczym łódź podwodna na zbyt dużej głębokości :P

Dobra a na poważnie, wszędzie gdzie miałem do czynienia z chłodzeniem, a projektowało się na studiach to i owo, zaleca się wyciągi, dlaczego? bo równomiernie usuwają gorące powietrze. Nawiewy stosuje się jedynie do punktowego schładzania najgorętszych części. Przedniego nawiewu nie mam ochoty stosować, bo primo dyski w zatoczkach 3,5" mimo wciśnięcia między nie a ścianki w celu wyciszenia pociętej dętki mają 31 i 34 stopnie więc są chłodne. Secundo z tego co wiem przechłodzenie dysku jest dla niego bardziej niebezpieczne jak przegrzanie (zbyt gęsty olej jeszcze gorzej smaruje niż zbyt rzadki) Tertio dodatkowy wiatrak to dodatkowy hałas.

Dlatego, dam tylko lekki nawiew z 12cm (szkoda że nie ma większych) wiatraka z boku by wiał na NB SB i Kartę graficzną, 12cm na górę i na tym kończę zabawę, jak za rok minie mi gwarancja na płytę, coś mi odbije i będę chciał wyciskać z niej siódme poty, to pobawię się radiatorkami (choć wydaje mi się że dopłacając tyle ile kosztują nowe dobre radiatory spokojnie kupię w tedy dużo lepszy do oc model płyty).

EDIT: Właśnie wpadłem na genialny pomysł, przecież mogę zasilacz powiesić "do góry nogami" i zrobić mu tunel, klastrofobiczne napady wysoko obrotowe z pewnością znikną! :twisted2:

Właśnie wymyśliłem budę pseudo BTX do góry nogami :lol:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszędzie gdzie miałem do czynienia z chłodzeniem, a projektowało się na studiach to i owo, zaleca się wyciągi, dlaczego? bo równomiernie usuwają gorące powietrze. Nawiewy stosuje się jedynie do punktowego schładzania najgorętszych części.

Tertio dodatkowy wiatrak to dodatkowy hałas.

jak za rok minie mi gwarancja na płytę, coś mi odbije i będę chciał wyciskać z niej siódme poty, to pobawię się radiatorkami (choć wydaje mi się że dopłacając tyle ile kosztują nowe dobre radiatory spokojnie kupię w tedy dużo lepszy do oc model płyty).

ad 1 teoria nie potwierdza paraktyki, przynajmniej nie zawsze. W przypadku obudów komputerowych (ok 98% i to nawet bardzo markowych) najwyższym wentylatorem jest ten w zasilaczu, dzięki temu ciepłe powietrze gromadzi sie ponad tym poziomem i skutecznie podwyższa temperature w całej obudowie.

ad 2 przespałeś ten wykład - nie ma różnicy czy masz jeden wentylator czy setke, układ jest tak głośny jak najgłośniejszy z nich, i nic sie nie sumuje

ad 3 dobre radiatory to 2x25zł+2x5zł wentyle czyli 60zł, za tyle to chyba nowej płyty nie znajdziesz, że o dużo lepszej nie wspomnę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1 teoria nie potwierdza paraktyki, przynajmniej nie zawsze. W przypadku obudów komputerowych (ok 98% i to nawet bardzo markowych) najwyższym wentylatorem jest ten w zasilaczu, dzięki temu ciepłe powietrze gromadzi sie ponad tym poziomem i skutecznie podwyższa temperature w całej obudowie.

To wcale nie zaprzecza regule, ciepłe powietrze się wznosi, lub inaczej jest wypierane z określoną siłą. Dlatego dziwię się dlaczego w "markowych" obudowach tak rzadko stosuje się górny wiatrak który by je wypychał na zewnątrz.

ad 2 przespałeś ten wykład - nie ma różnicy czy masz jeden wentylator czy setke, układ jest tak głośny jak najgłośniejszy z nich, i nic sie nie sumuje

teoretycznie jeśli mieli byśmy idealny biały szum to wzmacnianie i wygaszanie się wzajemne fal faktycznie doprowadziło by do takiego efektu, niestety wiatrak z racji jego budowy wytwarza lokalne maksima (piki) które mogą się zarówno wzmacniać lub wygaszać i niestety słyszalne natężenie dźwięku wyraźnie wzrośnie, choć faktycznie nie będzie to suma. W skrajnym przypadku może to być paskudny pulsujący dźwięk.

ad 3 dobre radiatory to 2x25zł+2x5zł wentyle czyli 60zł, za tyle to chyba nowej płyty nie znajdziesz, że o dużo lepszej nie wspomnę

za rok asus P5B pewnie będzie chodził na allegro za 150zł, a taki asus P5B deluxe za 200 i co nawet na piwo by mi zostało :P Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze takie pytanie, już zamówiłem ZALMAN'a VF1000 LED (nie mają innych w komputroniku - chodzi o wersje bez LED) to potrzebowałbym jakiś przyzwoity czujnik temperatury. Jeżeli znacie jakiś dobry produkt to dajcie znać i napiszcie jaka mniej więcej cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi