Skocz do zawartości
Kiczis

Problem W Wyborze Odpowiedniego Zasilacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znalazłem 2 zasilacze chiefteca odpowiadające mi ceną...

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...T_620_12S_620W/

oraz

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...S_650AB_A_650W/

+ ewentualna opcja z odpinanymi kablami...

szczerze mowiac jestem zielony w temacie zasilaczy i chcialbym sie dowiedziec czy te zasilacze sie roznia i czy w tej cenie jest jeszcze cos interesującego o podobnej mocy... ewentualnie moze byc troche mniejsza...

Z gory dzieki za pomoc, gdyby taki temat juz istniał to przepraszam ale na forum nie znalazłem...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ostatanie pytanie: czy jest jakis alternatywny zasilacz w podobnej cenie czy ten jest jedyny... nie chodzi mi o to ze ten jest zly ale po szybkim przeszukaniu sklepow nie znalazlem nigdzie tego dostepnego a mam czas do tego czwartku :PP

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybka odpowiedź: Nie.

za te pieniądze, z taką mocą i odpinanymi kablami to ten Corsair to najlepszy wybór.

corsair ma być w zenfiście w środę (19)....

jeśli musisz brać szybko.... to pomyśl nad trochę droższym tacensem supero 500w i ew jeszcze trochę droższym bq dark power 530w... jeśli oczywiście mają być odpinane kable

jak nie to może weź Amacrox'a 500w albo 550w... i zawsze kasy trochę zostanie ;)

Edytowane przez taimons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to kup ode mnie(podpis). Corsair wydajnościowo się schowa. Cisza też jest.

(...)

...i ciepełko w budzie również :lol2:

btw. coraz częściej słyszę słowo "wydajnościowo" :D

@Kiczis jak zależy Tobie na poziomie dB (przy rozsądnej wentylacji obudowy) to Corsair będzie najbardziej optymalny, jak poziom dB nie ma znaczenia, a wentylacja budy jak najbardziej to bierz zasilator z wiatrakiem co najmniej 120mm :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na ciszy bo teraz mam dość cichy komputer i chcę żeby tak pozostało... gdyby taki wentylator z zasilacza huczał to musiał bym go wymienić na fandera tak jak w cheiftecu co jest dodatkowym kosztem :PP

Chyba decyzja ostatecznie zapadła ten corsair wygląda dość przekonująco zobaczymy jak to bedzie działac w praktyce, nigdy nie miałem doczynienia z tą marką ani z żadną inna oprócz chiefteca :PP

pozdro

Odnosnie wentylacji budy to prawdopodobnie przy zmianie konfiguracji która będzie raczej obudowa wogóle zniknie i poleci jakis custom :PP

Edytowane przez Kiczis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forrestal Trzeba sobie poszukać co pisałem. 500-tka wyciąga ponad 600W bez problemu, ale od corsaira cichsza nie jest.

ali, jak zwykle gadasz bzdury, zasilacz nie jest do wentylowania obudowy i przez niego się buda nie grzeje. Żadko który zasilacz tak trzyma napięcia jak ten, bo już fabrycznie ma zaostrzoną normę do 3 a nie 5 % jak w pozostałych.

No tak, ale ty potrafisz przytaczać tylko to co ktoś napisał, bo sam nawet pewnie nawet nie stałeś koło tych zasilaczy nie mówiąc o ich użytkowaniu w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak... I kto tu ciągle powtarza to samo... Czasem lepiej spojrzeć w lustro niż na kogoś...

Bawię się nowym Corsairem już z serii 8pin PCI, czyli musi być z względnie nowej partii i jakoś nic nie piszczy. Jedynie jak zwykle na początku łożysko chodzi jak traktor ale z czasem jego kultura ulega zauważalnej poprawie. Ale w żaden sposób nie należy jego kultury pracy porownywać do jakiegokolwiek w/w PSU, bo to zupelnie inna para kaloszy, choćby i nawet stado świerszczy tam siedziało to went tamtych zasilaczy je zagluszą. A 120 w zasilaczu faktycznie nie jest od wentylowania obudowy, ale w tym pomaga i to skutecznie. I w zasadzie jak każdy pisze o 120 w zasialczu i wentylowaniu to dokładnie o to chodzi, więc jest to zwyczajne czepianie się słówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawię się nowym Corsairem już z serii 8pin PCI, czyli musi być z względnie nowej partii i jakoś nic nie piszczy.

Bardzo się cieszymy, że twój zasilacz nie hałasuje.

Ale w żaden sposób nie należy jego kultury pracy porownywać do jakiegokolwiek w/w PSU, bo to zupelnie inna para kaloszy, choćby i nawet stado świerszczy tam siedziało to went tamtych zasilaczy je zagluszą.

Proszę cię , nie gadaj bzdur, bo się flaki przewracają. Sądzisz, że wiesz wszystko :lol: Ja wszystkiego nie wiem i nie będę wiedział, a co dopiero ty.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasdzie podobnie co Ci na pw napisalem.

Nie czytam SPCR, ani niczego podobnego, ale i tak nawet jeśli to nie widzę w tym nic zlego.

Nigdy nie pisałem, że wiem wszystko, na pewno tak nie jest, to fakt, ale skąd zakładasz, że tak uważam, poza tym w życiu mnie nie widzialeś, więc skąd taka pewność na mój temat.

Nie wiem co takiego napisałem, co Ciebie tak zbulwersowało, na pewno żadnego newsa w tym nie ma że HX jest bardzo cichym zasilaczem i należy pod tym względem do czołówki do której mało zasilaczy należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie osobiscie jeszczei nteresuje Pentagram Silent Force 620 - w cenie ponizej 300zl mozna go nzalezc wiec teraz pytanie czy jest tego wart?

@Jarek_135

Masz szczescie ze trafil ci sie nie piszczacy zasilacz. Tak jak to zwykle bywa z elektronika - czesc moze piszczec czesc nie. Nikt nie neguje ze Corsair to cihca zasilka jednak jak dla mnie osobiscie wole maly "szumik" pisk o wysokiej czestotliwosci...

Edytowane przez Forrestal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, to każdy woli żeby nie piszczał, może wcześniej tak to wyraziłem, ale chodziło o to, żeby zobrazować hałasliwość tego zasialcza. O ile pamiętam, p6 520W tez miały bardzo duży rozrzut i duzo osób psioczyło nad ich kulturą pracy, a niektorzy dostali ciche sztuki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, bo ja juz sie trochę pogłubiłem... mówicie że jest możliwość że ten corsair bedzie piszczał w takim razie moze ktorys z tych chiefteców albo cos innego ??

Sprawa jest dosyc pilna wiec prosil bym o szybka odpowiedz...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma ciekawych zasilaczy obecnie - Corsair jak dla mnie bylby dobry ale piszczy - choc moge go miec za 350pln nowke to jednak perspektywa piszczenia mnie przeraza. Chiefteci to jak dla mnie jakos tak srednio przemawiaja. Tacensa Suprero u siebie w okolicy nie znajde...

Trzeba bedzie siedziec na Taganie U15 choc on glosny jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrana para Benito i Barbara (o przepraszam svedne :wink: ).

Pierwszy Pan za wszelką cenę próbuję opchnąć swój staroć, nie mam na myśli, że zły czy cokolwiek problem z tą zasiłką jest taki, że wentyluje siebie 2x80mm i dzięki temu mamy kilka stopni więcej w budzie :wink: Co do reszty to nic więcej nie piszę, bo Panu nerwy puszczają i zaczyna obrażać user'ów :lol:

Drugi Pan ma za złe konstrukcji SS, że nie wentyluje budy tak dobrze jak szef 400W, a trzeba przyznać, że szef robi to jak mało kto (acha, żeby nie było, że "nie stałem nawet obok niego" to już uspokajam... :D Miałem i wiem jaki to z niego potwór :lol: ) Aaaa i nikt nie przeżyje załamania, bo zdarzają się wadliwe sztuki :)

@Forrestal jak to już kiedyś powiedział "shit happens" :mur:

Jak już kiedyś pisałem nie uważam zasilacza Corsair za niewiadomoco... Szukałem zasilacza z naciskiem na CISZĘ!!! Na dzień dzisiejszy wygląda na to, że dokonałem doskonałego wyboru, bo jakoś NIKT nie potrafi podać alternatywy (zasilacze które to nie kręcą wentylem do pewnego obciążenia pomijam, bo jak zaczną to robi się nieprzyjemnie), to tyle, over :lol2:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... Chieftec jest porównywalny albo nawet lepszy niż corsair tylko ze glosniejszy tak :D ?

W taskim razie dlaczego wszyscy odradzali chieftec'a jezeli problem jest troche glosniejszy niz corsair ???

a jezeli juz chieftec to który wersja 620 w czy moze 650 w ???

Edytowane przez Kiczis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nikt Ci go nie odradzał, tylko polecono Ci cichszy zasilacz. Późzniej faktycznie stweirdzileś że chcesz cichy i tak sie potoczyło. Tylko jak dla mnie zastanawianie sie pomiędzy tymi dwoma zasilaczami jest... Nie wiem jak to określić..., bezmyślne... One są jak czarny i biały, całkowicie co innego, dla całkowicie róznej klienteli.

Jak dla mnie Chieftec ( wersja ze 120, na temat 140 nic nie wiem ) to potwór ( głośny, mocny i solidny ). Osobiście wolalbym od niego Amacroxa Frei Erde 550 ( tańszy, cichszy, chodz brzydszy, ogolnie FE nie jest brzydkie ale osobiście preferuję czarny kolor..., a mocy mu na pewno nie brakuje! ) FE też nie ma plomby.

A Corsair jest dla maniakow ciszy, słabszy( ale też nie przesadzajmy, ze to taki słaby zasilacz, po prostu konkurencja jest mocniejsza ), ladniejszy, wykonanie obudowy bardzo mnie się podoba, sposób rozwiązania kabli jeszcze bardziej, do tego odpinane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no tak zapomnialem ze ten chieftec ma plombę, ten ktory obecnie mam takie plomby nigdy nie miał...

ogólnie wzioł bym tego corsaira tylko przerazil mnie komentarz o jakims piszczeniu ostatniej serii tej zasilaczy...

Ma ktos moze takiego chiefteca ktorym sie interesuje ?? Jak jest z glosnioscia ? czy jest bardzo glosno czy znosnie... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sąsiad odebrał Corsaira 520W i ...........jest również cichutki!

Dobrze radzę weż tego Corsaira jest jest moim zdaniem lepszy od Chiefteca

Corsair:

+ moc

+ odpinane kable(jedyne w swoim rodzaju,rewelacja)

+ cisz,cisza....

+ napięcia stabilne jak skała

Chieftec:

+ moc

+ ......?

To tylko tak w skrócie.Jezeli chodzi o piszczenie to jak jak już ktoś napisał felerne sztuki zdarzaja sie nawet w najlepszej serii ale od tego jest gwarancja i można zawsze wymienic ale mysle że nawet felerny egzemplarz będzie zblizony głośnoscia do każdego Chiefteca.

Naprawdę miałem podobny problem kilka tygodni temu przejrzałem stosy recenzji ,testów artykułów i mój wybór jest(był) przemyslany w każdym calu.Bierz szkoda twojego czasu.

Apropo ten Corsair to tak naprawdę bebechy Seasonic M12/Seasonic S12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze radzę weż tego Corsaira jest jest moim zdaniem lepszy od Chiefteca

Apropo ten Corsair to tak naprawdę bebechy [...]/Seasonic S12.

Co osoba to inna opinia od czego pochodzi Corsair: z pamieci

s12

s12II

m12

eatrh watts

w każdym wypadku jeśli pochodzi od s12 to nie jest to super hiper nowoczesna zasilka i musi sie grzać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi