adrin Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Hej, Mam pytanie odnośnie potencjalnego upgrade'u mojego obecnego komputera. Jest to Socket A na Abicie NF7 z Bartonem z dobrej serii kręconym na 3200+, Galaxy GF7300GT, 1GB ramu, dwoma dyskami PATA, nagrywarka, itd. W sumie muszę powiedzieć ze ta platforma baaardzo dobrze mi służyła (ten Athlon XP wymiata ;-), no ale jako że teraz standardem są dwurdzeniowce powoli przymierzam się do upgrade'u. Niestety zdaje sobię sprawę, że z obecnego zestawu niewiele uda mi się zatrzymać, więc dostanie go mama w prezencie ;) (kartę sprzedam, 512 MB ramu pewnie też). Zostanie więc: nagrywarka, dyski PATA(też mogę sprzedać jeśli to opłacalne) mam też zasilacz (DELTA 400W z allegro). Dysponując powyższym oraz kwotą powiedzmy 1200 +/- 200 PLN chciałbym złożyć nowego kompa, proszę szanownych forumowiczów o poradę. Założenia: - jak wspomniałem nie chcę wydawać dużo - zastosowania komputera do końca nie są jeszcze znane :D ale dużo wskazuje na to że będzie to platforma służąca do programowania (m.in. Visual Studio), pracy "biurowej", fajnie byłoby od czasu do czasu zagrać w coś ;), - w chwili obecnej w 70% siedzę na linuksie(gentoo), w przyszłości może to się zmienić, ale w związku z tym, iż ostatnio postanowiła wspomóc tworzenie otwartych sterowników do kart graficznych, preferowaną kartą jest ATI(nie jest to jednak jakieś must-be - co jest bardziej opłacalne w segmiencie budżetowym za ok. 300 pln?), a może wbudowaną(ostatnią grą w jaką grałem był HL2)? - zależy mi na wirtualizacji - tj. jej natywnym wspieraniu... jak to jest z supportem na prockach AMD/Intela - raczej 2GB ramu - pytanie tylko, czy różnica w wydajności 2x1GB vs 1x2GB będzie duża? - jak wygląda kwestia podłączenia starych dysków PATA+nagrywarki do nowych płyt głównych? będzie konieczny zakup dysku SATA? jeśli tak to jakiego producenta wybrać? - CPU, czyli AMD vs Intel - jeśli da radę chcę kręcić, zależałoby mi na przyszłościowej platformie(żebym nie musiał wymieniać bebechów za rok, tylko sam procek) - stąd też skłaniałem się ku AMD i czymś na AM+(biostar?), jak myślicie czy to jest opłacalne? kiedy intel planuje porzucenie obecnego socketu? Jakie serie procków E2xxx/X2 wybrać i jaka szansa na podkręcenie? - wersja CPU box czy nie-box :)? i jesli to drugie to jakie,tanie chlodzenie? obecnie mam tani wiatrak spire i mój procek ma(po usunięciu warstwy kurzu ;-) ok 45 st. w idle 65 w stress. Jak wygląda sprawa z kręceniem boksów? Przepraszam, za natłok pytań, ale od czasu kiedy królowało Socket A zupełnie nie orientowałem się w kwestiach sprzętowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 2160 c2d abit ip35-e // msi neo2-fr 2x1024 gr pro 900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 grafika, jeśli ma być ati i za ~ 300 zł to Radek HD2600PRO na DDR3, kręcisz go na XT jak trzeba, i modlisz się o lepsze sterowniki ... Jeśli może być nVidia to masz do 300 7600GS na DDR3, a za 350 Palit 8600GT. Integra ? Mam takową, Radeon X1250 w chipsecie 690G. Wydajność nie powala, płytki z nią godne to na AM2 Foxconn/Biostar , a na LGA775 Abit Fatal1ty jakiś, ale dość drogi ram - może być i 2*1GB Kingston 667 dysk - nowe mobki mają raczej po 1 kanale PATA, więc albo dysk albo nagrywarka na SATA musi być. Jeśli dysk to WD 320AAKS, jeśli nagrywarka to to co w sigu procek - tutaj wygrywa Intel, niestety :| Niestety, bo zawsze miałem AMD, ale Intel jest bardziej opłacalny, lepiej się kręci i w ogóle. Aczkolwiek na defaulcie E2140 = X2 4000+. chłodzenie - BOX na X2 jest dość cichy, ale na przykład po założeniu Pentagrama HP-100 AlCu Lite na niego jest miodnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrin Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 grafika, jeśli ma być ati i za ~ 300 zł to Radek HD2600PRO na DDR3, kręcisz go na XT jak trzeba, i modlisz się o lepsze sterowniki ... Jeśli może być nVidia to masz do 300 7600GS na DDR3, a za 350 Palit 8600GT. Integra ? Mam takową, Radeon X1250 w chipsecie 690G. Wydajność nie powala, płytki z nią godne to na AM2 Foxconn/Biostar , a na LGA775 Abit Fatal1ty jakiś, ale dość drogi ram - może być i 2*1GB Kingston 667 dysk - nowe mobki mają raczej po 1 kanale PATA, więc albo dysk albo nagrywarka na SATA musi być. Jeśli dysk to WD 320AAKS, jeśli nagrywarka to to co w sigu procek - tutaj wygrywa Intel, niestety :| Niestety, bo zawsze miałem AMD, ale Intel jest bardziej opłacalny, lepiej się kręci i w ogóle. Aczkolwiek na defaulcie E2140 = X2 4000+. chłodzenie - BOX na X2 jest dość cichy, ale na przykład po założeniu Pentagrama HP-100 AlCu Lite na niego jest miodnie :) dzięki za odpowiedź, co do grafy to ati było luźną sugestią, kwestia wydajności w wyborze karty pomiędzy ati a nvidia jest ważniejsza :-) a ten radek X1250 daje radę z jakimiś gierkami :-)? Co do dysku to nagrywarkę raczej chciałbym zostawić (nie mam co ze starą zrobić, no chyba że uda się sprzedać) ewentualnie zainwestuję w kontroler PATA ;) a Intela można kręcić na boxie? wiatrak da radę :-)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 E2140 ? Można trochę na boxie, ale za dużo papu mu nie dawaj. W każdym razie spręż się i dołóż do E2160, bo fsb wall na E2140 może Cię nisko zatrzymać. A jeśli temperatury zaczną być za duże, a box za głośny, to 50 zł i masz Pentagrama wymienionego wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 kolega pisal ze zalezy mu na wirtualizacji nie jestem pewien, ale chyba ani e2xxx ani e4xxx tego nie wspieraja dopiero "prawdziwe" core2 jak np e6300 jesli sie myle to mnie wyprowadzcie z bledu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 z tego , co pamiętam, to masz rację, dopiero od E6300 w górę masz wirtualizację . Ale to prawie 600 zł :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 a jak to wygląda u AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrin Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) z tego , co pamiętam, to masz rację, dopiero od E6300 w górę masz wirtualizację . Ale to prawie 600 zł :| hmm dobrze ze zwrocil samolot uwage na ta kwestie :-) sprobuje sie trochę zorientować jak to jest z wirtualizacją, bo faktycznie zależy mi na niej. EDIT: mieliście rację w e2xxx ani e4xxx nie ma technologii IVT, w prockach AMD natomiast jest w kazdym modelu X2 (i części A64), wydaje mi się, że to przesądzi o wyborze procka, zwłaszcza, że i tak ani w grach ani w typowych zastosowaniach procek nie będzie wąskim gardłem(ale raczej będzie nim karta graf., ram, dysk)? Edytowane 22 Września 2007 przez adrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 no X2 na defie są podobne wydajnością do C2D ... E2160 = X2 4000+, coś w ten deseń. W sumie dzisiaj bezproblemowo wykręciłem sobie softem mojego procka na foxconnie 690G na te 2,4 GHz, cooler boxowy robi 1600rpm czyli cicho, a temp w systemie ~ 26 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrin Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 ok dzięki za info, a co myślicie o grafice do powiedzmmy 400 pln 7900 GS może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 przeciez w 400zl miesci sie juz dzis Palit 8600GT podany w zestawieniach :D Ale mam pytanie czy nie oplaca sie doplacic jeszcze do wersji Sonic? z 1.0ns pamieciami i wyzszymi zegarami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrin Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 tylko czy 8600GT jest lepszy od 7900GS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 tylko czy 8600GT jest lepszy od 7900GS? Wg. mnie odpowiedź na Twoje pytanie sprowadza się do odpowiedzi na pytania: Do czego będziesz wykorzystywał tą kartę: do grania czy do benchmarków. Czy dla Ciebie 10 - 20 fps jest wystarczającą wielkością żeby mówić o obsłudze DX10 jako o zalecie :D. Dla mnie odpowiedz była oczywista :oops: 7900 wypada lepiej w grywalnych warunkach niż 8600 ;) A tutaj żeby nie być gołosłownym porównania 8600GT (Sonic jakby nie było) i 7900GS (click me) Tutaj w języku wroga, ale bardzo fajne porównanie. Można zobaczyć która karta jest wydajniejsza, głośniejsza, prądożerniejsza czy nawet cieplejsza :D (clicken mich) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 to już było XXX razy na dziś opłaca się kupić 8600gt http://www.tuneupc.bnx.pl/readarticle.php?article_id=4 albo wybrać kartę z 7900GS / 8600GT / X1960Pro pod kątem gier w jakie się gra. mam pytanie czy nie oplaca sie doplacic jeszcze do wersji Sonic? z 1.0ns pamieciami i wyzszymi zegarami? jeżeli chce się wycisnąć z karty siódme poty to warto. Poza tym sporo osób na słowo podkręcanie otwiera szeroko oczy i nie odważy się nadrobić 85MHz na rdzeniu i 400MHz na pamięciach (o ile w ogóle bez Vmoda pójdą tyle) zauważ też że inne jest chłodzenie na wersji Palit Sonic+ a inne na zwykłym Palit 8600GT ddr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...