Skocz do zawartości
Zajdzik

C2d E6320 I Jeden Rdzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

czy wiecie może czy jest możliwość wyłączenia jednego z rdzenia w Gigabyte 965P-DS4 2.0?

Jakiś czas temu zauważyłem że w windzie (i wszystkich programach) wykrywa mi tylko jeden rdzeń ale nigdy nie miałem okazji tego dokładnie sprawdzić. Ostatnio kumplowi składałem kompa i podłączyłem jego c2d do mnie i też jeden rdzeń wykrywało a u niego było wszystko ok zarówno na moim procku jak i jego nowym.

tak więc doszedłem do wniosku że przyczyna albo leży po stronie windowsa (2x instalowałem wiec mało prawdopodobne chyba że mam jakąś zwaloną instalke) albo po stronie płyty i stąd moje zapytanie o wyłączenie rdzenia. czy może coś nie tak z płytą jest? co o tym sądzicie?

A co najdziwniejsze wydajność procka podczas włączenia superPI i jeszcze jednego programu który to niby używa 100% mocy procka praktycznie nie spada tzn tak jak by to drugi rdzeń przejmował ten drugi program. więc już nic nie wiem co o tym myśleć :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Menedźer zadań:

Widok: historia procesora cpu: Jeden wykres dla każdego procesora CPU. Masz tak? Może masz "jeden wykres dla wszystkich?"

W menedżerze urządzeń ma 1 cpu, czy 2?

Nie używasz przypadkiem jakiegoś okrojonego przez nlite czy tweakery windowsa z odjętą obsługą wielu rdzeni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz dograć stery do dwuch jajek z płytki z winem :wink:

Bo na bank zainstalował się jako ; Jedno Procesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI

może zabrzmi to głupio ale jak to zrobić?? tzn rzeczywiście odczytuje go tak jak napisałeś ale jak wgrać stery bo poprzez aktualizację nie idzie tego zrobić ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra próbując zainstalować te stery do wielordzeniowego procka coś się skopało z boot.ini i nie dało rady odpalić potem windy w ogóle ani normalnie ani nawet w trybie awaryjnym ;/

wiec pozostało mi tylko sformatować i na nowo zainstalować a do tego użyłem innej instalki windy niż ostatnio i zainstalowało się normalnie i widzi oba rdzenie poprawnie już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi