Fast128 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Dobre kolory - bo obróbka foto Panorama - bo szerokie arkusze excela LCD - bo CRT się nie zmieści 20'' BO TAAAAK! Czy w zbliżonej cenie znajdę coś lepszego niż GATEWAY 2185W czy dopiero przy 1600zł coś więcej? http://allegro.pl/item246229103_piekny_gat...t_fv_gw36m.html Czytałem na forum o 21'' modelach gateway i ludzie byli raczej zadowoleni... brać? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 NEC MultiSync LCD 20WGX2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fast128 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Najtaniej za 1600 to jest 1/3 ceny różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 (edytowane) Do obróbki zdjęć ten NEC się nie nadaje ( po korekcji RGB obcina paletę i/lub podbarwia niektóre przejścia tonalne i nie wyświetla pierwszych kilku odcieni czyli od 0 0 0 do 5 5 5 a po korekcji do 6 6 6 ... jest jednolita czerń tutaj ). Nierównomierność luminacji też jest tutaj problemem - nie wiem jak głęboko grzebiesz w modyfikacji fotografii ale im gorszy monitor tym mniej można robić aby nie popełnić błędu .... no i oczywiście nieco mniej widać [np. paleta barw- na tym necu szczególnie w cieniach] a czasami też wręcz "inaczej" [nieprawidłowa jasność jednego obszaru wzgl. innego - występuje kiedy luminacja monitora nie jest jednolita] ps. na Gateway banding jest jeszcze gorszy i już zupełnie łatwo widoczny po korekcji/zmianie domyślnych RGB więc jego to tym bardziej sobie odpuść Edytowane 18 Września 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fast128 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 banding? Zdjęcia nie będą obrabiane na potrzeby publikacji. Zależy mi najbardziej na dobrym współczynniku cena/jakość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 banding? Zdjęcia nie będą obrabiane na potrzeby publikacji. Zależy mi najbardziej na dobrym współczynniku cena/jakość. Im więcej zobaczysz na obrabianym zdjęciu tym mniejsze prawdopodobieństwo że coś spaskudzisz. Nie ukrywam że kiepskie monitory LCD są popularne ... bo są tanie (ludzie widzą XX cali a reszta się nie liczy) ale ja bym wolał w cenie kiepskiego i sporego monitora kupić mniejszy a dobry. Za 17xx PLN kupisz 19" EIZO S1931 a za 1350 17" S1731 ... choć z drugiej strony może jesteś mało wymagający i po prostu wiele detali olewasz a zdjęcia obrabiasz mało dokładnie i ew. przekłamania barwne w efekcie końcowym masz gdzieś ... w takim razie mniej dokładny monitor Cię zadowoli. Są ludzie obrabiający zdjęcia na monitorach z matrycą TN ... a modele na tej matrycy mają 262 tys. kolorów - jednak wiem jaki jest efekt "obróbki" na takich wynalazkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 polecam delle modele HC ;] dla grafików w sam raz;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 polecam delle modele HC ;] dla grafików w sam raz;)Jakiej precyzji mają one elektronikę ( 10 bit "LUT" czy 8 bit ) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...