Skocz do zawartości
Kirk42

Po Co Serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio naszedł mnie pewien problem, otóż mam w domu 4 komputery i jeden w sumie chodzi cały czas, znajomy mi powiedzial zeby zrobil z tego serwer mam neostrade 1Mbps i teraz tak sie zastanawiam, po co mialbym robic serwer jakie da on mi mozliwosci, co moglbym zrobic majac serwer czego nie moge zrobic nie majac go, ewentualnie jakie mialbym kontrole nad komputerami podlaczonymi do serwera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ostatnio naszedł mnie pewien problem, otóż mam w domu 4 komputery i jeden w sumie chodzi cały czas, znajomy mi powiedzial zeby zrobil z tego serwer mam neostrade 1Mbps i teraz tak sie zastanawiam, po co mialbym robic serwer jakie da on mi mozliwosci, co moglbym zrobic majac serwer czego nie moge zrobic nie majac go, ewentualnie jakie mialbym kontrole nad komputerami podlaczonymi do serwera?

Jak nie wiesz co może dać Ci serwer to oznacza ni mniej ni więcej ale to iż nic Ci on nie da :).

Małe wyjaśnienie:

Serwer to program/usługa na komputerze bazowym, który współparacuje po sieci z softem klienta zainstalowanego na innym kompie.

Istnieją serwery np takie jak: plików, druku, www, ftp, pocztowe, różne bazodanowe, kontrolery domen i tzw usług katalogowych oraz pełniące rolę zaawansowanych routerów.

Popularne określenie "serwer" w potocznej mowie oznacza komputer, na którym zainstalowane jest oprogramowanie pełniące właśnie rolę serwerową - niekoniecznie system serwerowy. I tak jeśli udostępniasz, na którymś kompie folder z plikami masz prosty serwer plików, jeśli udostępnisz drukarkę masz prosty serwer druku itd bez dodatkowych czynności czy przeznaczania specjalnie sprzetu.

A kontrolę nad kompami miałbyś większą dopiero po postawieniu domeny i ograniczeniu praw userom na innych kompach ale to juz nieco bardziej skomplikowana kwestia.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz uczciwie podzielic pasmo między komputery, blokować p2p, zabezpieczyć sieć lokalną przed atakami z zewnątrz, uruchomić różne usługi na serwerze takie jak ftp, www, poczta i wiele wiele innych.

Niestety do tego trzeba mieć jakąś podstawową wiedzę na ten temat ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na czym chciałbyś ten serwer postawić ? I co on miałby robić ?

Bo żeby podstawową wiedzę posiąść trzeba wiedzieć co i na czym chcemy robić.

Jeżeli chcesz podzielić pasmo uczciwie to polecam linux + niceshaper.

Podstawową wiedzę na temat linuksa znajdziesz na wielu forach poświęconych tej tematyce. Jeżeli chcesz się pouczyć slackware który polecam to

wejdź na http://forum.slackware.pl/.

O niceshaperze poczytasz na jego stronie domowej http://niceshaper.jedwabny.net/

Drukarkę udostępnisz pod sambą i dla mnie jest zasadne zeby robił to serwer bo pozostali użytkownicy nie są uzależnieni od ciebie.

Jeżeli zas przeraża cię linuks to są fora na temat windowsów na których także jest wszystko wytłumaczone - wystarczy chcieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na czym chciałbyś ten serwer postawić ? I co on miałby robić ?

Bo żeby podstawową wiedzę posiąść trzeba wiedzieć co i na czym chcemy robić.

Jeżeli chcesz podzielić pasmo uczciwie to polecam linux + niceshaper.

...

Ewentualnie można postawić sobie porządny tani routerek sprzętowy, który oszczędzi nam roboty :). Ostatnio pojawiają się urządzonka z prostym dynamicznym podziałem pasma.

Mz dla sieci domowej złożonej z 4 kompów stawianie linuxa z sharperem (pomijając kwestię edukacyjną) to sytuacja podobna do bicia muchy przy pomocy broni palnej. Skuteczne pytanie tylko po co używać aż takich środków i przy okazji nieco się namęczyć bo trafić jest średnio łatwo.

"Stawianie serwera" nie powinno być celem samym w sobie bo to nic nie daje. Wiedza na temat serwerów to nie czarna magia (poza pewnymi przypadkami ;)) ale też nie ma jednego spójnego źródła w tym temacie od A-Z, dzięki któremu staniesz się specem w jedno popołudnie. Tak naprawdę to nie ma nauki o nazwie serwerologia. Podstawy to umiejętność obsługi systemów: windows, linux, novel i unixów, w zależności od tego na czym ów serwer ma być oparty. Dalej do tego dochodzą umiejętności instalacji i konfiguracji (zarządzania) właśnie konkretnych usług serwerowych. Potem kwestie związane z optymalizacją. Generalnie na samym początku dobrze by było też wiedzieć co nieco o tym na jakiej zasadzie działają sieci komputerowe.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz oczywiście rację dlatego ja w domu nie mam serwera ;), ale w moich dwóch pracach w sumie zarządzam 10 ;], 4xslackware 5x sbs2003 1x novell, a ostatnio stawiałem też poczte na freebsd.

Do niedawna zarządzałem też serwerkiem na jednej sieci osiedlowej który dzielił łącze.

Ogólnie moim zdaniem warto pogłębiać swoją wiedzę na temat sieci i serwerów gdyż jest to chyba jedna z przyjemniejszych i ciekawszych prac dla informatyka, a przy tym gdy nabierzemy doświadczenia to jest to praca mało absorbująca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi