Skocz do zawartości
szpot

Sb Live! 24bit Vs. Audigy Se Oem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam SB live 24bit. Niestety po zainstalowaniu sterowników nie mam żadnych programów na komputerze. Nie mogę ustawić np. dźwięku 5.1

Dlatego chciałem sobie kupić inną kartę bo wydaje mi się, że ta moja karta jest zrąbana (albo to może od windowsa zależy??)

Chcę kupić Audigy Se - czy sądzicie, że będzie lepsza od tej 24bit??

PS. Jeszcze pytanko dotyczące windowsa. Mam wersję XP z 2000 roku czyli starą bez SP2. Czy to może być przyczyną tego, że mi komputer żadnych Creative Speaker Settings nie widzi.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze wątpie zeby była to wina karty dźwiękowej. Ja mam Audigy SE własnie i napewno wyczytales ze creative ze tak powiem "olewa" swoich klientow kupujących tańsze podzespoły - co za tym idzie praktycznie brak mozliwosci upgrade sterowników. Ostatnio po wgraniu SP 2 (bez SP2 wszystko dzialalo dobrze) mialem podobny problem jednak mi nie wykrywało karty (mimo tego ze był dźwiek) naprawde różne cuda się działy. Jednak po zrobieniu update windowsa wszystko działało poprawnie.

http://support.microsoft.com/kb/323166/pl

Na Twoim miejscu probowałbym sprobowac z innymi sterownikami, tutaj jest link do sterow Live 24:

http://www.download.net.pl/155/Creative-So...digy-LS-Driver/

Jeśli to nie pomoze sproboj reinstal windowsa, lub wgranie SP2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

kupiłem sobie kartę Audigy SE - zainstalowałem win z SP2 i zainstalowałem oprogramowanie do tego. W opcjach Creative Speaker Settings ustawiłem dźwięk 5.1

Sprawdziłem w okienku obok gdzie są pokazane głośniczki - i jak daję test to po kolei odtwarza dźwięk w każdym głośniczku więc jest ok.

Problem przychodzi kiedy słucham muzyki lub oglądam film. Głos dochodzi tylko z 2 przednich głośników i subwoofera - z reszty nic. Czy to normalne?? Czy trzeba jeszcze coś ustawić czy ten dźwięk 5.1 występuje tylko w określonych filmach (np. na oryginalnej płycie DVD z filmem)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli oglądasz film ze ścieżką dźwiękową stero (2.0) to nie będziesz miał dźwięku z tyłu, bo w jaki sposób? Trzeba kupic oryginalny film z muzyką w formacie 5.1. Wszystkie lewe filmy w divx'ach nie mają dżwięku przestrzennego. To samo z muzyką. Musisz mieć muzykę zapisaną przestrzennie. Wszystkie płyty CD są stereo. Jedynie drogie, audiofilskie formaty, jak SACD, czy DVD-Audio często mają muzykę zapisaną w formacie 5.1

Dlatego kupowanie głośników 5.1 do domowego użytku (filmy w divx'ach i mp3) całkowicie mija sie z celem. Taka prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że mówimy o xvid z audio kodowanym w AC3 to wtedy będziesz miał 5.1 (tyle że taki film zajmuje 2x więcej miejsca)

Zmusic je żeby grały wszystkie można w sposób jaki pisałem, wystarczy odpowiednia wtyczka/program. Ale to będzie tylko rozszerzone stereo

Edytowane przez Szejk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi