TRD Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Witam, mama intrygujacy problem z uruchamianiem komputera.... Otóż wciskam przycisk power i ... na ulamke sekundy wentylatory drgną, kontrolki sie zaswieca i cisza wszystko gasnie... wciskam kolejny raz i znow to samo.... Dopiero po kilku - lub kilkunastu próbach odpalenia kompa, PC sie uruchamia..... W windowsie nic sie nie dzieje niepokojacego ,temp. ok, zadnych zwisów, bluescrennow, poprostu miodzio, jedynie te uruchamianie barzdo irytuje. Musze stac i wciskac guzik zeby za ktorysm razem zalapalo. Zasilacz Tagan 380, Venice 3200, 1 gb ram, plyta DFI LP Ultra D, 6800 GS. Jezscze miesiac temu wszystko odpalalo na dotyk bez najmiejszego problemu. Gdzie moze tkwic przyczyna ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Hmm... Proponowalbym ogladnac kondensatory na plycie czy nie sa wylane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRD Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Kondensatory cacy... tak mysle jakby cos z nimi bylo nie tak, to byly by problemy podczas pracy komputera, a w moim przypadku tego nie ma. DFI ma na plycie oddzielne przyciski do restartu i uruchomienia kompa... wciskam je i sytuacja jest podobna... :? koncza mi sie pomysly co moze byc nie tak, wiec dlatego temat ten tutaj wstawilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Kumpel mial wylane kondzioly i nie mial problemow ze stabilnoscia w windowsie :) Ja mialem podobne objawy z plyta i pisalem w tym temacie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186304&hl=st6 ale niestety nie udalo sie rozwiazac problemu :( A napiecia w zasilaczu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Witam U mnie było podobnie, tylko sposób miałem inny. Zaraz po power naciskałem reset i ruszał. Niedługo później spłonął zasilacz (Fortron), tak że to była jego wina. Na szczęście nic ze sobą nie zabrał. Podsumowując - sprawdź zasiłkę. Edytowane 20 Września 2007 przez rudy 102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRD Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Podsumowujac masz racje :) Problem po czesci sie rozwiazal... i jestem bardzo zaskoczony. Zasilacz Tagan 380 chyba dał za wygrana.... pojechalem do kuzyna, ma slabszego kompa (athlon xp, 9550, itp. ) u niego Taganek dziala, bez najmniejszego problemu, widocznie przy slabszej konfiguracji jeszcze daje rade. Natomist co mnei zaskoczylo... to ze jego szajs no name 240 V u mnie dziala.... :blink: nie wiem jakim cudem utrzymuje konfiguracje.... ale dziala :) w poniedzialek oddaje tagana (jeszcze jest gwarancja, albo kupie inny) Kompa obciążać nie bede, wiec mysle ze ten 240 V no name jakos do poniedzialku wytrzymie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Kazdemu sie zdarza :) hehe a taki objaw to zawsze 90% zasilka bo juz 3 razy tak mialem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Miałem to samo z płytą Epox 8rda+ Z zasilaczem Chieftec 420W pracował przez jakiś rok normalnie, po czym zaczęły się kłopoty z włączaniem. Zmiana na fortrona 350W od razy rozwiązała problem. Co dziwne, Chieftec chodzi do dnia dzisiejszego z mocniejszą konfiguracją i nie sprawia namniejszych problemów. A wydawać by się mogło, że co jak co ale dobry zasilacz powinien pracować z każdą płytą - oczywiście odpowiednio dobrany do obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 A masz stację dyskietek? Kiedyś miałem identyczny problem i w końcu przy którymś składaniu kompa zapomniałem podłączyć stację dyskietek i wszystko poszło bez problemów :) , może to też być wina napędu optycznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 to ze jego szajs no name 240 V u mnie dziala....Nie bardzo rozumiem o czym piszesz - jakie 240V - może W (Wat !) - to już bardziej prawdopodobne ? Pozdr. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRD Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Nie bardzo rozumiem o czym piszesz - jakie 240V - może W (Wat !) - to już bardziej prawdopodobne ? Pozdr. :angry: No tak jasne, mialem oczywiscie na mysli watt, szybko pisalem i dlatego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...