Skocz do zawartości
hetzer

Wytypowanie Uszkodzonego Podzespołu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, forum czytam od dawna, ale nigdy nie miałem potrzeby zakładania tu wątka, niestety już mam.

Nie było mnie troche w domu, po powrocie brat przywitał mnie radosnym "komp nie działa". Po pierwszych oględzinach stwierdziłem, że sprzęt zupełnie nie reaguje na włączanie. Wiatraki się nie kręciły, diody nie świeciły - nic. Potem dowiedziałem się, że miała miejsce wizyta "znajomego informatyka", który stwierdził, że "spalił się zasilacz, płyta główna i procesor" po podłączeniu swojego zasilacza - niczego innego nie sprawdził. Zacząłem od wymiany płyty głównej - na nowej wiatraki startują, świecą się diody i kontrolki, ale nie ma obrazu. Żeby wykluczyć padniętą k.grafiki wsadziłem starą na pci - objawy te same - monitor nie dostaje sygnału, nic się nie wyświetla. W tym układzie zostaje procesor i pamięć - ja stawiam na to pierwsze. Nie mam jednak skąd pożyczyć drugiego żeby mieć całkowitą pewność, dlatego chce was prosić o poradę bo jedyne co mi zostaje to kupno nowego a nie chce wydawać kasy na darmo.

stara płyta : asus a8n-e, nowa shappire pure crossfire pc-a9rd580 [ta w najbardziej odpustowym, srebrnym pudełku], reszta sprzętu:

- zasilacz chieftec 420W, a64 3000+ chłodzony przez sonic tower z wiatrakiem, gf6600, obudowe wymieniłem na anteca p182

Nie wykluczam, że płyta z procem mogła się przegrzać bo stara obudowa kosztowała mnie razem z zasilaczem [który od razu poszedł do śmieci, bez podpiania ;) ] 50 złotych i nie zamkała się z wsadzonym sonic towerem :P gromadziła się tam masa kurzu, który ja usuwałem regularnie, co nie było robione podczas mojej 4-ro miesięcznej nieobecności. Na co stawiacie ? Ja już mam troche dość tego wszystkiego, wymieniam po kolei a sprzęt dalej nie śmiga. Na allegro można trafić na a64 san diego 4000+ z dobrej serii za niewiele ponad 200 złotych, taki byłby proc docelowy przy wymianie. Prosiłbym jednak o nie skupianie się na tym elmencie, ale jak w temacie, na wytypowaniu uszkodzonego podzespołu. Pozdrawiam serdecznie, hetzer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem teraz i jedyne co moge dopisać po jego lekturze to informacja, że głośniczek nie piszczy. Teraz jeszcze doczytałem, że p182 nie ma wbudowanego beepera, a starą budę dawno wyniosłem na śmietnik i znalazła już swojego amatora, a niczego z czego można by taki beeper sklecić nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że wystarczy, ale wolę nie rozpruwać słuchawek żeby zrobić z nich beeper... Dzisiaj jeszcze raz odpaliłem tylko płyte z prockiem, jedną kością pamięci [potem wymieniłem drugą dla pewności] i na zmiane : gf6600 i s3 trio na pci. Nic się oczywiście nie zmieniło - dalej czarny ekran. Jakie jest prawdopodobieństwo, że to procek ? Czy przy reszcie sprawnych elementów jego awaria właśnie tak się objawia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi