Skocz do zawartości
cyRq

Lekki Upgrade - Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbliższym czasie wpadnie mi do kieszeni nieco gotówki. Pomyślałem aby lekko odswierzyć swojego zabytkowego już blaszaka. Chciałbym wymienić w nim kartę graficzną, dokupić kość RAM'u i trzeci dysk.

Obecnie mój sprzęt wygląda tak:

AMD Sempron 2800+ @2GHz (sktA)

KFNF2-RAID

Sapphire R9550 @ 9600

2x Maxtor Diamond Max +9 80Gb

2x 512Mb Elixir (Dual Channel)

SB Audigy SE

ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

Myślę nad grafiką: GF 7600GS, dyskiem: Seagate ST3250310AS 250GB sATA II 8MB i trzecią kostka RAM'u też 512Mb i też Elixira.

Moje pytanie brzmi czy warto inwestować jeszcze w taki sprzęt. Dodam, że nie stać mnie by wymienić proca i płyte główną, co pociągnie za sobą grafikę, RAM zasilacz i inne duperele.

Chciałbym pociągnąć jeszcze z 1 rok na tym sprzęcie. Pograć sobie dość płynnie w nadchodzącego HL2 Ep 2 i NFSPS. Wszytskie komentarze mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie nie warto. Ja właśnie zmieniam Bartona 2500+, Abit NF7-S, GF 7300gt, 3x512RAM na platforme C2D (wątek http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=244519 + jakieś 3 ostatnie strony działu "Co kupić"). Z wyliczeń wyszło mi, że dopłacę 400-500zł, co jest dosyc symboliczną kwotą. Z tego co podałeś widać, że jesteś gotów wydać ~700zł, a to + sprzedany obecny sprzęt spokojnie wystarczy na jakiś fajny konfig. Chłopaki zaraz ci tu rozpiszą co i jak.

Podrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, lepiej wszystko zmienić. Kupisz już w tej cenie E2140 + mobo przynajmniej Gigabyte GA-965P-DS3 + ram Kingston, na początek może być nawet 1GB w jednej kości, czyli 1GB 667MHz. Zasilacz np. Delta 400W z Allegro. Co pozostanie to na grafikę, a powinno jeszcze zostać (na np. 8600gt). Możesz dołożyć do lepszej płyty głównej (np. Abita IP35-E lub nawet Foxconna P35A). W sumie dysk może jeszcze chwilę poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, jednak wyszło tak, że tych pieniędzy jest trochę mniej. Jednak udało mi sie kupić używany RAM po śmiesznej cenie. Stwierdziłem, że wstrzymam sie z dyskiem na razie. Został mi problem z grafiką. W tym wypadku mam do wykorzystania niewielką sumę 250-300zł.

Zastanawiam się nad http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+7300GT+256+AG.

Tak, wiem, że jest dosyć słaba i na dodatek to DDR2. Niestety na 128/256 1.4ns Zalman Edition mnie nie stać a na dodatek trudno dostać. Interesuje mnie czy wydajność tej karty jest chociaż porównywalna z RX800 i jakie osiąga to wyniki w poszczególnych markach.

Oczywiście nie wymagam od tego kosmicznych wyników. Zaznaczę, iż interesuję mnie tylko rozdziałka 1024x768. Ewentualnie jaką inna kartę moglibyście mi polecić w tej cenie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600GS ddr2 podobna wydajność jak 7300GT ddr3 ale potencjał spory ma 7300.

jak już się nie posłuchasz i wsadzisz kasę w ten sprzęt to kup porządną kartę z dobrym chłodzeniem. używana będzie w dobrej cenie.

http://allegro.pl/item249190695_galaxy_gf_...an_edition.html

http://allegro.pl/item249515050_galaxy_730...ar_premium.html

i jeszcze kilka innych

na początek proponuję się zakręcić koło Galaxy 7300GT Zalman - wystarczy wersja ze 128MB.

Palit Sonic nie podkręca się tak dobrze jak Galaxy Zalman- co więcej, tej karcie należy się obowiązkowe o/c pamięci bo ma tylko 1000MHz a pójdzie sporo więcej.

Za 250zł masz nową ale ja bym wolał tańszą używaną Galaxy Zalman ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi